Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-26 – Σύγχυση εξακολουθεί να δημιουργεί το στεγαστικό πρόβλημα στην πόλη
Σε ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων σε όλες τις σχολές των ελληνικών πανεπιστημίων προχώρησε προχθές το υπουργείο Παιδείας, που είναι ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό. Έτσι, οι εισακτέοι των σχολών για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 ανέρχονται σε 68.788 έναντι των 68.851 πέρσι.
Σε τοπικό επίπεδο, ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 1.239 θέσεις για τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Καλαμάτα και υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος των φοιτητών που ενδέχεται να φοιτήσει σε κάθε μία από τις οκτώ σχολές της Καλαμάτας (Ασπρόχωμα και Ανατολικό Κέντρο) είναι 154.

Υπό άλλες συνθήκες, όλο αυτό θα έμοιαζε άκρως εντυπωσιακό για τους νέους που το ερχόμενο φθινόπωρο θα βρεθούν στην Καλαμάτα, προκειμένου να αναζητήσουν –αρχικά – τη φοιτητική στέγη που θα τους φιλοξενήσει για τα επόμενα τέσσερα, τουλάχιστον, χρόνια. Ωστόσο, όσο αισιόδοξος κι αν είναι κανείς, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι, έστω και οι μισοί εκ των παραπάνω εισακτέων να πάρουν την απόφαση να μετακομίσουν στην Καλαμάτα για σπουδές, δηλαδή οι 619, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην εξεύρεση στέγης.
Διψήφιος αριθμός διαμερισμάτων για τετραψήφιο αριθμό φοιτητών
Κάνοντας μια σύντομη αναζήτηση κανείς στις αγγελίες με διαθέσιμα διαμερίσματα στην πόλη της Καλαμάτας, και με κριτήριο τα χρήματα που θεωρητικά ενδιαφέρεται να δαπανήσει ένας φοιτητής για τη στέγη του (από 200 έως 400 ευρώ μηνιαίως), θα αντιληφθεί σύντομα το πρόβλημα. Ενδεικτικά, οι χθεσινές αναρτημένες αγγελίες διαμερισμάτων στο “Spitogatos” ήταν 26, ενώ οι αντίστοιχες στη «Χρυσή Ευκαιρία» 13. Στον ημερήσιο Τύπο οι αγγελίες για γκαρσονιέρες ήταν μόλις τέσσερις, ενώ ο παραδοσιακός τρόπος εξεύρεσης στέγης μέσω των ενοικιαστηρίων σε διάφορα σημεία της πόλης τείνει να εξαφανιστεί, καθώς αυτά αναζητούνται πλέον με το… κιάλι.

Ακόμη και εάν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένοι από τους ήδη φοιτητές στην πόλη πρόκειται να αποφοιτήσουν άμεσα, και συνεπώς να διατεθούν επιπλέον διαμερίσματα προς ενοικίαση, είτε ότι ορισμένοι από τους νεοεισαχθέντες είναι διατεθειμένοι να υπερβούν τα 400 ευρώ/μήνα για το ενοίκιό τους, και πάλι δε λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού το «άνοιγμα» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης είναι… χαοτικό.
Της Χριστίνας Μανδρώνη