Νέα Αριστερά: «Συνεχίζεται η τραγωδία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

Νέα Αριστερά: «Συνεχίζεται η τραγωδία  των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»

«Τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα: συνεχίζεται η τραγωδία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»… Έτσι σχολιάζει το όλο θέμα των πληρωμών το Δίκτυο Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Αριστεράς.

Ειδικότερα, παρατηρεί σε ανακοίνωσή του: «Ξεχειλίζει η οργή των αγροτών από άλλη μία κουτσουρεμένη και προβληματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μικροποσά σε πολλές περιπτώσεις, όπως καταγγέλλεται, στους λογαριασμούς των αγροτών, καμία αναλυτική ενημέρωση από πλευράς Οργανισμού και ένα έλλειμμα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των ενισχύσεων του 2023. Μία πληρωμή που ήρθε να ακολουθήσει όλες τις προηγούμενες αδιαφανείς, αποτυχημένες πληρωμές, με αποκορύφωμα αυτή του έτους 2022, που έγινε με λανθασμένο υπολογισμό δικαιωμάτων και οδηγεί στο να ζητηθούν πίσω από τους αγρότες 50 εκατ. ευρώ.

Οι αγρότες βιώνουν την πρωτοφανή ανεπάρκεια των διοικήσεων του Οργανισμού και της πολιτικής ηγεσίας εδώ και πέντε χρόνια που ανέλαβε την κυβέρνηση η Ν.Δ., κάτι που αποδεικνύουν οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι προβληματικές πληρωμές που έχουν οδηγήσει σε δημοσιονομικές διορθώσεις ύψους 281 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να τίθεται υπό επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΟΣΔΕ 2004 να παραμένει ακόμη κλειστό εν μέσω Ιουλίου.

Για τη Νέα Αριστερά αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους αγρότες και απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική βιωσιμότητά τους, η εύρυθμη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η έγκαιρη, δίκαιη και σωστή καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων με διαφάνεια και τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών».