Το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στην Πολωνία

Το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας στην Πολωνία

Στον ευρωπαϊκό Βορρά και συγκεκριμένα στην Πολωνία, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν 10 μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας, από τις 19 έως τις 26 Μαΐου, στο πλαίσιο της τρίτης διακρατικής συνάντησης του σχεδίου ERASMUS+ “LOL: Log Out & Live”.

Φιλοξενούμενοι του σχολείου Szkoła Podstawowa nr 15 im. Wojciecha Ketrzynskiego του Olsztyn, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές επισκέψεις και εργαστήρια που στόχευαν στην απομυθοποίηση των κινητών τηλεφώνων και των κοινωνικών δικτύων μέσω της επαφής με την πραγματική κοινωνική ζωή και το περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές επισκέφθηκαν το Torun, την πόλη που γεννήθηκε ο φημισμένος αναγεννησιακός μαθηματικός και αστρονόμος Κοπέρνικος, και ήρθαν σε άμεση επαφή με τη ζωή και το επιστημονικό έργο του. Καθηγητές και μαθητές εξερεύνησαν το ιστορικό κέντρο της πόλης και μετακινήθηκαν στο Φρούριο IV, το οποίο διαθέτει τέλεια διατηρημένο εξωτερικό δακτύλιο οχυρώσεων από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Επίσης, τα παιδιά συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες στο σχολείο φιλοξενίας. Είχαν, δε, την ευκαιρία να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους με τους μαθητές των άλλων χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αφού έλαβαν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ παρακολούθησαν εργαστήρια στα μαθήματα της Χημείας και Πληροφορικής.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η επίσκεψη στο πλανητάριο, καθώς και στο κάστρο του Olsztyn, έδρα των μελετών του Κοπέρνικου.

Επιπλέον, ταξίδεψαν μέχρι το γραφικό Gdansk, σημαντικό λιμάνι και οικονομικό κέντρο της Βαλτικής. Εκεί οι μαθητές επισκέφθηκαν το Hevelianum, επιστημονικό κέντρο, το οποίο είναι χτισμένο στο φρούριο της πόλης μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον. Τα παιδιά και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί έγιναν κοινωνοί των επιστημονικών επιτευγμάτων, καθώς και της ιστορίας και του πολιτισμού της Πολωνίας.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες του προγράμματος επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα Βαρσοβία, η οποία αποτελεί μια μοντέρνα ευρωπαϊκή μητρόπολη που συνδυάζει αρμονικά το παρόν με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο επιβλητικό Παλάτι της Κουλτούρας και του Πολιτισμού, να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της πόλης και να γνωρίσουν από κοντά τα αξιοθέατα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μεγαλύτερης πόλης της Πολωνίας.

Οι εμπειρίες όλων ήταν μοναδικές, με κορυφαία την αλληλεπίδραση με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς από τις συμμετέχουσες χώρες, τις σχέσεις που κτίσθηκαν μεταξύ τους, αλλά και την αμοιβαία δέσμευση για το σεβασμό των διαφορετικών λαών και τον πολιτισμό τους.