«Ξεσκόνισε» τα έργα στην Καλαμάτα ο πρωθυπουργός (φωτογραφίες και βίντεο)


Εγκαίνια Μεγάρου Χορού στις 23 Μαρτίου, ανακοινώσεις για το δρόμο μέχρι το Ριζόμυλο τέλος Ιανουαρίου
 
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες η προχθεσινή κάθοδος του πρωθυπουργού στην Καλαμάτα για τον εορτασμό των Θεοφανείων αποτέλεσε μια ευκαιρία για τον ίδιο να δει από κοντά την εξέλιξη ορισμένων σημαντικών έργων που εκτελούνται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.
Στο πλαίσιο αυτό επισκέφθηκε δύο από τα μεγάλα έργα της Καλαμάτας, τη γέφυρα του Νέδοντα (τμήμα του περιμετρικού της πόλης) και το Μέγαρο Χορού.
Στα γραφεία της κατασκευάστριας κοινοπραξίας «Μορέας», παρουσία του δημάρχου Παν. Νίκα, βουλευτών, του περιφερειάρχη και άλλων αιρετών, έγινε ενημέρωση από το διευθυντή της ΕΥΔΕ Μελετών – Κατασκευών Έργων Παραχώρησης Πελοποννήσου του υπουργείου Υποδομών, Γιάννη Καρνέση, ο οποίος πληροφόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ο περιμετρικός Καλαμάτας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014, όπως και το σύνολο του έργου του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και του κλάδου Λεύκτρου – Σπάρτης. Ο δε κλάδος από το Λεύκτρο έως τη Σπάρτη θα τελειώσει το προσεχές καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι η θεμελίωση της γέφυρας του Νέδοντα, που αποτελεί το σημαντικότερο έργο του περιμετρικού Καλαμάτας, είχε γίνει παρουσία του πρωθυπουργού στις αρχές Μαρτίου του 2012.
Αναφερθείς στον περιμετρικό Καλαμάτας, τον οποίο ο δήμαρχος Παν. Νίκας έχει αποκαλέσει «το μεγαλύτερο έργο στην Καλαμάτα από τον καιρό της απελευθέρωσής της», ο κ. Καρνέσης τόνισε πως «τέτοιο έργο δεν έχει καμία πόλη στην Ελλάδα» και μέσω αυτού θα γίνεται η μετακίνηση από γειτονιά σε γειτονιά της πόλης μέσα σε ελάχιστα λεπτά, χωρίς διόδια. Θα επιτυγχάνεται, έτσι, οικονομία χρόνου με μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος.
Στον περιμετρικό, πέραν της γέφυρας του Νέδοντα, εκτελούνται πολλά και σημαντικά έργα, μεταξύ άλλων στον κόμβο Νέδοντα (δυτικά της γέφυρας), όπου κατασκευάζονται στέγαστρα που θα οδηγούν στον κλάδο της Αγιάννας, για την επικοινωνία του περιμετρικού με την οδό Αρτέμιδος, που θα μετατραπεί σε βασική είσοδο/έξοδο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
 
Δήλωση του πρωθυπουργού
Μετά την ενημέρωση, ο πρωθυπουργός – συνοδευόμενος από το δήμαρχο και άλλους θεσμικούς παράγοντες – επισκέφθηκε την εντυπωσιακή γέφυρα του Νέδοντα και βάδισε στο κατάστρωμά της.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Καινούριες γέφυρες και καινούριοι δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι, οι οποίοι ξεκίνησαν πια σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνουν μια απτή αίσθηση αισιοδοξίας και αποτελέσματος. Όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι δρόμοι ενώνουν τον κόσμο και μεταφέρουν πολύ πιο γρήγορα, ανθρώπους και εμπορεύματα, αλλά κυρίως γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι για εμάς η εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση. Από μια κρίση η οποία δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα, την ανεργία. Η κατασκευή τέτοιων μεγάλων έργων μειώνει την ανεργία, δίνει ελπίδα στον κόσμο. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό κάνουμε κάθε μέρα».
 
Στο Μέγαρο Χορού
Κατόπιν, ο δήμαρχος ξενάγησε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Ο κ. Σαμαράς είδε από κοντά την κεντρική αλλά και τις άλλες αίθουσες, ενώ ο κ. Νίκας τον ενημέρωσε πως η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου – για την οποία είχε υποβληθεί πρόταση από το Δήμο Καλαμάτας μέσω της ΕΕΤΑΑ – εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη.
Όσο για τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού, θα πραγματοποιηθούν από τον πρωθυπουργό στις 23 Μαρτίου φέτος, επέτειο κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Καλαμάτα.
 
Επίσκεψη και σε άλλα έργα
Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός – μόνος του – επισκέφθηκε και άλλα έργα του Δήμου Καλαμάτας, όπως το νέο Δημαρχείο, το Ιστορικό Κέντρο, όπου είδε τα έργα αναπλάσεων και πεζοδρομήσεων, την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, καθώς και την οδό Φαρών, στη δυτική πλευρά της οποίας κατασκευάζεται μεγάλο πεζοδρόμιο.
Επιπλέον, ο δήμαρχος παρέθεσε τον πρωθυπουργό γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο της πόλης.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την επίσκεψη του πρωθυπουργού, ενώ σημείωσε ότι, εκτός των άλλων, έγινε λόγος για τα έργα διαχείρισης ομβρίων που πρέπει να γίνουν στην πόλη από Σπερχογεία έως Ασπρόχωμα, αλλά και από την οδό Ευριπίδου και προς την παραλιακή ζώνη, τα οποία θα πρέπει να προβλεφθούν για το επόμενο ΕΣΠΑ, αφού το κόστος, περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνά τις δυνατότητες του Δήμου.
Επίσης λόγος έγινε για την κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι της πόλης, με τον κ. Νίκα να σημειώνει ότι χρειάζεται επικαιροποίηση του master plan, με έμφαση στις αποθήκες που υπάρχουν εκεί. «Για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν δύο λύσεις, αλλά δε θέλω να προκαταλάβω οτιδήποτε. Υπάρχουν συλλογικά όργανα που θα αποφασίσουν» σχολίασε.
Για το δρόμο Καλαμάτα – Ριζόμυλος, ο κ. Νίκας τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και, όπως φαίνεται, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Φωτό: Στασινός Μουτσούλας

http://youtu.be/jwPRX5zXWv4