Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 30ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Αφιερωμένη στους καλλιτέχνες του χορού η φετινή επετειακή διοργάνωση

Τις παραστάσεις και τις υπόλοιπες δράσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στο φετινό 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο θα διεξαχθεί 12-21 Ιουλίου, παρουσίασε στο κοινό της πόλης η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Λίντα Καπετανέα.

Η καθιερωμένη εκδήλωση παρουσίασης του καλλιτεχνικού προγράμματος του φεστιβάλ έγινε χθες βράδυ στο Black Box του Μεγάρου Χορού.

Συνώνυμο με την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας, έχοντας θεσμοθετηθεί ως η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού στη χώρα, αλλά και μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις χορού στην Ευρώπη.

Αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού, το φετινό, 30ό επετειακό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, θα φιλοξενήσει συνολικά 19 παραγωγές, 10 ομάδες από την Ελλάδα και 9 από το εξωτερικό:

Το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης [Hessisches Staatsballett] έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει δύο επιτυχημένες δημιουργίες, τα έργα “Midnight Raga” του διάσημου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke και “I’m afraid to forget your smile” των Ολλανδών αδελφών Imre & Marne van Opstal, κορυφαίων χορευτών των Nederlands Dans Theater, που έχουν μετεξελιχθεί στους πιο περιζήτητους χορογράφους τους τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθούν η πιο πρόσφατη χορευτική παραγωγή “Hip Hop Until We Sleep” του πιο επιδραστικού καλλιτέχνη στο σύγχρονο χορό Βotis Seva, αλλά και η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του θρυλικού, πολύπλευρου καλλιτέχνη Josef Nadj με τίτλο “Full Moon”, που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνοντας επί σκηνής επτά χορευτές μαζί με τον ίδιο.

Στο φετινό φεστιβάλ παρουσιάζονται, επίσης, «Ο Οίκος της Ταραχής» της Πατρίσιας Απέργη, αλλά και το “Approach 17. Opening” του Yoann Bourgeois, εμπνευσμένο από τη σύνθεση “Opening” από το μουσικό έργο “Glassworks” του Philip Glass, ένα οπτικό ποίημα στο οποίο παρακολουθούμε τις εναλλαγές μεταξύ κορύφωσης και πτώσης ενός χορευτή πάνω σε μια σκάλα που δεν οδηγεί πουθενά, αναζητώντας το «φευγαλέο σημείο της αιώρησης».

Όπως δήλωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της διοργάνωσης στην Αθήνα: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που φέτος γιορτάζει τα 30 του χρόνια, είναι η κορυφαία διοργάνωση χορού στην Ελλάδα και από τις σημαντικότερες της Ευρώπης. Το φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα 30 χρόνια μέσα από το πλούσιο πρόγραμμά του να παρουσιάζει, στο ελληνικό και ξένο κοινό, ξεχωριστές και καινοτόμες παραστάσεις, τόσο διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών όσο και νέων, ενώ με τις αναθέσεις σε νέους και ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες στηρίζει και προάγει το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα και το εξωτερικό».