Μανιατάκειο Ίδρυμα: Τηλεδιάσκεψη φορέων χωρών-μελών για τη Μεσογειακή Διατροφή

Μανιατάκειο Ίδρυμα: Τηλεδιάσκεψη φορέων χωρών-μελών για τη Μεσογειακή Διατροφή

Τηλεδιάσκεψη των φορέων των χωρών-μελών του θεσμού «Μεσογειακή Διατροφή-Mediterranean Diet» (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Μαρόκο), με τη συμμετοχή του Μανιατακείου Ιδρύματος ως εκπροσώπου της Κορώνης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής:

-Η επικείμενη συνάντηση των μελών στις αρχές Δεκεμβρίου 2024 στην πόλη Τavira της Πορτογαλίας

-Η έκδοση τεύχους με παραδοσιακά χειροτεχνήματα από τις χώρες-μέλη

-Η από κοινού παραγωγή μικρής διάρκειας video με συνεντεύξεις εκπροσώπων των κοινοτήτων-μελών αναφορικά με τις θέσεις-προτάσεις της κάθε κοινότητας.

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, Ελένη Ταγωνίδη-Μανιατάκη, πρότεινε την έκδοση βιβλίου, με συντονιστή το Ίδρυμα και θέμα την παρουσίαση συνταγών μαγειρικής που συνδέονται εθιμικά με γεγονότα-σταθμούς στη ζωή του ανθρώπου (γάμος, θάνατος κ.α.), και από τις επτά χώρες.

Στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Κορώνης υποστηρίζουν τις δράσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης Μεσσηνίας, αναφορικά με τη σωστή διατήρηση και τη διάδοση του πλούτου των τοπικών ποικιλιών λαχανικών, μέσω της δημιουργίας τράπεζας σπόρων, ενθαρρύνοντας έτσι και προωθώντας την καλλιέργειά τους.

Μάλιστα, το Σάββατο, 6 Ιουλίου, οργανώνουν στην Κορώνη εκδηλώσεις που αφορούν στη διατήρηση του γενετικού υλικού και της ποικιλότητας αυτής της κατηγορίας γεωργικών προϊόντων, την παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, τη διάσωση, καλλιέργεια και ανάδειξη παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών και τη συμβολή τους στο γαστρονομικό τουρισμό και τη Μεσογειακή Διατροφή εν γένει. Εκτός από την ενημέρωση από τους ειδικούς, καταξιωμένοι σεφ θα αναδείξουν γεύσεις και αρώματα σε συνταγές με πρώτη ύλη από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.