Προβολή ταινίας στον πεζόδρομο της Κουτσομητοπούλου

Προβολή ταινίας στον πεζόδρομο της Κουτσομητοπούλου

Η δράση “Προορισμός Ταξίδι” συνεχίζεται και φέρνει το κοινό της Καλαμάτας σε επαφή με επιλεγμένα ντοκιμαντέρ από το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ!

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου, λοιπόν, στις 9.00 το βράδυ, θα προβληθεί, πάντα με ελεύθερη είσοδο, στον πεζόδρομο της Κουτσομητοπούλου (πλατεία Όθωνος) η ταινία του Θωμά Σιδέρη “Gas Station ή περιστέρια της Λαχώρης”.

Οι παράλληλες ιστορίες τεσσάρων Πακιστανών μεταναστών στην Ελλάδα δίνουν την αφορμή στο σκηνοθέτη να αναψηλαφήσει την ιστορία του πατέρα του, που ήταν εργάτης στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Στο φόντο βρίσκεται ένα πολύνεκρο ναυάγιο, το κολαστήριο των μεταναστών στη Λιβύη και ένα έγκλημα (πιθανότατα ρατσιστικό) που διαπράττεται κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η προβολή της ταινίας συμπίπτει, και όχι τυχαία, με τη συμπλήρωση  ενός έτους από το τραγικό ναυάγιο της Πύλου. Η ταινία περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ντοκουμέντα, κυρίως τις τηλεφωνικές συνομιλίες των μεταναστών με τις οικογένειές τους λίγο πριν ξεκινήσουν το μοιραίο ταξίδι τους με το αλιευτικό με την ονομασία “Andrianna”, ή και “Adrianna” ή και “Adriana”, για την Ιταλία αλλά και υλικό που βιντεοσκόπησαν οι ίδιοι οι μετανάστες με το κινητό τους τηλέφωνο στα λιβυκά κέντρα κράτησης στην πόλη Αλ-Χομς.

«Το πιο σημαντικό μήνυμα της ταινίας είναι», υπογραμμίζει ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «ότι το ρατσισμό και τη ξενοφοβία μπορούμε να τα νικήσουμε, όταν έρθουμε κοντά με τον άλλον, όταν καθίσουμε και μιλήσουμε, ακόμα και αν δεν έχουμε κοινή γλώσσα, όταν φάμε παρέα, όταν θρηνήσουμε μαζί».