Ένα ακόμα βήμα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα στην Μπιρμπίτα

Ένα ακόμα βήμα για τη μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα στην Μπιρμπίτα

Παρουσιάστηκε χθες από το μελετητή Αντώνη Κουτρουμπή η προκαταρκτική μελέτη κατασκευής καταυλισμού / χώρου προσωρινής εγκατάστασης, που αφορά στον παραχωρημένο με χρησιδάνειο στο Δήμο Καλαμάτας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου χώρο 60 στρεμμάτων στην Μπιρμπίτα.

Πρόκειται για μια παρέμβαση, για την οποία υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση από το υπουργείο Εσωτερικών. Στόχος είναι η εκεί προσωρινή στέγαση των Ρομά που διαβιούν στην πόλη της Καλαμάτας, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Η μελέτη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, παρουσία των αντιδημάρχων Γιώργου Φάβα και Βασίλη Κουτραφούρη και της διευθύντριας των Τεχνικών Υπηρεσιών, Χριστίνας Λυκουργιά.

Πρόκειται για ζήτημα που έχει απασχολήσει τη Δημοτική Αρχή ήδη από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, έχοντας γίνει συγκεκριμένα βήματα σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Φτώχειας κι όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προς την κατεύθυνση να δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα που συμπληρώνει σχεδόν 40 χρόνια και αφορά στην απόδοση στους ιδιοκτήτες τους οικοπέδων που με πράξη εφαρμογής είχαν παραχωρηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του καταυλισμού είχε προηγηθεί η καταγραφή και των 64 οικογενειών Ρομά που διαβούν σε παραπήγματα στην Αγία Τριάδα. Επίσης, είχε δημιουργηθεί το απαραίτητο κατά τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας προφίλ για την κάθε οικογένεια.