Δευτέρα Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες

Δευτέρα Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για καταστήματα, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, τράπεζες

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες – Πώς λειτουργεί η αγορά – Τι κλείνει

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας.

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα.

Είναι αργία για δημοσίους υπαλλήλους και εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι δημόσιες / δημοτικές υπηρεσίες είναι κλειστές.

Κλειστά μένουν επίσης όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα (δημόσια και ιδιωτικά), αλλά και οι τράπεζες. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης της ΓΣΕΕ, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η εορτή του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης ή από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Λειτουργούν τα καταστήματα στην Αττική – Πού θα είναι κλειστά

Στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική, όπως και στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας, τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά. Κλειστά θα μείνουν τα καταστήματα, με αποφάσεις των τοπικών εμπορικών Συλλόγων, σε:

  • Κεντρική Μακεδονία
  • Ανατολική Μακεδονία
  • Θράκη
  • Πάτρα
  • Λαμία
  • Πρέβεζα

Όπως αναφέρουν οι εμπορικοί σύλλογοι των συγκεκριμένων περιοχών, η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, καλείται το σύνολο της τοπικής αγοράς να την σεβαστεί.

Πώς λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ

Κανονικά λειτουργούν τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος τα περισσότερα σούπερ μάρκετ ανά τη χώρα. Το ωράριό τους είναι 08:00 με 21:00.

Κανονικά φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα

Δεν υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία της υπόλοιπης αγοράς. Τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και οι φούρνοι λειτουργούν με το σύνηθες ωράριό τους για Δευτέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις λαϊκές αγορές.

Πώς αμείβεται η εργασία για όσους είναι αργία

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.