Πάρτε το αλλιώς, γιατί αρμενίζουμε στραβά… στη Μεσσηνία

Πάρτε το αλλιώς, γιατί αρμενίζουμε στραβά… στη Μεσσηνία

Εκείνο που προξενεί εντύπωση από το μέχρι σήμερα προεκλογικό υλικό των κομμάτων, αλλά και από το λόγο τους, όταν επισκέπτονται ή περιοδεύουν στη Μεσσηνία, είναι η ανυπαρξία ενός σαφούς οδικού χάρτη για το νομό τα επόμενα χρόνια. Ποιο θα είναι, δηλαδή, το πλαίσιο ανάπτυξης, ποιες δράσεις θα υλοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα η πολυπόθητη έξοδος από την κρίση που ταλανίζει την κοινωνία της, αλλά και την υπόλοιπη χώρα.
Από τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων, αλλά και του ΟΕΒΕ Μεσσηνίας, προκύπτει ότι η οικονομική σταθερότητα της χώρας αποτελεί την κύρια προτεραιότητα που πρέπει να θέσει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ερχόμενες εκλογές.
Όπως έχουν υπογραμμίσει επανειλημμένα σε ανακοινώσεις τους, αυτό που επιθυμούν διακαώς και πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης – ανεξαρτήτως των κομμάτων που θα την απαρτίζουν -, είναι να αποκτήσει, επιτέλους, η χώρα και, κατ’ επέκταση, η Μεσσηνία οικονομική σταθερότητα, η οποία τόσο πολύ λείπει τα τελευταία χρόνια.
Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Έτσι, λοιπόν, όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, οφείλει να δώσει βαθιά ανάσα στο αναπτυξιακό κομμάτι, να τονώσει την τοπική αγορά και να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.
 
Αγροτική παραγωγή
Επιπρόσθετα, απ’ όλους επισημαίνεται η εξαθλίωση στην οποία έχει περιέλθει η αγροτιά, κάτι που υποδεικνύει ότι, εάν τα υφεσιακά μέτρα συνεχιστούν, ο χειμώνας θα περάσει με τους αγρότες στους δρόμους και όχι στα χωράφια τους. Όπως σημειώνουν, «περιμένουμε ξεκάθαρες τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα – και κυρίως από τα “μεγάλα” – σχετικά με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου, τα οποία βάζουν ταφόπλακα στους αγρότες». Ο λόγος για τη νέα δυσβάσταχτη φορολογία, το διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.
Οι αγρότες δεν μπορούν να παράξουν ποιοτικά και ποσοτικά προϊόντα, ενώ οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους. Σε όλα αυτά θέλουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας για το νομό παραμένει η αγροτική οικονομία και η προώθηση του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών.
Η αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας στην περιοχή με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη γεωργία και η έμπρακτη στήριξη των παραγωγών, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς, θα πρέπει να αποτελούν βασική παράμετρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού του νομού, σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση πόρων που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, στηρίζοντας τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες να ταυτοποιήσουν και να προβάλουν τα προϊόντα τους, προκειμένου να κατακτήσουν νέες αγορές.
 
Καταπολέμηση της ανεργίας
Μια άλλη διάσταση είναι και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τους εργαζομένους, τους μικρομεσαίους και τους συνταξιούχους είναι τραγική. Οι εργασιακές σχέσεις έχουν πληγεί σοβαρά, τα ποσοστά ανεργίας έχουν φτάσει στα ύψη, ενώ τα μνημόνια και η επιβολή των capital controls συνθέτουν ένα σκηνικό καταστροφής. Η νέα κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία δε θα θίγουν τα κοινωνικά στρώματα που έχουν σηκώσει το βάρος της κρίσης τόσα χρόνια. Πρέπει να χτυπηθεί η ανεργία.
 
Τουρισμός
Εάν ο τουρισμός είναι η “βαριά μας βιομηχανία”,  το τουριστικό προϊόν πρέπει να διαφοροποιηθεί. Να μη βασιζόμαστε μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά να δώσουμε βάρος και στον πολιτισμό μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας και, φυσικά, στα ποιοτικά αγροτικά μας προϊόντα. Τέλος, πρέπει να υπάρξει ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για τη βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου του νομού, με βασικές προτεραιότητες και άμεσες παρεμβάσεις.
 
Υγεία
Δεν είναι δυνατόν το Κοινωνικό Ιατρείο και οι άλλες εθελοντικές ομάδες να δίνουν λύσεις σε προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κεντρική εξουσία. Οι πρωτοβάθμιες δομές Υγείας στο νομό είναι σε… κωματώδη κατάσταση, οι ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και Κυπαρισσίας τραγικές. Το ΕΚΑΒ βρίσκεται υπό διάλυση. Η κατάσταση έφτασε πλέον στο μη παρέκει.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη