ΠΡΙΝ 94 ΧΡΟΝΙΑ


ΚΑΙΤΟΙ ο καιρός από της παρελθούσης νυκτός ήτο βροχερός, εν τούτοις την πρωίαν περί την 9ην ώραν ο ουρανός ήρχισε να αυθριάζη, δίδων την ευκαιρίαν του εορτασμού της μεγάλης εορτής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Παρά την κρατούσαν κακοκαιρίαν αρκετός κόσμος λίαν πρωί κατήλθεν εις Παραλίαν όπως εκκλησιασθή εις τον Ναόν της Αναλήψεως, ο οποίος επληρώθη ασφυκτικώς.

ΑΠΟ της 9ης πρωινής άπασα η διαθέσιμος δύναμις της ενταύθα Φρουράς με επί κεφαλής την Φιλαρμονικήν και τους σαλπιγκτάς κατήλθεν εις Παραλίαν και παρετάχθη προς της στημένης παρά την κεντρικήν αποβάθραν εξέδρας, περί δε την 10ην ώραν εξεκίνησεν εκ του Ναού η πομπή μετά του Σου Μητροπολίτου προηγουμένων των εξαπτερύγων και λαβάρων του Ναού φθάσασα εις την αποβάθραν την 10.30.

ΟΙ επίσημοι ανέρχονται εις την εξέδραν και ψάλλονται τα τροπάρια του αγιασμού των υδάτων εν ώ ο Σεβασμ. Μητροπολίτης υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής και των σαλπίγγων και τας αποδιδομένας υπό του παρατεταγμένου Στρατού τιμάς ρίπτει τρεις τον Τίμιον Σταυρόν εις την θάλασσαν, ανασύρων τούτον δια της προσδεδεμένης επ’ αυτού ταινίας και λήγει ούτω η τελετή της καταδύσεως.

ΚΑΤ’ αυτήν παρέστησαν ο Νομάρχης Μπουλουμπάσης, ο Δήμαρχος Κροντήρης, ο Φρούραρχος Κοντόσης, ο Διοικητής της Χωροφυλακής Δρόσος, άλλοι τινές εκ των επισήμων και αρκετός κόσμος. Τα εν τω λιμένι ορμούντα πλοία ήσαν σημαιοστόλιστα.