Άρχισε η δίκη των τσιγγάνων που κατηγορούνται για διακίνηση ηρωίνης από την Αγία Τριάδα


Αρνούνται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι τους μπερδεύουν

Αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη βρίσκονται από χθες οι έξι τσιγγάνοι, όλοι συγγενείς μεταξύ τους, που τον Ιούνιο του 2014 συνελήφθησαν για διακίνηση ηρωίνης από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα.
Η υπόθεση διακίνησης ηρωίνης από την περιοχή της Αγίας Τριάδας έχει πολλές πτυχές και την τελευταία διετία η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τρεις υποθέσεις, με δεκάδες συλλήψεις, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στο «λευκό θάνατο»
Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα ρεπορτάζ του «Θάρρους», ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για τα όσα βίωναν καθημερινά μπροστά στα μάτια τους.
Χθες, στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας κάθισαν ένας 59χρονος, ένας 62χρονος και μια 61χρονη, αδέλφια μεταξύ τους, καθώς και ένας 25χρονος και ένας 33χρονος, αδέλφια και παιδιά του 62χρονου. Επίσης, ο γιος της 61χρονης.
Η δίκη ξεκίνησε με την κατάθεση αστυνομικού, ενώ διεκόπη και θα συνεχισθεί σήμερα το πρωί.
Οι συγκεκριμένοι συνελήφθησαν τον Ιούνιο του 2014, όμως οι πέντε πρώτοι αρνούνται τις κατηγορίες, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για παρεξήγηση με συγγενείς τους που έχουν τα ίδια ονόματα και συνελήφθησαν ένα χρόνο μετά. Για τον τελευταίο κατηγορούμενο έχει ταυτοποιηθεί αποτύπωμά του σε συσκευασία ηρωίνης.

Οι συλλήψεις
Το θανατηφόρο κουβάρι της διακίνησης ηρωίνης από την Αγία Τριάδα άρχισε να ξετυλίγεται το Μάρτιο του 2014.
Τότε, σε χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος στην οδό Αθηνών, η Δίωξη συνέλαβε άλλο γιο του 62χρονου με 110,2 γραμμάρια ηρωίνης, ενώ λίγο πιο πέρα, σε ρόλο «τσιλιαδόρου», συνέλαβαν έναν 45χρονο.
Οι πληροφορίες στην Αστυνομία είχαν αρχίσει να πληθαίνουν και διαπίστωναν ότι καθημερινά έφταναν στην περιοχή τοξικομανείς, αλλά και «βαποράκια» από διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας. Οι πληροφορίες, μάλιστα, ανέφεραν ότι «εκεί υπάρχει φτηνή και καλή ηρωίνη», ενώ τους έδιναν και ονόματα των πωλητών.
Έτσι δεν άργησαν τον Ιούνιο του 2014 να έρθουν οι επόμενες συλλήψεις, με τη Δίωξη να βρίσκει μία καλή «καβάτζα» με 850 γραμμάρια ηρωίνης, σε χωμάτινη πλαγιά, 10 μέτρα έξω από τον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Τότε συνελήθησαν οι έξι που δικάζονται από χθες.

Η επιχείρηση
Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών που ξεκίνησε να καταθέτει χθες αναφέρθηκε στο ιστορικό, σημειώνοντας πως η παρουσία τους γινόταν εύκολα αντιληπτή στον καταυλισμό και οι αιφνιδιαστικές έφοδοι δεν έφερναν αποτέλεσμα. Έτσι, βρήκαν σημείο σε απόσταση 100-150 μέτρων από τον καταυλισμό και άρχισαν παρακολούθηση.
Εκεί, όπως σημείωσε, είδε τους πέντε πρώτους κατηγορούμενους, χωριστά, να επισκέπτονται διπλανό από τον καταυλισμό οικόπεδο, να κάνουν κάτι και να φεύγουν. Ήταν κατηγορηματικός ότι διέκρινε πρόσωπα και αναγνώρισε τους πέντε κατηγορούμενους, τους οποίους γνώριζε από ελέγχους που είχαν κάνει στον καταυλισμό.
Την επόμενη ημέρα, με μεγάλη αστυνομική δύναμη, πραγματοποίησαν έρευνα στον καταυλισμό, αλλά και στο οικόπεδο που είχαν δει τους κατηγορούμενους.
Εκεί, σε χωμάτινη πλαγιά, ανακάλυψαν δύο τομές καλυμμένες με πέτρες. Στη μια, βρήκαν μεταλλικό κουτί καφέ, το οποίο περιείχε τρεις ισοβαρείς συσκευασίες με ηρωίνη, η κάθε μία από τις οποίες ήταν βάρους 110 γραμμαρίων, 1 «φιξάκι» με 1,1 γραμμάριο ηρωίνης και 2 ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας.
Στη δεύτερη τομή, οι αστυνομικοί βρήκαν ηρωίνη βάρους 540 γραμμαρίων, σε μορφή «πλάκας». Σε αυτό το πακέτο εντοπίσθηκε στη συνέχεια αποτύπωμα του έκτου κατηγορούμενου, του γιου της 61χρονης.
Ο μάρτυρας αστυνομικός δέχθηκε βροχή ερωτήσεων τόσο από την Έδρα όσο και από τον έναν εκ των δύο συνηγόρων υπεράσπισης των τεσσάρων πρώτων κατηγορουμένων, Γιώργο Ράλλη, για το σημείο που παρακολουθούσαν και το κατά πόσο μπορούσε να αναγνωρίσει πρόσωπα.
Η εξέταση του μάρτυρα διεκόπη το μεσημέρι, έπειτα από ένταση που δημιουργήθηκε και θα συνεχισθεί σήμερα το πρωί με την εξέταση και των υπόλοιπων μαρτύρων.
Να σημειωθεί ότι φέτος το Μάρτιο η Δίωξη συνέλαβε στον αυτοκινητόδρομο, στο ύψος των διοδίων, μια 39χρονη, που μετέφερε ένα κιλό ηρωίνης. Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, η Αστυνομία σε πολύ μεγάλη επιχείρηση προχώρησε σε νέες συλλήψεις στον καταυλισμό.
Αυτή τη φορά εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, που στην ουσία αποτελούνται από δύο οικογένειες τσιγγάνων. Τον Απρίλιο του 2015 συνελήφθησαν για κακουργηματικές πράξεις 14 τσιγγάνοι (8 άνδρες και 6 γυναίκες), από 22 έως 61 ετών, επτά Μεσσήνιοι και άλλοι δύο για πλημμεληματικές πράξεις, από 32 έως 52 ετών. Συνελήφθησαν, δηλαδή, 23 άτομα, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 123.

Της Βίκυς Βετουλάκη