Εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο για  τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τις επιμολύνσεις στο ελαιόλαδο διοργανώνει ο ΑΕΣ-ΟΠ «Νηλέας» τη Δευτέρα, 3 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα Rex στη Χώρα, με εισηγητές δύο επιστήμονες που γνωρίζουν άριστα το θέμα, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης: το διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο και τον πρόεδρο του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας, Νίκο Κουτσούκο. 

Όπως σημειώνεται σχετικά: «Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα το οποίο θα απασχολεί όλο και περισσότερο εμάς τους ελαιοπαραγωγούς, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται, είναι η επιμόλυνση του ελαιολάδου με ανεπιθύμητες και επικίνδυνες για την υγεία των καταναλωτών ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ορυκτέλαια), οι πλαστικοποιητές, τα βαρέα μέταλλα κ.τ.λ.

Η επιμόλυνση ξεκινάει από λανθασμένες καλλιεργητικές πρακτικές στον ελαιώνα και επεκτείνεται με επίσης λανθασμένες πρακτικές και αβλεψίες στο ελαιοτριβείο και στους χώρους αποθήκευσης. Η δε νομοθεσία είναι αυστηρή όσον αφορά στα όρια και όταν αυτά ξεπερνιούνται, σε πολλές περιπτώσεις, το ελαιόλαδο δε θεωρείται πλέον βρώσιμο. Αυτό για τον παραγωγό σημαίνει απώλεια εισοδήματος, αλλά για την αλυσίδα αξίας στη συνέχεια, μη τήρηση εμπορικών συμφωνιών, δυσφήμηση κ.τ.λ.

Λόγω της δομής της ελληνικής ελαιοκομίας η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτείται η καλή συνεργασία και η γνώση όσων εμπλέκονται.

Από την πλευρά μας, ως οργάνωση ελαιοπαραγωγών, θεωρούμε μέγιστη ευθύνη την ενημέρωση των μελών μας, αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, για τη διάσταση του προβλήματος, όπως και για το πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε».