Σημαντική προσπάθεια για ανάπτυξη του συνεδριακού και μαθητικού τουρισμού

Έκθεση του CERN, που είναι το ακρωνύμιο για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα με τη βοήθεια και συμπαράσταση του Δήμου, με απώτερο στόχο να γίνει μόνιμη. Την προοπτική αυτή καλωσόρισε ο δήμαρχος Παν. Νίκας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ευχαριστώντας και συγχαίροντας το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Δικαιουλάκο, ο οποίος προέβη στις καταρχήν συνεννοήσεις, «για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει, ιδιαίτερα σε επιστημονικά θέματα, που αποβαίνουν πάντοτε για το καλό της πόλης και των μαθητών».
Να σημειωθεί πως ο κ. Δικαιουλάκος είναι φυσικός και πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας επισήμανε πως το CERN, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί είκοσι κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος.
«Το CERN έχει την ευθύνη μεγάλων πειραμάτων για τα μικροσωματίδια. Γίνεται, λοιπόν, προσπάθεια από το CERN για μεταφορά γνώσης σε διάφορες χώρες. Υπάρχει, μάλιστα, σχετική έκθεση στο Πήλιο», ανέφερε.
Με τη συνεργασία του κ. Δικαιουλάκου, λοιπόν, γίνεται προεργασία από το Δήμο Καλαμάτας για να έρθει στην πόλη η έκθεση για τα πειράματα και τα επιστημονικά επιτεύγματα του CERN. «Είναι μια ευκαιρία να διαχυθεί η γνώση», τόνισε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως ο Δήμος θα δώσει – στο μέτρο των δυνατοτήτων του – κάθε βοήθεια ώστε να φιλοξενήσει αυτή την έκθεση, με σκοπό να γίνει μόνιμη.

Σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα
Η έκθεση του CERN στην Καλαμάτα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα, θα γνωρίσει στο ευρύ κοινό τις νεότερες εξελίξεις για τη δραστηριότητα του CERN και την εξερεύνηση του κόσμου των μικροσωματιδίων και του ατόμου, θα αποτελέσει έναυσμα για τους 12.000 μαθητές και μαθήτριες του Δήμου Καλαμάτας να δουν τη Φυσική με άλλο πρίσμα, ιδίως στο γοητευτικό τομέα της εξερεύνησης των μυστικών της δομής της ύλης, ενώ θα επιβοηθήσει την αύξηση της επισκεψιμότητας της Καλαμάτας. Θα βελτιώσει, επίσης, την επιστημονική όσμωση μεταξύ CERN και Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Δικαιουλάκος ευχαρίστησε το δήμαρχο για τη θετική ανταπόκρισή του, ευθύς αμέσως όταν του έθεσε το θέμα. Ο κ. Δικαιουλάκος τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειές του εντάσσονται στην προσπάθειά του να είναι ο Δήμος Καλαμάτας πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία και τις επιστήμες.
«Η προοπτική μιας μόνιμης έκθεσης του CERN στην Καλαμάτα θα βοηθήσει την επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα με την παροχή γνώσεων, θα ευοδώσει τη διοργάνωση θερινών σεμιναρίων προάγοντας τον επιστημονικό και συνεδριακό τουρισμό, και θα προσφέρει σε άνεργους Έλληνες επιστήμονες τη δυνατότητα απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων», ανέφερε ο κ. Δικαιουλάκος.
Σύντομα αναμένονται στην Καλαμάτα τα στελέχη του CERN, Εμμανουήλ Τσεσμελής και Ray Lewis, για να συζητήσουν με τον κ. Νίκα τις λεπτομέρειες διοργάνωσης της έκθεσης και να δουν από κοντά χώρους που ενδείκνυνται για τη φιλοξενία της.

Απόλαυση
Απόλαυση

Τα πιο σχετικά.