«Famiglia di Pasta»: Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μόλυνση στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά!

«Famiglia di Pasta»: Kρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μόλυνση στη ΒΙ.ΠΕ. Μελιγαλά!

Η πολυβραβευμένη εταιρεία είναι αποφασισμένη να φθάσει μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια!
 
Εταιρεία πρότυπο, αμιγώς ελληνική, που λειτουργεί όμως με υψηλά στάνταρ ανάλογα μιας πολυεθνικής, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η «Famiglia di Pasta», η οποία ξεκίνησε να επενδύει στα προϊόντα ζύμης από το 2008 και από το 2014 διαθέτει υπερσύγχρονη μονάδα στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά. Καταγόμενος από την περιοχή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος αποφάσισε να επενδύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίες και κατασκευάζοντας μια υπερσύγχρονη μονάδα που λειτουργεί με διεθνή υψηλά στάνταρ. Χθες το πρωί στο ξενοδοχείο REX, παρουσιάστηκε το έργο της εταιρείας, τονίζοντας παράλληλα την περιβαλλοντολογική συνείδηση που επιδεικνύει η εταιρεία,  μέσα όμως σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον. Στο «πάνελ», εκτός του ιδρυτή της εταιρείας κ. Γιαννόπουλου, παραβρέθηκαν ο κ. Λάμπρος Μπούκλης,  περιβαλλοντικός σύμβουλος της εταιρείας, ο κ. Δρ. Ηλίας Αλμπανάκης,  Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας και ο κ. Λευτέρης Στρογγιόγλου, Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας. Στην αίθουσα, επίσης, βρέθηκε και ο Δήμαρχος Οιχαλία κ. Αριστείδης Σταθόπουλος. 

Famiglia di Pasta” σε όλο τον κόσμο
 Ο Γιώργος Γιαννόπουλος ξεκίνησε την εταιρεία με προϊόντα ζύμης το 2008 στην Αθήνα. Το ίδιο χρονικό διάστημα ξεκίνησε την κατασκευή υπερσύγχρονου εργοστασίου στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά, το οποίο και ολοκληρώθηκε το 2014 και από τότε όλη η παραγωγή της εταιρείας πραγματοποιείται εκεί. Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 90 εργαζομένους, ενώ τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της, έχουν τύχει μεγάλης αναγνώρισης, καθώς εξάγονται σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο όπως  ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Γαλλία, Κύπρο, Πολωνία, Ολλανδία, κ.λπ. Παράλληλα η εταιρεία έχει πολυβραβευθεί για την περιβαλλοντολογική της συνείδηση, ενώ διατηρεί υψηλή πιστοποίηση στα υψηλότερα διεθνή πρότυπα τόσο για τα προϊόντα της, όσο και για την περιβαλλοντολογική λειτουργία της. Όπως μάλιστα σημείωσε ο κ. Γιαννόπουλος, πρόσφατα την εταιρεία  επισκέφθηκε απεσταλμένος από τον αντίστοιχο οργανισμό τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς τα προϊόντα της εξάγονται εκεί, και πιστοποίησε την υψηλή ποιότητα αυτών, εκφράζοντας και τον θαυμασμό του για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία κατέχει έκταση στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά 6.000 μ2, ενώ σήμερα χρησιμοποιεί μόνο τα 1.500 μ2, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μεγαλώσει  και να διπλασιάσει ουσιαστικά την παραγωγή της, δημιουργώντας ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιοχή. Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Αλμπανάκης, Τεχνικός Τροφίμων και υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας των προϊόντων της εταιρείας, γίνεται αυστηρότατος έλεγχος ποιότητας και τηρούνται όλοι οι διεθνείς κανόνες ποιότητας έχοντας μάλιστα διπλή πιστοποίηση. Τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία απέκτησε περιβαλλοντική πιστοποίηση,  ως προς τα διεθνή πρότυπα ISO14001:2015 από την TUV NORD/TUV HELLAS. Ο κ. Μπούκλης σημείωσε ότι είναι σημαντικά τα χρήματα που δαπανά η εταιρεία, ώστε να λειτουργεί και να συμμορφώνεται συνεχώς με τα πιο υψηλά διεθνή στάνταρ στη διατήρηση της ποιότητας, ενώ πρόσθεσε ότι ταυτόχρονα δεντροφυτεύτηκε και ο εξωτερικός χώρος του εργοστασίου, συζητούν δε την προοπτική  να χρησιμοποιούνται τα υγρά του εργοστασίου ακόμα και για το πότισμα των δέντρων αντί να μεταφέρονται με βυτία στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Επισήμανε επίσης ότι το θέμα περιβάλλον η εταιρεία το βλέπει ολιστικά για ολόκληρη την περιοχή.

Γ. Γιαννόπουλος: «Να σταματήσει η ασυδοσία στη ΒΙ. ΠΕ Μελιγαλά…»
Παρά την ιδιαίτερη επιτυχημένη διεθνή πορεία της εταιρείας του, ο κ. Γιαννόπουλος κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε με αφορμή την περιβαλλοντολογική πιστοποίηση της εταιρείας του, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του προς την ελληνική πολιτεία για την κατάσταση ασυδοσίας που επικρατεί στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά. Πρόσθεσε δε, ότι αν δεν είχε αγοράσει το οικόπεδο βλέποντας μόνο τα σχέδια και θέλοντας να επενδύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του,  από τις στροφές της Τσακώνας και βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί, θα είχε φύγει και δε θα επένδυε. Αναρωτήθηκε δε, γιατί πληρώνουν τέλη στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά … Πού πάνε αυτά τα χρήματα, αφού ούτε φύλαξη υπάρχει, η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ιδιαίτερα έντονη, ενώ ακόμα και πρόβατα βόσκουν μέσα στα οικόπεδα. Ξεκαθάρισε ότι πρωτίστως τον ενδιαφέρουν οι 50 εργαζόμενοι της εταιρείας του που δουλεύουν μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ενώ υπογράμμισε ότι αντί να σκέφτεται πώς θα επεκταθεί στην περιοχή η πολύ επιτυχημένη δραστηριότητά του, σκέφτεται να μεταφερθεί αλλού, εφόσον η ελληνική πολιτεία συνεχίζει να κλείνει τα μάτια στο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή. Επίσης, αναρωτήθηκε γιατί η ΒΙ.ΠΕ  ή η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν βάζουν «λουκέτο» στα εργοστάσια που παραβιάζουν τη νομοθεσία.
Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο περιβαλλοντολογικός σύμβουλος της εταιρείας κ. Λάμπρος Μπούκλης, ο οποίος τόνισε ότι δεν θέλουν να στραφούν κατά οποιασδήποτε επιχειρηματικότητας, τους ενδιαφέρει να διασφαλίσουν την ποιότητα εργασίας των υπαλλήλων της εταιρείας, αλλά και να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τροφίμων της επιχείρησης. Κάλεσε δε, όλες τις εταιρείες να κάνουν ένα βήμα κάθε χρόνο, εκμεταλλευόμενοι προγράμματα του ΕΣΠΑ, χαράζοντας παράλληλα ένα πενταετές πλάνο που θα βελτιώσουν τις συνθήκες των εργοστασίων τους.
Κλείνοντας αυτή την αναφορά ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε, ότι νιώθει όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να εκφράζουν μια φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ενώ έκανε γνωστό ότι πρόσφατα διεθνής εταιρεία έκανε μετρήσεις αέριων μαζών στα όρια του οικοπέδου της εταιρείας και τα αποτελέσματα ήταν το ίδιο τραγικά με τις μετρήσεις που πρόσφατα έκανε γνωστές και ο «Δημόκριτος». Υπογράμμισε δε, ότι η υπομονή τους εξαντλείται και αν η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να αδρανεί μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, τότε θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
 
Αριστείδης Σταθόπουλος
Τις ανακοινώσεις της «Famiglia di Pasta» παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Οιχαλίας κ. Αριστείδης Σταθόπουλος, που εξ αρχής συνέβαλε στις προσπάθειες ώστε ο κ. Γιαννόπουλος να επενδύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αναφορικά με το μείζον θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος στη ΒΙ.ΠΕ Μελιγαλά, ο κ. Σταθόπουλος σχολίασε ότι εξ’ αρχής ήταν λάθος το σημείο κατασκευής της Βιομηχανικής Περιοχής, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων από τα σπίτια του Μελιγαλά. Αναφορικά δε με τη λειτουργία των Πυρηνελαιουργείων, απ’ όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος της όχλησης του περιβάλλοντος, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι λόγω και της προσδοκούμενης μεγάλης φετινής παραγωγής, αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, φοβάται ότι στην περιοχή θα σημειωθεί κοινωνική έκρηξη με ανυπολόγιστες διαστάσεις. Έκανε επίσης γνωστό, ότι έχει καταβάλλει ως Δήμος 5 μηνυτήριες αναφορές προς συγκεκριμένα εργοστάσια, ωστόσο τίποτα δε γίνεται. Το θέμα το έθεσε και στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Φάμελλου στην Καλαμάτα, αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος του απάντησε ότι το γνωρίζει και το μελετά ενώ του υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του κ. Τσιρώνης, όταν είχε επισκεφτεί την περιοχή είχε αναρωτηθεί «Πώς ζούνε άνθρωποι εδώ;» για να συμπληρώσει στο σημείο αυτό ο κ. Μπούκλης ότι δεν έκανε τίποτα γι’ αυτό.
 Κλείνοντας ο κ. Σταθόπουλος εξέφρασε τη λύπη του που ενώ υποστήριξε και  συνέβαλε στις προσπάθειες ώστε ο κ. Γιαννόπουλος να έρθει και να επενδύσει στην  ιδιαίτερη πατρίδα του, με μια εταιρεία που σήμερα αποτελεί πρότυπο σ’ όλο τον κόσμο, ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να επιλύσει αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι άμεσα – μέσα στο Σεπτέμβριο – θα καλέσει ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων, στην οποία ευελπιστεί να συμμετάσχουν και οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων της περιοχής, συζητώντας αυτή τη φορά πάνω σε ουσιαστικές λύσεις και όχι όπως έγινε το Δεκέμβριο του 2014 που κατατέθηκαν ανέφικτες λύσεις και προτάσεις οι οποίες δεν είχαν ποτέ κανένα αποτέλεσμα. Από τη πλευρά του ο κ. Μπούκλης δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με το Δήμαρχο, ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και πριν αναγκαστεί η εταιρεία να καταφύγει, ως έσχατη λύση, στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ενώ και ο κ. Σταθόπουλος ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Μπούκλη για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει αφιλοκερδώς στο Δήμο Οιχαλίας σε ανάλογα περιβαλλοντολογικά ζητήματα.’
 
Του Κώστα Γαζούλη