Βίκυ Φλέσσα: «Η “υπεραξία” της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι ο Πολιτισμός μας»

Βίκυ Φλέσσα: «Η “υπεραξία” της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι ο Πολιτισμός μας»

Η υποψήφια ευρωβουλευτής και γωστή δημοσιογράφος στο «Θ»

Μεθαύριο Κυριακή, 9 Ιουνίου, έχουμε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το πρώτο ζητούμενο είναι να πάμε να ψηφίσουμε, αξιοποιώντας αυτό το, έστω και ανεπαρκές, δημοκρατικό μας δικαίωμα, τιμώντας τους αγώνες που έγιναν για την καθιέρωσή του και δηλώνοντας «παρών» σε μια διαδικασία που μας αφορά άμεσα, καθώς περίπου το 85% των αποφάσεων που παίρνονται για τη ζωή μας, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «περνούν» μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Η αποχή δεν είναι διαμαρτυρία, είναι μάλλον αδιαφορία και αποδυναμώνει την ήδη αδύναμη φωνή των πολιτών.

Εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι, όμως, να επιλέξουμε τους καταλληλότερους υποψηφίους, οι οποίοι μπορούν να εκπροσωπήσουν επάξια τη χώρα μας και τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα που μπορούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών.

Η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, με την οποία το «Θ» είχε την ευκαιρία για μια μεγάλη συνέντευξη, είναι μία από αυτές τις υποψηφίους. Ιδιαίτερα γνωστή από την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από το χώρο της Διανόησης, της Τέχνης και της Επιστήμης, επί χρόνια ανέδειξε και πρόβαλλε ως πρότυπο ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα και ο δυτικός πολιτισμός, δείχνοντας ένα δρόμο της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανύψωσης του ανθρώπου και της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Το πόσο σοβαρά βλέπει το ρόλο της ως υποψήφια, εν δυνάμει, ευρωβουλευτή, το έδειξε η κα Φλέσσα από μια υπερδραστήρια «εκστρατεία», όπου είχε την ευκαιρία να «οργώσει» την Ελλάδα (σ.σ. γι’ αυτό και η συνέντευξη δεν είναι όπως και οι δύο θα θέλαμε) και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και να ακούσει τις απόψεις τους. Ίσως το πλέον σημαντικό είναι ότι, εφόσον εκλεγεί, έχει προετοιμάσει μια μεγάλη ομάδα «σοφών», οι οποίοι θα στηρίζουν τις παρεμβάσεις της στο Ευρωκοινοβούλιο ανάλογα με τη δράση (πολλοί από αυτούς συμμετείχαν πρόσφατα σε μια μεγάλη ανοικτή εκδήλωση).

Η κα Φλέσσα πιστεύει ότι η ευκαιρία της Ελλάδας και ταυτόχρονα της Ευρώπης είναι ο πολιτισμός και η ενίσχυση της ιδέας της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας, κι αυτός θα είναι ο δικός της «πολιορκητικός κριός»…

-Κυρία Φλέσσα, παρακολουθούμε τη δημοσιογραφική σας πορεία. Τις σπουδαίες συνεντεύξεις σας και την εξίσου σημαντική συμμετοχή σας στην παρουσίαση της εκπομπής για την ελληνική γλώσσα με τον καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη. Μιλήστε μας για αυτή σας τη διαδρομή και γιατί αποφασίσατε να εκτεθείτε στην Πολιτική από το 2019 με την υποψηφιότητά σας και πάλι τώρα στις ευρωεκλογές;
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε, κυρία Ελευθεράκη, να μιλήσω για τις συντεταγμένες μου, για να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ποια είμαι και γιατί θέλω να αγωνιστώ, ως Ελληνίδα, στο Ευρωκοινοβούλιο. 
Ο πατέρας μου ήταν πυροσβέστης με καταγωγή από την Καρυά Άργους, όπου πήγαν οι πρόγονοί του από τη Μεσσηνία. Κατάγομαι από το γενεαλογικό δένδρο του Παπα-φλέσσα από την Πολιανή και είμαι μέλος του Πατριωτικού Ομίλου των Απόγονων Αγωνιστών 1821 και των Ιστορικών Γενών Ελλάδος. Ο πατέρας μου υπήρξε πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Ήταν πυροσβέστης. Τον θυμάμαι να επιστρέφει νύχτα ύστερα από φωτιές ή τροχαία δυστυχήματα με τσουρουφλισμένα φρύδια και ματωμένα χέρια. Ξυπνούσα και τον ρωτούσα «Τι έγινε; Και πώς σβήσατε τη φωτιά, μπαμπά;», «Έζησαν; Τους σώσατε;». Στα μάτια μου ήταν ένας ήρωας. Με σημάδεψε η δουλειά του όσον αφορά στην εικόνα που χρειάζομαι να έχω για τον εαυτό μου. Να είμαι χρήσιμη θέλω. Όπου κι αν είμαι, ό,τι κι αν πράττω.

H μητέρα μου, Μαίρη, μικρασιατικό ανθεκτικό κύτταρο με ρίζες από τη Σμύρνη, τα Άδανα και τη Σαμψούντα, με λεπτή, ευγενική ψυχή και βαθιά πίστη στον Θεό, με μύησε στη στωικότητα και μου δίδαξε τα σημαντικά της ζωής, την ευγνωμοσύνη, την ολιγάρκεια και την εργατικότητα.

Έχω εργαστεί 35 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση.
Η εκπομπή μου «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» (ΕΡΤ) είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση με εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο. Έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ψυχική υγεία και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των ανθρώπων και την οικογένεια.
Διδάχθηκα πολλά από αυτές τις συνεντεύξεις, μελετώντας τους προσκεκλημένους μου και τα βιβλία τους. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον και η Πρόνοια, τα κοινωνικά θέματα ήταν (και είναι!) πάντα στο επίκεντρο της σκέψεως και της εργασίας μου. Ως κλασική φιλόλογος και ως δημοσιογράφος, όλη μου η πορεία εκπροσωπεί αυτούς τους τομείς.
Επομένως, θα σας έλεγα ότι με ώθησε η αγάπη μου για όλα αυτά που μας ορίζουν ως Ελληνίδες και ως Έλληνες.
Ασχολούμαι και πάλι με την Πολιτική, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, όχι για να γίνω δημοφιλής, κυρία Ελευθεράκη. Δόξα τω Θεώ, εισπράττω την αγάπη του κόσμου για την έως σήμερα πορεία μου στη δημοσιογραφία. Χαίρομαι που ο κόσμος δε με αντιμετωπίζει σαν μία celebrity της ελληνικής τηλεόρασης -κύριε Μπαμπινιώτη, συγγνώμη για τον αγγλισμό!
Επίσης, δεν κατεβαίνω στην Πολιτική για να πλουτίσω… Αν είχα στόχο να κερδίσω χρήματα, θα έπαιρνα άλλες αποφάσεις στην ζωή μου. Δυστυχώς, επικρατεί η αντίληψη από πολλούς, ότι η Πολιτική έχει καταντήσει ένα μέσο πλουτισμού, ενθυλάκωσης χρημάτων, εξουσίας και προνομίων και έχουν δοθεί πολλά δικαιώματα για να υπάρχει αυτή η ντροπιαστική αντίληψη για τους πολιτικούς και, κυρίως, για τους ευρωβουλευτές.
Ο στόχος μου είναι ό,τι έχω αποθησαυρίσει εντός μου από συζητήσεις με ανθρώπους του πνεύματος, επιστήμονες και ειδικούς που έχουν τη γνώση πώς μπορεί να γίνει η ζωή μας καλύτερη, να επιδιώξω να υλοποιήσω αυτήν τη γνώση σε πολιτικές προτάσεις και σε πράξη, σε έργο. Άλλωστε, η Πολιτική είναι ακριβώς αυτό. Από τα λόγια να περάσεις στις πράξεις.
Θα αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την προώθηση ευρωπαϊκής νομοθεσίας και άλλων κοινών δράσεων, ώστε να προωθηθεί η ανάδειξη του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πνεύματος στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην προσπάθειά μου αυτή θα έχω αρωγούς ακαδημαϊκούς και επιστήμονες σε επιστημονικές ομάδες, οι οποίες θα στηρίζουν τις παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο ανάλογα με τη δράση, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Γλωσσολογίας και δάσκαλός μου, κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτης Κριμιζής, ο καθηγητής Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ κ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών και καθηγητής στο Harvard κ. Παναγιώτης Ροϊλός και πλήθος άλλοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα την οποία οργάνωσα και συντόνισα στο Ωδείο Αθηνών με τίτλο και θέμα «Η Ευρώπη στο Μέλλον-Επιστροφή στον Άνθρωπο».
Όλοι σύσσωμοι, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο οποίος στο χαιρετισμό του ζήτησε ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός να βρουν το δρόμο τους στην Ευρώπη, η «ελίτ» της Επιστήμης και της Διανόησης, σαράντα πέντε ακαδημαϊκοί και επιστήμονες έδωσαν όχι μόνον το «παρών» στην επιστημονική ημερίδα, αλλά πρότειναν και ορισμένες δράσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα συμβάλλουν στο όραμα της ευρωπαϊκής σύγκλισης.
Όλες και όλοι τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη να επιστρέψει η Ενωμένη Ευρώπη στον Άνθρωπο και τις αξίες του Ανθρωπισμού, οι ρίζες του οποίου ευρίσκονται στην Αρχαία Ελληνική Σκέψη.

-Για τη χώρα μας ποια είναι τα ισχυρά της «χαρτιά» στην Ευρώπη: η γεωπολιτική της θέση, η ιστορία της, ο πολιτισμός της;

Είναι και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά, κυρία Ελευθεράκη, και χαίρω πολύ που τα επισημαίνετε! Είμαστε η Ανατολή της Δύσης και η Δύση της Ανατολής με όλα τα θετικά και τα αρνητικά.
Το σημείο-κέντρο του Κόσμου, δίχως υπερβολή, αν θυμηθούμε πόσα χρόνια η μήτρα του Ελληνισμού, καθώς και της Ορθοδοξίας, εξαπλωνόταν στην Ιωνία, τη Μικρά Ασία και τη Μαύρη Θάλασσα του Πόντου. Αυτή είναι η μία συντεταγμένη Δύσης-Ανατολής, παρά τη σημερινή μας συρρίκνωση μετά την εθνική τραγωδία, τη Γενοκτονία των Ποντίων και τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Υπάρχει και η άλλη συντεταγμένη του Νότου με το Βορρά με σημείο συνάντησης τη Μεσόγειο.
Τη θέση τη μοιραζόμαστε με την Ιταλία σε αυτόν τον κάθετο άξονα.
Είμαστε οι πύλες προς την Ευρώπη στο κέντρο της Μεσογείου. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, γεννήθηκαν οι μεγάλοι πολιτισμοί της Ανθρωπότητας με πρώτο κυρίαρχο τον Ελληνικό Πολιτισμό από τα χρόνια του Κυκλαδικού, του Μινωικού -αυτοί είναι και οι αρχαιότεροι πολιτισμοί της Ευρώπης-, των πολύχρυσων Μυκηνών, της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του αήττητου Μακεδόνα Στρατηλάτη, που κυριάρχησε έως τις Ινδίες, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία διήρκεσε 11 αιώνες.
Επίσης, οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι ελληνική γλώσσα είναι η αρχαιότερη γλώσσα ανάμεσα στις 2.700 γλώσσες του κόσμου, η οποία ομιλείται αδιαλείπτως με αλλαγές, βεβαίως, στη μορφή της και με παράδοση 30 αιώνων γραπτής παράδοσης. Στα ελληνικά έχει γραφεί η πρώτη Φιλοσοφία του κόσμου, η Αστρονομία, η Λογοτεχνία, το Θέατρο και όλες οι εκφάνσεις του Πνεύματος, που έχουν ιδρύσει στην πραγματικότητα το Δυτικό Πολιτισμό με την Αρχαία Ελληνική Σκέψη, αλλά και με το Χριστιανισμό, καθώς η πρώτη γλώσσα της Θρησκείας μας στην Ευρώπη είναι η ελληνική. Σε αυτήν διατυπώθηκε το Σύμβολο της Πίστεως, εγράφησαν τα Ευαγγέλια, κήρυξαν οι Απόστολοι του Χριστού μας στον τότε Κόσμο, ο οποίος μιλούσε ελληνικά, όπως είναι τα αγγλικά σήμερα η διεθνής γλώσσα.
Η Δύση, λοιπόν, κυρία Ελευθεράκη, οφείλει στην Ελλάδα τα πρώτα, τα βαθύτερα θεμέλιά της, καθώς και την ελευθερία της, αν θυμηθούμε τους Περσικούς Πολέμους, τη Μάχη στις Θερμοπύλες, στο Μαραθώνα και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Αν δεν είχε ακουστεί αυτή η φράση του Αισχύλου “Ίτε, παίδες, Ελλήνων… Εμπρός, των Ελλήνων γενναία παιδιά, να ελευθερώσετε πατρίδα, τέκνα, γυναίκες και τους πατρικούς Θεούς, να ελευθερώσετε τα ιερά των προγόνων σας και τους τάφους των. Νυν υπέρ πάντων Αγών, τώρα είναι που πολεμάτε για όλα!”, και δεν είχαν εμποδίσει οι Έλληνες με την αυτοθυσία τους τους Πέρσες να κατακτήσουν τη Δύση, δεν ξέρουμε πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος!
Όμως, ξέρουμε καλά, κυρία Ελευθεράκη, ότι η Ιστορία δε γράφεται με ερωτήσεις “τι θα γινόταν, αν…”, γράφεται από τα γεγονότα!

-Με τρεις πολέμους στη γειτονιά της Ευρώπης είναι σημαντικός ο κίνδυνος ενίσχυσης της ακροδεξιάς, η οποία εκμεταλλεύεται τη δυσαρέσκεια των πολιτών και αντιγράφει τον αριστερό λαϊκισμό. Ποιο θεωρείτε πως είναι το αντίδοτο για αυτή την αρνητική προοπτική;

Η Φύσις, όπως και η Πολιτική, απεχθάνονται το κενό. Η απάντηση στο εύστοχο ερώτημά σας είναι πως δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εμείς αρμενίζουμε στραβά!
Έχουμε λησμονήσει ότι τα θεμέλια της Ευρώπης είναι η Αρχαία Ελληνική Σκέψη, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και ο Χριστιανισμός. Αυτές είναι οι ψυχικές συντεταγμένες των κατοίκων της, οι οποίοι διαμαρτύρονται.
Είδαμε τους Ευρωπαίους αγρότες να φτάνουν μέχρι τα Ηλύσια Πεδία και όχι μόνον… Οφείλουμε να θυμηθούμε αυτές τις αξίες και να επενδύσουμε πολιτικά και οικονομικά σε αυτές.
Κυρίως, να εμπνεύσουμε στους κατοίκους και τη νέα γενιά της Ηπείρου μας ότι η Ευρώπη είναι το λίκνο του Πολιτισμού του κόσμου. Όταν μιλάμε για Δύση, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στο Φως της Οικουμένης, η Ευρώπη είναι η Ελευθερία του Λόγου, τα Δικαιώματα, η Φιλοσοφία, η Τέχνη, ο Άνθρωπος.
Δεν είναι ομάδες γραφειοκρατών και προνομιούχων αξιωματούχων. Αν αφουγκραστούμε τη “βουή των πλησιαζόντων γεγονότων”, όπως γράφει και ο Καβάφης, η Ευρώπη θα είναι το τιμόνι στο μέλλον της Ανθρωπότητας. Αν όχι, τότε σε βάθος χρόνου το λίκνο του Πολιτισμού θα μετατραπεί σε τάφο.
 

-Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κομβικές αποφάσεις. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, το ποιους θα στείλουμε να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο. Εσείς τι υπόσχεσθε πως θα υπηρετήσετε με συνέπεια, ποιες οι δεσμεύσεις σας απέναντι στους πολίτες, ώστε να σας τιμήσουν με την ψήφο τους;
Με συγκίνησε πολύ η αγάπη και η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων το 2019. Μέσα σε 20 ημέρες προεκλογικής εκστρατείας συγκεντρώθηκαν περίπου 150.000 σταυροί και ήμουν η δεύτερη επιλαχούσα.
Ζητώ και πάλι να με εμπιστευτούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, καθώς πρόκειται για μία πανελλαδική εκλογική διαδικασία με σταυρό, για να μου δοθεί η ευκαιρία να αναδείξω τον Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτός είναι τα καλά, τα… κυριακάτικά μας ρούχα στην Ελλάδα! Να πασχίσω για να φτιάξουμε τους νέους Φιλέλληνες, να αγαπήσει η νέα γενιά της Ευρώπης τη χώρα μας σε θερινά σχολεία, σε ευρωπαϊκούς αθλητικούς αγώνες, θεατρικούς και λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, να υπάρξει κοινό βιβλίο Ευρωπαϊκής Ιστορίας επί τη βάσει του κοινού μας πολιτισμού, να ιδρυθούν Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια για τη Βιοηθική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, να επανέλθουν οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, διότι τις χρειαζόμαστε στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, να δοθεί έμφαση και να υπάρξουν πολιτικές για την προσχολική ηλικία, εκεί όπου τίθενται τα θεμέλια του μετέπειτα βίου μας, αλλά και να φροντίσουμε και τα άλλα… ΑΚΡΑ του βίου μας, τα χρόνια της ωριμότητας. Δεδομένου και του δημογραφικού προβλήματος, οφείλουμε να διασφαλίσουμε το ευ ζην και το ευ πράττειν των ανθρώπων, η πείρα των οποίων είναι πολύτιμη, για να πορευτούμε στο μέλλον. Τα προγράμματα Διαγενεακότητας, η συνύπαρξη δηλαδή νηπίων και ηλικιωμένων σε κοινούς χώρους, δρα ευεργετικά για την ψυχή και των δυο ηλικιακών κατηγοριών.
Οι προτάσεις μου είναι καταγεγραμμένες ήδη από το 2019 στον ιστοχώρο μου vickyflessa.eu.
Σε προσωπικό επίπεδο, θα ήθελα να μου δοθεί η ευκαιρία να αποδείξω ότι μπορείς να πορευτείς και στην Πολιτική, που είναι ένα πεδίο εξίσου σκληρό, όπως η τηλεόραση, με σωφροσύνη και αφοσίωση στους στόχους, με φιλότιμο, εργατικότητα και εντιμότητα.
Το ισχυρότερο κεφάλαιο, η «υπεραξία» της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, είναι ο Πολιτισμός μας και τούτο πρέπει να το υπενθυμίσουμε στους εταίρους μας, κυρία Ελευθεράκη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Απαραίτητη προϋπόθεση, βεβαίως, είναι πρωτύτερα να το συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι!

-Φρονώ ότι ο Ελληνικός Πολιτισμός, η υπερδύναμη της Πατρίδας μας, ούτε στην Ευρώπη εκπροσωπείται επαξίως, ούτε διεθνώς, με την επιρροή του, αντίθετα, να φθίνει.

Δυστυχώς, είδαμε τι συνέβη με την Ιερά Μονή της Χώρας και με την Αγιά Σοφιά, χωρίς να ακούσουμε φωνές διαμαρτυρίας από την πλευρά της Ευρώπης. Δεν είδαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υποτίθεται ότι είναι το λίκνο του Πολιτισμού, να υπερασπίζεται την οικουμενική πολιτιστική κληρονομιά, που είναι η Αγιά Σοφιά, η Μονή της Χώρας, τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η παρακαταθήκη και η διαχρονική κληρονομιά του Ελληνικού Πολιτισμού παγκοσμίως.
Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει τώρα μία θετική εξέλιξη έπειτα και από τη στάση της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει το υποτιθέμενο σύμφωνο αγοραπωλησίας, της κλοπής στην πραγματικότητα του πολιτισμού μας, από τον βέβηλο Έλγιν.
Θα ήθελα να μου δώσετε τη δύναμη να είμαι παρούσα στο Ευρωκοινοβούλιο, για να οργανώσω δράσεις και συνέργειες υπέρ του Ελληνικού Πολιτισμού.
Το 1981, χρονολογία ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Βαλερύ Ζισκάρ ντ Εσταίν είπε σε άψογα ελληνικά καθήμενος στο επίσημο δείπνο ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τσάτσο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα δε θα ήταν Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ελληνικός λαός θα βρει μέσα στην Κοινότητα τις προϋποθέσεις για την πρόοδο και την ευημερία του. Θα μπορεί να βασίζεται στην ενεργό αλληλεγγύη των κατοίκων του. Είμαστε όλοι, στη γλώσσα μας και στους μηχανισμούς της σκέψεώς μας, παιδιά του Ελληνικού Πολιτισμού. Η Ευρώπη ξαναβρίσκει την Ευρώπη».
Ήλθε, λοιπόν, η ώρα να υπενθυμίσουμε στην Ευρώπη ποιοι είμαστε.
Νωρίτερα να το συνειδητοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι, επενδύοντας στον Ελληνικό Πολιτισμό για το μέλλον της Πατρίδας μας στην Ευρώπη και την Οικουμένη, εκεί όπου πάντοτε μεγαλουργούσε ο Ελληνισμός.
Θέλω να μού δώσετε τη δύναμη να φέρω τη φωνή της Ελλάδας του Πολιτισμού στην καρδιά της Ευρώπης, γι’ αυτό και ζητώ 1 από τους 4 σταυρούς σας στις ευρωεκλογές την Κυριακή 9 Ιουνίου, για να πάμε στην Ευρώπη με Παιδεία και Πολιτισμό, να αποκτήσουμε εθνικό όραμα και εθνική αυτοπεποίθηση.
Να αναλογιστούμε ποιοι ήμασταν, πώς πορευόμαστε τώρα και πώς πρέπει να πορευθούμε στο μέλλον με πυξίδα την υπερδύναμή μας, τον Ελληνικό Πολιτισμό, που είναι η ιδρυτική συνθήκη της Δύσης, τη γλώσσα μας που είναι η αρχαιότερη με αδιάλειπτη συνέχεια 40 αιώνων, που έδωσε διεθνώς λαλιά και τα φώτα στην Οικουμένη, ονοματίζοντας διεθνώς λέξεις και έννοιες στη Φιλοσοφία, τα Μαθηματικά, την Τέχνη και την Επιστήμη.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη