Το προηγούμενο δεκαπενθήμερο το “Θάρρος” κυκλοφόρησε με κύριο θέμα τη Μεσσηνία που παράγει και αντιστέκεται στην κρίση, χάρις στο μεράκι και τη διάθεση ανθρώπων και επιχειρήσεων. Μια πρακτική που, ασφαλώς, πάει αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα αντιλήψεων.
Η κρίση μπορεί να αύξησε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρήσεων, να έσφιξε την θηλιά των υποχρεώσεων και πολλές από αυτές να τις έφερε στο χείλος του γκρεμού, ωστόσο είχε και θετικές επιπτώσεις καθώς, ορισμένες από αυτές, αναγκάστηκαν να ανοίξουν τα φτερά τους σε νέους επενδυτικούς προορισμούς.
Λόγω της κρίσης και της μειωμένης ζήτησης, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα μέχρι τώρα «κλειστά σύνορά» τους και να επεκταθούν σε νέες αγορές.
Μία από αυτές είναι και η καλαματιανή εταιρεία “Ποτοποιία Κωστέας”. Με προσεκτικές κινήσεις και υπομονή επενδύει στην ανανέωση των προϊόντων της. Η συνταγή της και συνάμα η φιλοσοφία των ανθρώπων που την πλαισιώνουν, είναι “όχι εκπτώσεις στην ποιότητα”.
Πριν προχωρήσουμε σε μια μικρή παρουσίαση της εταιρείας, αξίζει μια παρατήρηση. Όλες αυτές οι πετυχημένες προσπάθειες, όχι μόνο της συγκεκριμένης εταιρείας, θα μπορούσαν να “ανθίσουν” περισσότερο, αν το τοπικό περιβάλλον εφάρμοζε μια πολιτική ανάλογη με αυτή που βλέπουμε σε άλλες περιοχές της χώρας.
Τα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος να μην πρόσφεραν κανένα άλλο προϊόν, από τη στιγμή που υπάρχει κάποιο μεσσηνιακό, το οποίο δεν υστερεί σε ποιότητα. Αν η ντόπια οικονομία στήριζε τις προσπάθειες που αναπτύσσονται στην περιοχή μας, το όφελος θα ήταν πολλαπλό για όλους μας. Είναι μια θέση που υποστηρίζει απόλυτα το “Θάρρος” και δεν πρόκειται να σταματήσει να το γράφει.
Ιστορία
Η ποτοποιία Κωστέας είναι μία τοπική, οικογενειακή επιχείρηση στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών και ιδιαίτερα των αποσταγμάτων. Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 1962 στην Καλαμάτα από τον Θανάση Κωστέα , πατέρα των σημερινών συνεχιστών της οικογενειακής παράδοσης, Παναγιώτη και Γιώργου Κωστέα.
Υποδομή
Η επιχείρηση Κωστέας διατηρεί δύο τμήματα παραγωγής και εμφιάλωσης και έναν αποθηκευτικό χώρο στα όρια του αστικού ιστού της Καλαμάτας. Διαθέτει επίσης τμήμα marketing καθώς και τμήμα εξωτερικών πωλήσεων. Στο σύνολο των 1500 τ.μ στεγασμένου χώρου δραστηριοποίησης της εταιρείας, περιλαμβάνεται και ένα κεντρικό κατάστημα πώλησης και διάθεσης των προϊόντων της.
Πιστοποιήσεις
Για να εξασφαλίσει την άψογη λειτουργία της και την ποιότητα των προϊόντων της, η επιχείρηση, έχει αναπτύξει και εφαρμόζει πιστοποιημένα συστήματα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ΙSO 9001:2008 και H.A.C.C.P. Τα παραπάνω πρότυπα εφαρμόζονται αυστηρά από το προσωπικό της επιχείρησης, το οποίο έχει εκπαιδευτεί άρτια πάνω στην εφαρμογή τους. 2015 Πιστοποίηση κατά ISO 9001:2008, 2015 Πιστοποίηση κατά H.A.C.C.P.
Αισθητική
Μετά από 65 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, η ποτοποιία Κωστέα συνεχίζει να βελτιώνει τα προϊόντα της όσον αφορά την ποιότητά τους, αλλά και την συσκευασία τους. Οι επετειακές φιάλες (μπλε ούζο και μαύρο τσίπουρο) για τα 60 χρόνια της εταιρείας ήταν το πρώτο βήμα για την σταδιακή είσοδο της ποτοποιίας σε συσκευασίες νέας – μοντέρνας αισθητικής. Η αποδοχή του κόσμου και η προτροπή του για επιπλέον προσπάθειες ήταν αυτή που οδήγησε την εταιρεία σε δημιουργία νέων καλοκαιρινών χρωμάτων (μπεζ ούζο και καφέ τσίπουρο), αλλά και στη βράβευση των προϊόντων της για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, αλλά και για τον σχεδιασμό των συσκευασιών τους
Νέο προϊόν – λικέρ μαστίχας
Βρισκόμενη σε συνεχή αναζήτηση και ακούγοντας πάντα τη γνώμη των φίλων της, η εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα ένα νέο λικέρ μαστίχας. Εξαιρετική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, όπου κυριολεκτικά «εξαφάνισε» την πρώτη δοκιμαστική παρτίδα σε λίγες μόνο μέρες. Όλοι όσοι την δοκίμασαν στα κεράσματα που προσέφερε η εταιρεία έφυγαν αγοράζοντας τουλάχιστον ένα μπουκάλι για το σπίτι. Με μεγάλη της χαρά η εταιρεία προχωρά στη δεύτερη μεγαλύτερη παρτίδα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους φίλους της.
Ούζο και τσίπουρο GO
Η εταιρεία Κωστέας, βελτιώνει ΚΑΙ την εμφάνιση των μερίδων (50ml). Εκμεταλλευόμενη την μηχανή συρρίκνωσης που έχει στην κατοχή της, η εταιρεία παρουσιάζει τις νέες συσκευασίες GO στις μερίδες ούζου και τσίπουρου. Σε τρία διαφορετικά χρώματα για το κάθε ποτό, οι νέες αυτές φιάλες των 50 ml εντυπωσίασαν από την πρώτη τους εμφάνιση κατά τη λευκή νύχτα.
Πρωτοπορία – Cocktails
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δημιουργούνται cocktails από τα δύο εθνικά ποτά. Δέκα, σε σύνολο, διαφορετικά cocktails δημιούργησε ο γνωστός mixologist Johnny Pacino ειδικά για την ποτοποιία, κατόπιν επιθυμίας των συντελεστών της εταιρείας. Τα cocktails παρουσιάστηκαν σε ένα μεγάλο πάρτυ τον χειμώνα και αμέσως κέρδισαν τις εντυπώσεις του κόσμου. Η εταιρεία προσφέρει μία διαφορετική συνταγή για cocktail σε κάθε επετειακή φιάλη ούζου ή τσίπουρου, ώστε να μπορεί ο καθένας να το απολαύσει στο σπίτι του και να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους του.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη