Υδατοδρόμιο Καλαμάτας: Προς το παρόν βλέπουμε μόνο τις ταμπέλες!

Υδατοδρόμιο Καλαμάτας: Προς το παρόν  βλέπουμε μόνο τις ταμπέλες!

Το ξεχνάμε για το 2024 με την καθυστέρηση που υπάρχει

Αργά, πολύ αργά κινούνται οι διαδικασίες έναρξης λειτουργίας του υδατοδρομίου της Καλαμάτας και προφανώς εκτός – κατά πολύ μάλιστα –  του αρχικού χρονοδιαγράμματος.

Αρχές Δεκεμβρίου του 2023, σε συνέντευξή του στο «Θάρρος», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νικόλας Χαραλάμπους, με αφορμή την τοποθέτηση στο λιμάνι Καλαμάτας του λυόμενου οικίσκου που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιβατών των υδροπλάνων, είχε τονίσει ότι μέχρι τέλος του 2023 η Hellenic Seaplanes (που έχει αναλάβει τη διαχείριση) θα έχει ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες εγκαταστάσεις (χερσαίες, πλωτές και τεχνολογικό εξοπλισμό), προκειμένου να ζητήσει και επίσημα την άδεια λειτουργίας για το υδατοδρόμιο.

Καμία πρόοδος
Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει άλλη πρόοδος, πλην του ότι πριν από λίγες ημέρες τοποθετήθηκαν πινακίδες και σήμανση στον οικίσκο και δημιουργήθηκαν βάσεις για τοποθέτηση κολώνων ή περίφραξης, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Ούτε τεχνολογικός εξοπλισμός (μαγνητικές πύλες ελέγχου επιβατών και αποσκευών, συστήματα ασφαλείας, χώρος αναμονής και γραφεία προσωπικού) έχει έρθει και, φυσικά, ούτε και οι πλωτές εγκαταστάσεις έχουν τοποθετηθεί.

Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, κανείς δε ξέρει ακόμα πότε θα ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Έτσι, τα αρχικά πλάνα, ότι υπήρχε περίπτωση το 2024 να ξεκινήσει η λειτουργία του υδατοδρομίου, έχουν «πάει περίπατο», μαζί με τις φιλοδοξίες και από την πλευρά του δημάρχου Καλαμάτας, ο οποίος είχε δηλώσει ότι μπορεί το Μάρτιο του 2024 να δούμε τα πρώτα υδροπλάνα στην Καλαμάτα.

Καθυστέρηση
Ενδεικτικό της καθυστέρησης που υπάρχει είναι ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι πτήσεις υδροπλάνων από την Κέρκυρα, που είναι το πρώτο υδατοδρόμιο το οποίο αρχίζει τη λειτουργία του, αν και αυτό είχε προγραμματισθεί να γίνει από την άνοιξη του 2024.

Η εταιρεία προφανώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα την πτητική της λειτουργία, κι αυτό, αν όλα πάνε καλά, αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα.

Πάντως, ο πρόεδρος της εταιρείας, όταν είχε μιλήσει στο «Θ», είχε υπογραμμίσει πως η ολοκλήρωση του υδατοδρομίου της Καλαμάτας και η προσάρτησή του στο δίκτυο υδατοδρομίων της Ελλάδας θα γίνουν με τον τελικό έλεγχο από την επιτροπή ελέγχου και τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας. «Από την πλευρά μας, ως εταιρεία, θα είμαστε σε θέση να ζητήσουμε την άδεια λειτουργίας έως το τέλος του έτους!», είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη