Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η πρεμιέρα για το “Μάνα Κουράγιο”

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, η πρεμιέρα για το “Μάνα Κουράγιο”

Οι πρόβες του θεατρικού έργου του Μπέρτολ Μπρεχτ (Bertolt Brecht) «ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ» συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία. Ο Μπέρτολ Μπρεχτ έγραψε το θεατρικό έργο με τον τίτλο “Μάνα Κουράγιο και τα Παιδιά της” το 1936 με 1939. Γράφει το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα στο διάστημα του μεσοπολέμου, εκφράζοντας μια κραυγή αγωνίας για τον επερχόμενο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Άννα Φήρλινγκ, γνωστή με το όνομα Μάνα Κουράγιο, κεντρικός χαρακτήρας του έργου, δεν είναι μια συνηθισμένη ηρωίδα. Πρόκειται για μια γυρολόγισσα που με τον αραμπά της, μαζί και τα τρία παιδιά της, περιφέρεται στα πεδία των μαχών της ρημαγμένης Ευρώπης, στην περίοδο του 30ετούς πολέμου (1618-1648). Πουλάει τρόφιμα, ποτά και βασικές προμήθειες στα αντίπαλα στρατόπεδα, για να επιβιώσει και να προστατεύσει τα παιδιά της. Αυτή η πλευρά της, προκαλεί τη συμπάθειά μας. Ο  συγγραφέας όμως δεν θέλει να αγνοήσουμε την άλλη της πλευρά. Η Μάνα Κουράγιο μιλά για τον πόλεμο σαν να είναι ευλογία και επιβιώνει σαν επιχειρηματίας, εκμεταλλευόμενη τον πόλεμο. Με το δικό της τρόπο, κάνει δηλαδή, εκείνο που κάνουν οι στρατοί: επιβιώνουν σε βάρος των άλλων. Ένα αντιπολεμικό έργο, βαθιά αναλυτικό και αποκαλυπτικό για τα αίτια των πολέμων, το οποίο προβάλλει την συνένοχη ‘άγνοια’ των συγκρουόμενων, τις αναπόφευκτες ηθικές και οικονομικές συνέπειες τους και την ουσιαστική έλλειψη νικητών. Από την αρχή του έργου φαίνεται η απροθυμία και η αντίθεση του λαού στη στράτευση, η αποπροσανατολιστική ιδεολογία και η διεφθαρμένη ψυχολογία των ισχυρών και των οργάνων τους, το αδιέξοδο του πολέμου και η ισοπέδωση των ηθικών αξιών από την άγρια επιθετικότητα και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

Η «ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη και μουσική Πάουλ Ντεσσάου (Paul Dessaw). Σκηνικά – Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης. Βοηθός Σκηνοθέτη: Όλγα Θεοδώρου. Προσαρμογή τραγουδιών: Πάνος Κουραμπάς, Μιχάλης Καραγιάννης.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά:
Ηλίας Γιαννόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Τάκης Κρόμπας, Πάνος Κουραμπάς, Νίκος Κυριακουλάκος, Παναγιώτης Κυριακουλάκος, Βάλια Κυριακουλάκου, Έφη Λεάκου, Κώστας Μακρής, Βάσω Μαραβά, Χρύσα Μαργαριτίδη, Ρούλα Μέντη, Βασίλης Μητσέας, Έφη Μπετιχαβά, Σοφία Μποτσέα, Λευτέρης Πουλέτης, Αλέκα Σταυριανέα, Μιμίκα Τάσση, Ηλίας Τεντζογλίδης, Τάκης Τσαπόγας, Χρήστος Τσουμελέας, Γεωργία Τσώνη,  Ειρήνη Χειλά.

Το έργο θα κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, στις 9μμ. Παραστάσεις θα πραγματοποιούνται καθημερινά στις 9μ.μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή και στις 8μ.μ. Σάββατο & Κυριακή.

Εισιτήρια θα προπωλούνται από την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας καθημερινά και ώρες από 6μ.μ. μέχρι 9μ.μ.