Πρεμιέρα σήμερα για το «Μάνα Κουράγιο»

Πρεμιέρα σήμερα για το «Μάνα Κουράγιο»

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα για την παράσταση «Μάνα Κουράγιο», αφού στις 9.00 το βράδυ κάνει πρεμιέρα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
Για την παράσταση, μάλιστα, μίλησαν προχθές ο σκηνοθέτης, αλλά και μέλη της θεατρικής ομάδας ΣΥΝ 1 Μιχάλης Τούμπουρος, που καταφέρνει να διακριθεί με τις επιτυχίες που ανεβάζει.
Ο Μπέρτολ Μπρεχτ έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο «Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της» το 1936 με 1939. Γράφει το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα στο διάστημα του Μεσοπολέμου, εκφράζοντας μια κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Άννα Φήρλινγκ, γνωστή με το όνομα Μάνα Κουράγιο, κεντρικός χαρακτήρας του έργου, δεν είναι μια συνηθισμένη ηρωίδα. Πρόκειται για μια γυρολόγισσα που με τον αραμπά της, μαζί και τα τρία παιδιά της, περιφέρεται στα πεδία των μαχών της ρημαγμένης Ευρώπης, στην περίοδο του 30ετούς πολέμου (1618-1648). Πουλάει τρόφιμα, ποτά και βασικές προμήθειες στα αντίπαλα στρατόπεδα, για να επιβιώσει και να προστατεύσει τα παιδιά της. Αυτή η πλευρά της, προκαλεί τη συμπάθειά μας. Ο συγγραφέας, όμως, δε θέλει να αγνοήσουμε την άλλη της πλευρά. Η «Μάνα Κουράγιο» μιλά για τον πόλεμο σαν να είναι ευλογία και επιβιώνει σαν επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο. Με το δικό της τρόπο κάνει, δηλαδή, εκείνο που κάνουν οι στρατοί: επιβιώνουν σε βάρος των άλλων. Ένα αντιπολεμικό έργο, βαθιά αναλυτικό και αποκαλυπτικό για τα αίτια των πολέμων, το οποίο προβάλλει τη συνένοχη «άγνοια» των συγκρουομένων, τις αναπόφευκτες ηθικές και οικονομικές συνέπειές τους και την ουσιαστική έλλειψη νικητών.
Από την αρχή του έργου φαίνεται η απροθυμία και η αντίθεση του λαού στη στράτευση, η αποπροσανατολιστική ιδεολογία και η διεφθαρμένη ψυχολογία των ισχυρών και των οργάνων τους, το αδιέξοδο του πολέμου και η ισοπέδωση των ηθικών αξιών από την άγρια επιθετικότητα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Η «Μάνα Κουράγιο» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και μουσική Πάουλ Ντεσσάου (Paul Dessaw). Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Θεοδώρου. Προσαρμογή τραγουδιών: Πάνος Κουραμπάς, Μιχάλης Καραγιάννης.
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ηλίας Γιαννόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Τάκης Κρόμπας, Πάνος Κουραμπάς, Νίκος Κυριακουλάκος, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Βάλια Κυριακουλάκου, Έφη Λεάκου, Κώστας Μακρής, Βάσω Μαραβά, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Βασίλης Μητσέας, Έφη Μπετιχαβά, Σοφία Μποτσέα, Λευτέρης Πουλέτης, Αλέκα Σταυριανέα, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Τάκης Τσαπόγας, Χρήστος Τσουμελέας, Γεωργία Τσώνη, Ειρήνη Χειλά.
Παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά στις 9.00 μ.μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή και στις 8.00 μ.μ. Σάββατο και Κυριακή.
Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας καθημερινά από 6.00 μέχρι 9.00 μ.μ.