Καλαμάτα: Το Θερινό Σχολείο της Ομογένειας επέστρεψε για 16η χρονιά!

Καλαμάτα: Το Θερινό Σχολείο της Ομογένειας  επέστρεψε για 16η χρονιά!

Για δέκατη έκτη χρονιά ξεκίνησε φέτος το Θερινό Σχολείο για νέους ομογενείς Ελληνικής Γλώσσας και Ελληνικού Πολιτισμού, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάζονται το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά.

Η διάρκεια του Θερινού Σχολείου είναι τέσσερις εβδομάδες, αρχής γενομένης χθες, έως τις 6 Αυγούστου.

Στο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν φέτος 34 ομογενείς φοιτητές ηλικίας 18-24 ετών και 6 ενήλικες συνοδοί της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά.

Στα διδακτήρια της Σχολής θα διδαχθούν τα εξής μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα, Ελληνική Λογοτεχνία, Ελληνική Ιστορία και Ελληνικός Πολιτισμός. Οι διδάσκοντες είναι καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Στο πρόγραμμα δε του Θερινού Σχολείου περιλαμβάνονται εκδρομές σε περιοχές της Πελοποννήσου με μεγάλη πολιτισμική ιστορία (π.χ. Μάνη, Ταΰγετος, Κορώνη, Μεθώνη, Πύλος, Επίδαυρος), αρχαιολογικούς χώρους (Παλάτι του Νέστορα, Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη), μουσεία (Αρχαιολογικό και Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας, Μουσείο Ενδυμασιών Καρέλια Καλαμάτα, Μουσείο Ακρόπολης, Μυκήνες), πνευματικά κέντρα (Μανιατάκειο Ίδρυμα, Costa Navarino) και αξιοθέατα (κτήρια της Καλαμάτας, παλιά πόλη, το Κάστρο, ναός της Υπαπαντής κ.ά.).

Συμπληρωματικά προσφέρονται σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία, την Αθηναϊκή Δημοκρατία και το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα.

Το πρόγραμμα πλαισιώνουν μουσικοχορευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτισμικής παράδοσης.

Σκοπός του Θερινού Σχολείου είναι κυρίως η σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία των μαθητών με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, η κοινωνικοποίηση των νέων σε αμιγές ελληνικό περιβάλλον και η ενίσχυση της ελληνικής τους ταυτότητας και συνείδησης. Φυσικά, η διασκέδαση, η απόλαυση των μεσσηνιακών φαγητών, η θάλασσα, η όμορφη παραλία της Καλαμάτας, καθώς και η πλατεία, αποτελούν σημαντικό μέρος της καθημερινής τους ζωής στην πόλη.

φωτογραφία αρχείου