Μιχάλης Πικραμένος: Επελέγη ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Μιχάλης Πικραμένος: Επελέγη ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Τι σηματοδοτεί η ανάληψη της θέσης από τον Μ. Πικραμένο για το μέλλον της διοικητικής δικαιοσύνης

Σε μια σημαντική επιλογή για την ηγεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το ανώτατο δικαστήριο και τη διοικητική δικαιοσύνη, προχώρησε η κυβέρνηση, επιλέγοντας ως νέο πρόεδρο του ΣτΕ τον Μιχάλη Πικραμένο, αντιπρόεδρο έως σήμερα του ανωτάτου δικαστηρίου και εγνωσμένου κύρους ανώτατο δικαστικό.

Η επιλογή Πικραμένου, ενός ανώτατου δικαστικού με πάγιες μεταρρυθμιστικές για χρόνια θέσεις για τα προβλήματα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, στην οποία έχει αφιερώσει έργο και μελέτη, σηματοδοτεί κατά πολλούς την επιλογή του ως κίνηση της κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού για εμπέδωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στον κρίσιμο τομέα τη δικαιοσύνης.

Ο Μιχάλης Πικραμένος, που ανήκει σε εκείνους τους λίγους ανώτατους δικαστικούς που έχουν διαβλέψει με παρρησία τα προβλήματα του δικαστικού συστήματος και την ανάγκη προώθησης ριζικών μεταρρυθμίσεων, πρόκειται να μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για τρία ολόκληρα χρόνια, χρονικό διάστημα ικανό για να εφαρμόσει με τους συναδέλφους του μέτρα ανάταξης της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης, η οποία αντιμετωπίζει, ως γνωστόν, μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με την καθυστερημένη επίλυση σοβαρών υποθέσεων και συνακόλουθα με την επιρροή που το γεγονός αυτό ασκεί στην οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση των επενδύσεων.

Ποιος είναι

Ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας που επελέγη από το υπουργικό συμβούλιο, έως σήμερα αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, ανώτατος δικαστικός εγνωσμένου κύρους και με σωρεία δημόσιων παρεμβάσεων σε διεθνή και ελληνικά φόρουμ, είναι φανατικός οπαδός των μεταρρυθμιστικών αναγκών για τη δικαιοσύνη. Ο Μιχάλης Πικραμένος επελέγη έπειτα από σχετική πρόταση στο υπουργικό συμβούλιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη για το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς η κυβέρνηση ήδη ψήφισε μόλις προχθές νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία του, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα δεκαετιών. Ανήκει στο δικαστικό δυναμικό του ΣτΕ από το 1989 και είναι αντιπρόεδρος του δικαστηρίου τα τελευταία έξι χρόνια, υπηρετώντας στο Β΄ Τμήμα του δικαστηρίου.

Ακαδημαϊκή πορεία

Ο Μ. Πικραμένος είναι παράλληλα καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό συγγραφικό έργο και με δημόσιες παρεμβάσεις στο εξωτερικό και εντός Ελλάδος για ποικίλα θέματα, όπως η λογοδοσία στο δικαστικό σώμα, η ανάγκη μεταρρυθμίσεων, η επιτάχυνση της δικαιοσύνης για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη, το κράτος δικαίου, η προστασία ατομικών δικαιωμάτων και άλλα, ενώ έχει διατελέσει επί μακρόν γενικός διευθυντής στη Εθνική Σχολή Δικαστών, σχολή από την οποία αποφοιτούν οι νέοι δικαστές για όλους τους κλάδους της δικαιοσύνης.

Ο κ. Πικραμένος θα μείνει στην προεδρία του ΣτΕ για τρία χρόνια έως το 2027, χρόνος αρκετός για να μπορέσει να εφαρμόσει κατά την προεδρία του όσα κρίνει αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης. Με δήλωση που έκανε μετά την επιλογή του, υπογραμμίζει: «Η Πολιτεία με τίμησε, διά του Υπουργικού Συμβουλίου, με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα επιδιώξω, κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας μου, σε συνεργασία με τους συναδέλφους του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, να ενισχυθούν οι θεσμοί ανεξαρτησίας και λογοδοσίας των δικαστών και επίσης να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος του πολίτη, της κοινωνίας και της δημοκρατίας».

Κενές θέσεις αντιπροέδρων

Η επιλογή του κ. Πικραμένου ως προέδρου δημιουργεί ήδη δύο κενές θέσεις αντιπροέδρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα πληρωθούν και αυτές από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς αποχώρησε λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας η αντιπρόεδρος Μαρίνα Κωνσταντινίδου. Πάντως, συνυποψήφιοι του κ. Πικραμένου για την προεδρία του ΣτΕ ήταν άξιοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί με αυξημένο κύρος και επιστημονική γνώση, μεταξύ των οποίων οι αντιπρόεδροι Διομήδης Κυριλλόπουλος, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Κωνσταντίνος Κουσούλης και Ιωάννης Γράβαρης. Ο Διομήδης Κυριλλόπουλος έλαβε τις περισσότερες ψήφους στη Βουλή κατά τη διαδικασία προεπιλογής συγκεντρώνοντας 21 ψήφους βουλευτών, η Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, πρόεδρος του Δ΄ Τμήματος έχει προταθεί κατ’ επανάληψη για την προεδρία του δικαστηρίου και διακρίνεται για την προσήλωσή της στο καθήκον, ενώ ο Κωνσταντίνος Κουσούλης που υπηρετεί και στην προεδρία της Δημοκρατίας, τυγχάνει γενικής αναγνώρισης.

Η επιλογή του κ. Πικραμένου για τριετία στο ΣτΕ υπαγορεύθηκε και από την ανάγκη να υπάρξει χρόνος για βελτίωση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης, και έτσι αποκλείστηκαν εξαρχής από την επιλογή οι Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και Κωνσταντίνος Κουσούλης αλλά και ο Ιωάννης Γράβαρης, επίσης άξιος δικαστικός, καθώς αποχωρούν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας σε ένα χρόνο από τώρα. Ο κ. Κυριλλόπουλος έχει ακόμα δύο χρόνια και η υποψηφιότητά του απασχόλησε σημαντικά την κυβέρνηση καθώς ήταν μεταξύ των δύο ή τριών προς επιλογή, γεγονός που φάνηκε και από την πρωτιά στις ψήφους από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Πηγή: Η Καθημερινή