Ελλιπής η ΜΠΕ για Καλλιρρόη και απορρίμματα

Ελλιπής η ΜΠΕ για  Καλλιρρόη και απορρίμματα

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Στην απόφαση να γίνει παρουσίαση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της αξιολόγησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», που έκανε το απόγευμα της Παρασκευής στο Δ.Σ. Οιχαλίας ο σύμβουλος του Δήμου, δρ. Αλέξιος Παρασκευόπουλος, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, αποφασίστηκε το ίδιο κείμενο να υποβληθεί αρμοδίως προκειμένου να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση.
Παρουσία πλήθους κόσμου που αγωνιούσε να ακούσει τις προτάσεις του ειδικού, ο κ. Παρασκευόπουλος παρουσίασε τα 45 συμπεράσματα στα οποία κατέληξε μετά την εξέταση της ΜΠΕ.
Το σημαντικότερο αφορά στο εξής: «Το περιεχόμενο της ΜΠΕ στο σύνολό του, αλλά κυρίως στις αναφορές του σε σχέση με τη δεύτερη υποενότητα Περιφέρειας Πελοποννήσου, κρίνεται ως μη συμβατό με τη δημιουργία σαφούς εικόνας και ταυτότητας του έργου, που σημαίνει ότι η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων δε θα δεσμεύει την εξέλιξη της κατασκευής και λειτουργίας του έργου, αφού ο ανάδοχος έχει αφεθεί να παρουσιάσει την τεχνική λύση και τις λεπτομέρειές της μετά την υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ».
Επίσης, γίνεται αναφορά στο ότι η περιγραφή του έργου χαρακτηρίζεται από έλλειψη σαφών δεδομένων, πως απουσιάζουν τεχνικές λεπτομέρειες και δεν υπάρχει πλήρης και σαφής τεχνική ευκρίνεια των έργων, ενώ το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης ανά είδος εγκατάστασης είναι ένα κείμενο γενικών κατευθύνσεων που δεν εμπεριέχει συγκεκριμένες αναφορές σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μονάδων των έργων (δε δόθηκαν στοιχεία) και τις επιβαρύνσεις στο περιβάλλον (έλλειψη στοιχείων στη μελέτη).

Τοποθέτηση Πετράκου
Στη συνεδρίαση παρέστη και ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, ο οποίος κατά την παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή της θέσης στην Καλλιρρόη για την εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων, λόγω του ότι δημιουργούνται σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ που επιλέγει η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Πελοποννήσου για την επεξεργασία των απορριμμάτων και άλλων δημόσιων έργων.
Τέλος, τόνισε πως, εκτός του ότι η ΜΠΕ έχει σοβαρά προβλήματα (περιβαλλοντικά και νομιμότητας), οι πολίτες της Πελοποννήσου θα επιβαρυνθούν πάρα πολύ μέσω των δημοτικών τελών, ενώ οι δηλώσεις του κ. Τατούλη για 62 ευρώ/τόνο αποδείχτηκαν παραμύθια για μικρά παιδιά.