Από σήμερα, 133 καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα μέχρι να συμφωνήσουν στην εκλογή του νέου Πάπα
Τις εργασίες του εγκαινιάζει σήμερα το κονκλάβιο των καρδιναλίων, με σκοπό την εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου, με τους 133 ρωμαιοκαθολικούς καρδιναλίους να συνέρχονται στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, αφού δώσουν όρκο στο Ευαγγέλιο ότι δεν θα αποκαλύψουν ποτέ τα όσα διαμείβονται εκεί.
Ορκο δίνουν επίσης όλοι οι παριστάμενοι στη διαδικασία, όπως οι δύο ιατροί που θα παραμείνουν σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας στα ηλικιωμένα μέλη του κονκλαβίου και οι τραπεζοκόμοι. Ολοι ορκίζονται σε «απόλυτη και αιώνια μυστικότητα».
Μέλη της ασφάλειας της Αγίας Εδρας έχουν αναλάβει να ερευνήσουν για συσκευές παρακολούθησης την Καπέλα Σιστίνα και τους δύο ξενώνες που θα φιλοξενήσουν τους καρδιναλίους.
Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είναι σχεδιασμένα ώστε να προλάβουν κάθε ηλεκτρονική παρεμβολή και να διασφαλίσουν τη μυστικότητα της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Ποντίφικα. Εισερχόμενοι στο κονκλάβιο, οι καρδινάλιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν κάθε ηλεκτρονική συσκευή, όπως τηλέφωνα, τάμπλετ και έξυπνα ρολόγια.
«Στους ξενώνες δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, εφημερίδες ή ραδιόφωνο. Δεν μπορείς καν να ανοίξεις τα παράθυρα. Παρότι το σύνολο του προσωπικού του Βατικανού θεωρείται απολύτως έμπιστο, οι καρδινάλιοι παραμένουν εντελώς αποκομμένοι και θα έχουν επαφή μόνο με τους ανθρώπους που σερβίρουν τα γεύματά τους. Υπάρχουν φορητοί ασύρματοι, γουόκι τόκι, σε περίπτωση που κάποιος νιώσει αδιαθεσία ή για την ανακοίνωση του αποτελέσματος στους κωδωνοκρούστες της βασιλικής του Αγίου Πέτρου», λέει στο δίκτυο του BBC ο επικεφαλής των παπικών διαμερισμάτων για 30 χρόνια, Πάολο ντι Νίκολο.
Ακόμη και πριν από τη σύγκληση του κονκλαβίου, οι καρδινάλιοι δεν έχουν δικαίωμα να σχολιάσουν τις διεργασίες. Ο ιταλικός Τύπος, όμως, όπως και πολλοί επισκέπτες στην Αιώνια Πόλη, αποδύθηκαν σε ιδιότυπο κυνήγι καρδιναλίων, αναζητώντας μέλη του κονκλαβίου σε εστιατόρια και ζαχαροπλαστεία στην περιοχή του Βατικανού, σε μία προσπάθεια να διαγνώσουν πιθανές συμμαχίες ενόψει της ψηφοφορίας. «Κρασί και ριγκατόνι: Ο Μυστικός Δείπνος των καρδιναλίων», τιτλοφορούσε σχετικό θέμα της η εφημερίδα La Repubblica, περιγράφοντας πώς «οι πρίγκιπες της Εκκλησίας απολαμβάνουν εδέσματα φημισμένων εστιατορίων της Ρώμης πριν από τον εγκλεισμό τους στο κονκλάβιο». Περισσότεροι από 250 καρδινάλιοι από κάθε σημείο του κόσμου βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη, αν και μόνον όσοι είναι κάτω των 80 ετών μπορούν να ψηφίσουν τον επόμενο Πάπα.
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι, ενώ δεν προβλέπονται ομιλίες ή συζήτηση στην Καπέλα Σιστίνα. Κάθε μέρα, οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές, έως ότου ένας από τους υποψηφίους συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων των ψήφων. Η ημέρα των καρδιναλίων αρχίζει με Θεία Λειτουργία, ενώ το μεσημεριανό γεύμα είναι προγραμματισμένο για τις 12.30, με την ημέρα να ολοκληρώνεται με Εσπερινό. Μετά την ολοκλήρωση κάθε ψηφοφορίας, η καμινάδα του Βατικανού θα βγάζει μαύρο καπνό σε περίπτωση μη εκλογής ή λευκό όταν το κονκλάβιο επιλέξει τον διάδοχο του Φραγκίσκου.
Την ψηφοφορία προσπάθησε να επηρεάσει εμμέσως ο ιταλικός Τύπος, με την εφημερίδα Il Messaggero να επικρίνει τον θεωρούμενο ως φαβορί για τη διαδοχή του Φραγκίσκου καρδινάλιο Παρόλιν για προσωπική προώθηση της υποψηφιότητάς του, κατά παράβασιν της παράδοσης. Οι New York Times ανέφεραν στο χθεσινό φύλλο τους ότι λίγο πριν αρχίσουν να συρρέουν στη Ρώμη οι καρδινάλιοι, συντηρητικές καθολικές οργανώσεις με μεγάλη επιρροή συμμετείχαν στην «αμερικανική εβδομάδα» με στόχο να προωθήσουν τις παραδοσιακές αρχές για τον γάμο, την πίστη και την οικογένεια. Φιλοδοξούν να επεκτείνουν τα δίκτυά τους και επενδύουν στη μελλοντική φυσιογνωμία της Εκκλησίας, ανεξαρτήτως του ποιος θα αναδειχθεί Πάπας.
Τον Φιλιππινέζο καρδινάλιο Τάγκλε προσπάθησαν να φέρουν σε δύσκολη θέση άγνωστοι κύκλοι, αφήνοντας να διαρρεύσει βίντεο του ανωτάτου κληρικού να τραγουδάει σε καραόκε-μπαρ τραγούδι του Τζον Λένον. Η δημοσιοποίηση του υλικού δεν έβλαψε τις πιθανότητες του Τάγκλε, με το βίντεο να κυκλοφορεί ευρέως στο Διαδίκτυο και τον καρδινάλιο να ενισχύει τη δημοτικότητά του.
Οι καρδινάλιοι θα καταλύσουν στην κατοικία του Φραγκίσκου, την Κάζα Σαν Μάρτα. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον εκλιπόντα Πάπα ως επισκοπική κατοικία, καθώς η Κάζα Σαν Μάρτα ήταν ιστορικά ξενώνας για περαστικούς από τη Ρώμη ιερείς και μέλη του προσωπικού του Βατικανού. Η απόφαση του Φραγκίσκου να μετακομίσει εκεί είχε προκαλέσει σκάνδαλο στην Αγία Εδρα και ουδέποτε έγινε πραγματικά αποδεκτή από το ανώτατο ιερατείο. Ο διάδοχος του Φραγκίσκου αναμένεται να επιστρέψει στα διαμερίσματα του επιβλητικού αποστολικού ανακτόρου, το οποίο παραμένει άδειο μετά την παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄.
Πηγή: Η Καθημερινή