Χαμένοι στη μετάφραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Χαμένοι στη μετάφραση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Για τις υποψηφιότητες Βουδούρη και Τατούλη

Στην άρση της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Θόδωρου Καρυπίδη στη Δυτική Μακεδονία κατέληξε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Οδυσσέα Βουδούρη παραμένει. Μάλιστα, η συζήτηση του θέματος στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας αναβλήθηκε για αύριο Κυριακή.
Στο ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, άνοιξε προχθές το θέμα στήριξης του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με συγκέντρωση στελεχών του.
Οι κ.κ. Αλευράς, Π. Δέδες, Πουλοκέφαλος και Πουλάς τάχθηκαν κατά της υποστήριξης Τατούλη, ενώ Νικολάκου, Γιαννακούρας και Χεβιδόπουλος υπέρ της στήριξης του νυν περιφερειάρχη. Την ίδια στάση κράτησε και ο Ι. Αργυράκης, ενώ κατά ήταν οι Γ. Τσαπόγας, ο Λ. Γρηγοράκος και η Νάντια Γιαννακοπούλου. 


Στον… αέρα η υποψηφιότητα Βουδούρη

Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας υποστηρίζει ότι δε συντρέχουν λόγοι αλλαγής στάσης

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Στην άρση της υποστήριξης της υποψηφιότητας του Θόδωρου Καρυπίδη στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας κατέληξε χθες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μια εκρηκτική συνεδρίαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας και ζήτημα άρσης της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, ωστόσο η πλειοψηφία του οργάνου απέρριψε τέτοια συζήτηση, αφού η πλειοψηφία των μελών υποστήριξε ότι δε συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για αλλαγή στάσης.
Ωστόσο, το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Οδυσσέα Βουδούρη παραμένει. Μάλιστα, η συζήτηση του θέματος στη Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας αναβλήθηκε για αύριο Κυριακή, ενώ ενδέχεται να παραβρεθεί και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.
Ο προβληματισμός για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην Περιφέρεια από τις οργανώσεις του κόμματος είναι έντονος και είναι χαρακτηριστικό ότι ένθερμα τον υπερασπίστηκε μόνο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης, ο οποίος και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συνεργασίας με την ομάδα βουλευτών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας επέμειναν στη διαφωνία τους με την υποψηφιότητα, τονίζοντας ότι οδηγεί στη συντριβή και ότι πολιτικά είναι ένα πταίσμα η περίπτωση Καρυπίδη μπροστά στην περίπτωση Βουδούρη!
«Χωρίς κέρδος κέρατα» ήταν η χαρακτηριστική φράση του Στάθη Λεωτσάκου, στελέχους της Αριστερής Πλατφόρμας. Προειδοποίησε, δε, ότι το πρόβλημα θα το βρει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες ημέρες και πρότεινε να ληφθεί τώρα μία λυτρωτική απόφαση, για να μη βρεθεί το κόμμα να τα μαζεύει την άλλη εβδομάδα.
Αντιρρήσεις και επιφυλάξεις έντονες εξέφρασαν και στελέχη της ΑΝΑΣΑ, που ανήκουν στην προεδρική πλειοψηφία. Ο Πάνος Λάμπρου τόνισε ότι είναι υπέρ της πολιτικής συνεργασίας με τις δυνάμεις αυτές, αλλά όχι με τον τρόπο που προωθείται. Οι κυρίες Μάνια Μπαρζέφσκι και Ελένη Σωτηρίου ζήτησαν να επανεξεταστεί το θέμα υπό την οπτική των αντιδράσεων.
Στην Κουμουνδούρου καταφθάνουν αποφάσεις τοπικών οργανώσεων, που ζητούν αλλαγή υποψηφίου. Μάλιστα, όλες οι οργανώσεις που συνεδρίασαν αυτές τις ημέρες έλαβαν αρνητική απόφαση για τον κ. Βουδούρη, ενώ κάποιες, όπως η Νομαρχιακή της Κορίνθου, έστειλαν και εγγράφως την απόφασή τους.
Θέση στο θέμα πήρε έμμεσα και η πλευρά των «Ενεργών Πολιτών» του Μανώλη Γλέζου. «Αυτή η ισοπεδωτική άποψη που καλλιεργείται από ορισμένους φίλους και συντρόφους, αλλά και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ότι η μη αποδοχή της ψηφοφορίας “πακέτο” και μάλιστα η εκβιαστική ψηφοφορία ορισμένων υποψηφίων, οφείλεται στην άρνηση του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ σε δυνάμεις ευρύτερης αποδοχής, δεν έχει μέσα της στοιχεία μόνο μικροπολιτικής σκοπιμότητας, αλλά δημιουργεί ερωτηματικά για το πού πάμε», σημειώνεται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα των «Ενεργών Πολιτών». 


Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ για τον Π. Τατούλη

Επανεξέταση των δεδομένων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε προχθές το θέμα της στήριξης του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου στις εκλογές του Μαΐου, με συγκέντρωση στελεχών του, τόσο από το κόμμα όσο και από τις νομαρχιακές επιτροπές των περιοχών, αντιπεριφερειαρχών οι οποίοι έχουν ήδη εκλεγεί και βουλευτών του.
Από την πλευρά του κόμματος ο Κ. Σκανδαλίδης και ο γραμματέας Ν. Ανδρουλάκης δε μετέφεραν καμία άποψη, αλλά το μόνο που θέλησαν ήταν να καταγράψουν τις απόψεις των υπολοίπων.
Μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης, με βάση και τα λεχθέντα των παριστάμενων, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που ο κ. Τατούλης «φλερτάρει» έντονα με τη Νέα Δημοκρατία, θα προχωρήσει σε άλλη υποψηφιότητα – στήριξη.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών, Νάντια Γιαννακοπούλου, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να έχει ευδιάκριτη και ξεχωριστή θέση από αυτή της Νέας Δημοκρατίας και ζήτησε να υπάρξουν διαδικασίες για την επιλογή άλλου προσώπου.
Ο βουλευτής, μάλιστα, Λακωνίας και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος, ζήτησε να προκύψει υποψήφιος με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και δε δίστασε να θέσει εαυτόν του στη διάθεση του κόμματος.
Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας, Γιάννης Χριστόπουλος, ξεκαθάρισε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι ενιαία τόσο στις περιφερειακές όσο και στις δημοτικές εκλογές, στηρίζοντας πρόσωπα από το χώρο της Κεντροαριστεράς, μια και το μήνυμα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς τους πολίτες.
Διχασμένοι φάνηκαν οι εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες, αλλά και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι κ.κ. Αλευράς, Π. Δέδες, Πουλοκέφαλος και Πουλάς τάχθηκαν κατά της υποστήριξης Τατούλη, ενώ Νικολάκου, Γιαννακούρας και Χεβιδόπουλος υπέρ της στήριξης του νυν περιφερειάρχη. Την ίδια στάση κράτησε και ο Ι. Αργυράκης, ενώ κατά ήταν ο Γ. Τσαπόγας.
Τελικά, εκείνο που αποφασίστηκε είναι η διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας μέσα στο επόμενο 48ωρο, μαζί με τις υπόλοιπες, οι οποίες θα αποτιμήσουν το έργο του περιφερειάρχη, και η εκ νέου συζήτηση του θέματος στην Αθήνα.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο χαρακτήρας της παράταξης του κ. Τατούλη αποκτήσει περισσότερα «γαλάζια χαρακτηριστικά», το ΠΑΣΟΚ μάλλον θα προχωρήσει σε στήριξη άλλου προσώπου.