Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν το χρίσμα για τη Νέα Δημοκρατία στο Μοριά

Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν το χρίσμα για τη Νέα Δημοκρατία στο Μοριά

Ερωτηματικό παραμένει η Περιφέρεια Πελοποννήσου
 
Όποιος «κερδίσει» στις δημοσκοπήσεις, θα πάρει και το χρίσμα
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Καλαμάτα, τα γεύματα και οι ανάλογες με την περίσταση φωτογραφίες έδωσαν τροφή για σενάρια με αφορμή τα χρίσματα που πρόκειται να δώσει η Νέα Δημοκρατία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Δήμους της Μεσσηνίας.
Ειδικότερα το πρωθυπουργικό δείπνο σε εστιατόριο της μαρίνας την περασμένη Κυριακή το βράδυ και η παρουσία σε αυτό του νυν περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη αποτέλεσε την αφορμή για να υιοθετήσουν πολλοί τη λογική ότι, εφόσον βρίσκεται εκεί, χαίρει και της πρωθυπουργικής εκτίμησης, επομένως και της στήριξής του στις εκλογές του Μαΐου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του «Θάρρους», όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Σαμαράς απάντησε με ένα… ξερό «θα δούμε».
Από την άλλη πλευρά, όπως μας έλεγαν στελέχη του κόμματος, τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ συγκεκριμένα για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί μια δεύτερη ήττα στην Πελοπόννησο, όπως έγινε το 2010. Γι’ αυτό το λόγο θα μετρηθούν μια σειρά από ονόματα, μεταξύ αυτών και του κ. Τατούλη, και ο «δημοφιλέστερος» θα είναι και ο τελικός υποψήφιος. Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει διχασμένη επ’ αυτού. Κάποιοι θέλουν τον κ. Τατούλη και άλλοι θεωρούν ότι το έργο του νυν περιφερειάρχη δεν είναι τέτοιο ώστε να δίνει τα εχέγγυα για μια δεύτερη θητεία.
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας, η Επιτροπή Αυτοδιοικητικών Εκλογών, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ανδρέας Παπαμιμίκος, Λευτέρης Ζαγορίτης, Μενέλαος Δασκαλάκης, Κώστας Ζωντανός, Μανώλης Αγγελάκας, έχει καταλήξει σε πρόσωπα που θεωρούνται ικανά, στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.
Μάλιστα, χθες στην «Καθημερινή» υπήρχε σχετικό ρεπορτάζ, που ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στον εκλογικό δρόμο που άνοιξε, ρητώς, προχθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας το διακύβευμα της κάλπης του Μαΐου, βαδίζει ήδη η Νέα Δημοκρατία, η οποία ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις πρώτες λίστες υποψηφίων για τις -παράλληλες με τις ευρωπαϊκές- εκλογές για τις περιφέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ”, έχουν “κλειδώσει” ήδη τα ονόματα 10 εκ των 13 διεκδικητών των Περιφερειών της χώρας οι οποίοι θα υποστηριχθούν από το κόμμα.
Μόνες αλλά σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν η Αττική, για την οποία κορυφαία στελέχη εμφανίζονται απρόθυμα να δώσουν τη μάχη, η Πελοπόννησος, όπου αναζητείται ο αντίπαλος του κ. Π. Τατούλη, και το Νότιο Αιγαίο.
Η Συγγρού θέλει να αποφύγει τη λογική των “χρισμάτων” που κυριάρχησε κατά τα προηγούμενα έτη και, ως εκ τούτου, κάνει λόγο για υποστήριξη στελεχών που έχουν αναδειχθεί μέσα από τις τοπικές κοινωνίες».