Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Παράρτημα Τριφυλίας: Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2024

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας – Παράρτημα Τριφυλίας: Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης  και Δημιουργικότητας 2024

Φέτος το καλοκαίρι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και το παράρτημά της στην Τριφυλία συμμετέχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας που διοργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται χάρη στην αγαστή συνεργασία της ΕΒΕ και του Εργαστηρίου Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Αυτό το καλοκαίρι, η βιβλιοθήκη υποδέχεται τους μικρούς της φίλους, προσκαλώντας τους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης… από τη Γη ως τον ουρανό!

«Φέτος, στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία, μαθαίνουμε, σκεφτόμαστε, ζούμε μέσα στο απέραντο σύμπαν και όλοι μαζί μετράμε τα αμέτρητα, εξηγούμε τα ανεξήγητα και αναζητούμε απαντήσεις για όλα όσα βλέπουμε γύρω μας αλλά και όσα δεν μπορούμε να δούμε. Με σύνθημα “Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω..” και κεντρικούς άξονες τη γνώση, την επιστήμη, τον πολιτισμό, αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο, αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μας μετατρέπεται σε κυψέλη εξερεύνησης και δημιουργικότητας και μας προσκαλεί, σε μια περιπλάνηση, κάνοντας το δικό μας γύρο του κόσμου και ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη» περιγράφεται σχετικά.

Πρόγραμμα

(4ος όροφος Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας)

Δευτέρα, 1η Ιουλίου, 10:30-12:00 (Γιορτή έναρξης): «Από τη Γη ως τον ουρανό: μαθαίνω, σκέφτομαι, ζω…»

Ποιος θα σώσει τη Γνώση φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με συμμάχους τα δέντρα, τα σύννεφα και τη Σελήνη, θα ταξιδέψουμε από τη Γη ως τον ουρανό, θα περιπλανηθούμε μέσα στο σύμπαν και θα κάνουμε το δικό μας γύρο του κόσμου, ξετυλίγοντας το νήμα της ζωής στον πλανήτη! Μοναδική αποστολή μας η διάσωση της Γνώσης!

Για παιδιά 4+

Υπεύθυνοι δράσης: Πάρρυ Λουμίτη, Μάγδα Σουλιώτη

Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Όσα φέρνει ο άνεμος»

Μπορείς να δεις τον άνεμο; Μπορείς να τον νιώσεις; Πόσα μπορεί, αλήθεια, να φέρει ο άνεμος; Φέτος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία θα δούμε τα αόρατα, θα νιώσουμε όσα δε βλέπουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τον άνεμο για να δημιουργήσουμε κίνηση και μουσική, σε ένα εργαστήρι που…φυσάει!

Για παιδιά 7+

Υπεύθυνοι δράσης: Νάσος Μάκιος, Πάρρυ Λουμίτη

Δευτέρα 8 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Αν ήμουν δέντρο…»

Μπορείς να φανταστείς πόσο μοιάζει ένα παιδί με ένα δέντρο; Εμπνεόμαστε από το μαγικό κόσμο των δέντρων, εξερευνούμε τη γνώση που κρύβεται στις ρίζες τους και ανακαλύπτουμε τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο. Τελικά, μήπως είσαι δέντρο και δεν το ξέρεις;

Για παιδιά 8+

Υπεύθυνοι δράσης: Βίνα Μάλαμα, Κατερίνα Βίγκου

Τρίτη, 9 Ιουλίου, 10:00-12:00: «Το ταξίδι της επιβίωσης»

Σε αυτό το εργαστήριο θα ακολουθήσουμε τον άνθρωπο στο ταξίδι της επιβίωσης και στην προσπάθειά του να δαμάσει τα στοιχεία της φύσης ώστε να κρατηθεί ζωντανός, επιστρατεύοντας το μυαλό του. Στη συνέχεια θα φτιάξουμε το βιβλίο με το ταξίδι της δικής μας επιβίωσης, σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Για παιδιά 9+

Υπεύθυνοι δράσης: Κατερίνα Βίγκου, Βίνα Μάλαμα, Μάγδα Σουλιώτη

Τετάρτη, 10 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Συννεφο-ιστορίες»

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κοίταξες ψηλά στον ουρανό; Μήπως έτυχε να δεις κάποιο ψάρι να κολυμπάει ή έναν κροκόδειλο να κάνει ηλιοθεραπεία; Φέτος το καλοκαίρι εξερευνούμε τον κόσμο των σύννεφων, δημιουργούμε τους δικούς μας συννεφο-ήρωες και φτιάχνουμε συννεφένιες ιστορίες που απλώνονται σαν λευκό πέπλο πάνω από τον ουρανό της βιβλιοθήκης.

Για παιδιά 8+

Υπεύθυνη δράσης: Φίλη Ντόγκα

Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 10.30-12.00: «Ένας κόσμος στα πόδια μου»

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί για το πλήθος των ζωντανών οργανισμών που υπάρχουν κάτω από τα πόδια μας; Ποια πλασματάκια μπορεί να ζουν και να αναπτύσσονται μέσα στο μαλακό χώμα; Πάμε να τα παρατηρήσουμε, να θαυμάσουμε τον μικρό τους κόσμο και να ανακαλύψουμε την αξία της ζωής, όσο μικρή και αν μας φαίνεται.

Για παιδιά 4+

Υπεύθυνοι δράσης: Έλενα Καλαφάτη, Γεωργία Τζήλου

Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Η αρμονία των πλανητών»

Τι βλέπεις όταν κοιτάς τον ουρανό; Πλανήτες, Φεγγάρια, Αστέρια!!! 4,3,2,1, Πυρ! Εμπρός εξερευνητές των πλανητών! Το ταξίδι στο ηλιακό μας σύστημα ξεκινά!

Για παιδιά 9+

Υπεύθυνη δράσης: Σταυρούλα Γρουσουζάκου

Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 21:00-22:30 «Από τη Γη στη Σελήνη και πάλι πίσω!»

Ένα περιπετειώδες ταξίδι στο Σύμπαν! Απόψε στον αίθριο χώρο της βιβλιοθήκης θα στηθεί ένα τηλεσκόπιο από τον Αστρονομικό Όμιλο Καλαμάτας για να παρατηρήσουμε τη Σελήνη. Θα γνωρίσουμε την αληθινή ιστορία μιας σεληνιακής πέτρας που ταξίδεψε από τη Γη στη Σελήνη και επέστρεψε μετά από δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στη Γη! Θα μάθουμε για τα Σεληνιακά πετρώματα και θα γράψουμε τις δικές μας Φεγγαρο-ιστορίες!!!

Για παιδιά 9+

Υπεύθυνοι δράσης: Άρης Μυλωνάς, Γιώργος Κουτσουμπός, Σταυρούλα Γρουσουζάκου

Τρίτη, 16 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Δράση τώρα!»

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για την κλιματική αλλαγή ή για τον καιρό που τρελάθηκε και δεν ξέρει τι κάνει. Και σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιους να λένε “Αφού δεν το κάνουν οι άλλοι γιατί να το κάνω εγώ;”. Όμως δεν έχουμε χρόνο και ο πλανήτης μας χρειάζεται. Σε αυτό το εργαστήριο θα μάθουμε να διατυπώνουμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε και τους πιο δύσκολους ότι ένα μικρό βήμα τώρα μπορεί να εμποδίσει τον πλανήτη μας από την καταστροφή!

Για παιδιά 10+

Υπεύθυνος δράσης: Νάσος Μάκιος

Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Το ταξίδι είναι που μετράει!»

Έχουμε το χάρτη, έχουμε την παρέα, πάμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι; Σε αυτό το εργαστήριο θα σχεδιάσουμε ένα ταξίδι όσο μακρινό θέλουμε, με όσους σταθμούς επιθυμούμε και θα μάθουμε τα πάντα για τη διαδρομή. Εξάλλου, το ταξίδι είναι που μετράει!

Για παιδιά 10+

Υπεύθυνη δράσης: Άλκη Δίμιζα

Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Η επιστήμη είναι παντού!»

Μπορείς να πεις με σιγουριά αν το αυγό είναι φρέσκο… πριν το φας; Αν το λεμόνι βυθίζεται ή επιπλέει; Πίσω από κάθε ερώτημα που διατυπώνεις, κάθε παρατήρηση που κάνεις υπάρχει μία επιστημονική απάντηση. Σε αυτό το εργαστήριο θα κάνουμε την αρχή για να αναζητάς την επιστήμη κάθε στιγμή.

Για παιδιά 7+

Υπεύθυνος δράσης: Νάσος Μάκιος

Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 10:30-12:00: «Η καλοσύνη των ανθρώπων»

Κάθε εποχή έχει ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους. Μερικοί αφήνουν το σημάδι τους ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου. Ελάτε να τους γνωρίσουμε καλύτερα και να εμπνευστούμε από τη δράση τους απλώνοντας την προσφορά και την καλοσύνη παντού.

Για παιδιά 9+

Υπεύθυνη δράσης: Έφη Πράτη

Πέμπτη, 1η Αυγούστου, 10:30-12:00: «Ζουζούνια παντού!»

Καλοκαίρι χωρίς ζουζούνια γίνεται; Σε αυτό το εργαστήρι, μικροί και μεγάλοι εξερευνούμε τον απίστευτο κόσμο των εντόμων, ανακαλύπτουμε την ομορφιά του και δημιουργούμε αξέχαστες εμπειρίες, σε μια γιορτή για τη φύση..

Για παιδιά 4+

Υπεύθυνη δράσης: Ευαγγελία Μακρή

Παρασκευή, 2 Αυγούστου, 10:30-12:00: «Γιορτή Λήξης»

Όλοι οι φίλοι της βιβλιοθήκης, μικροί και μεγάλοι, γιορτάζουν το τέλος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας μέσα από τις δημιουργίες των παιδιών και αποχαιρετούν το καλοκαίρι ανανεώνοντας τη συνάντησή τους για την ΚΕ2025.

Για παιδιά 4+

Υπεύθυνοι δράσης: Πάρρυ Λουμίτη, Μάγδα Σουλιώτη

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια της βιβλιοθήκης στην Καλαμάτα, συμπλήρωση ακόλουθης φόρμας: https://forms.gle/j378565JVeexu53C9

-Τα εργαστήρια στο παράρτημα Τριφυλίας θα γίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη με έναρξη στις 18 Ιουνίου. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το παράρτημα: 2761032309.