Με κουβέρτες θα ζεσταθούν φέτος τα περισσότερα νοικοκυριά

Με κουβέρτες θα ζεσταθούν φέτος  τα περισσότερα νοικοκυριά

Μπορεί οι μετεωρολογικές προβλέψεις να κάνουν λόγο για πτώση της θερμοκρασίας σε μονοψήφιο αριθμό από τις επόμενες ημέρες και στη Μεσσηνία, όμως ο κόσμος δεν αποφασίζει να λύσει το πρόβλημα θέρμανσης του σπιτιού του, καθώς στις τσέπες του επικρατεί «πολικό ψύχος».
Η κίνηση σε όλα τα είδη είναι πολύ μειωμένη, ενώ σε πολλές γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών αποφασίζεται να μη γίνει καθόλου προμήθεια πετρελαίου. Μάλιστα, ακόμα και σε περιπτώσεις αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες, λίγοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να εφοδιάσουν τις δεξαμενές με καύσιμα.
Οι ακριβές λύσεις θέρμανσης, σύμφωνα και με τους επαγγελματίες του χώρου, πλέον δύσκολα προτιμώνται και η πλειοψηφία επιλέγει να ζεσταθεί με σόμπες και, ει δυνατόν, αυτές με τις οποίες μπορούν κιόλας να μαγειρέψουν ή να ψήσουν φαγητό, συνδυάζοντας το έξοδο αγοράς μέσου θέρμανσης με τη μείωση του εξόδου λειτουργίας ηλεκτρικής κουζίνας.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, μοναδικό και απόλυτο κριτήριο είναι το κόστος.
 
Σόμπες – τζάκια
Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον του κόσμου σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, όπως τόνισε στο «Θάρρος» ο κ. Χρήστος Σαρέλλας, που εμπορεύεται προϊόντα θέρμανσης: «Ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει καλά προϊόντα και προτιμά ό,τι φθηνό υπάρχει. Αν μπορεί, ακόμα και να συνδυάσει θέρμανση και μαγείρεμα μαζί. Προτιμά ιδιαίτερα τις σόμπες και για πετρέλαιο, ούτε που το συζητά. Ακόμα και τζάκι βάζουν μόνο μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης κατ’ οίκον».
Ακόμα και σε καινούργιες οικοδομές, όπως μας είπε ο κ. Σαρέλλας, είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν να βάλουν σόμπα ή τζάκι και όχι κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο: «Τα τελευταία χρόνια έχει γεμίσει ο κόσμος με καταστήματα που δε γνωρίζουν τα προϊόντα και έχει παρατηρηθεί ότι από κακές τοποθετήσεις τζακιών και σόμπας σπίτια έχουν πάρει φωτιά. Έχουν έρθει στην ελληνική αγορά προϊόντα άγνωστης προέλευσης, κακής ποιότητας και με πολλά προβλήματα. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απευθύνεται σε επαγγελματίες και να αγοράζει πιστοποιημένα προϊόντα. Εμείς διαθέτουμε ποικιλία με 70-80 διαφορετικά σχέδια σόμπας και πάνω από 30 είδη τζακιού, όλα ετοιμοπαράδοτα. Πιστεύω ότι όλοι, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα, μπορούν να βρουν κάτι που θα καλύψει τις ανάγκες τους στο καλύτερο δυνατό επίπεδο».
 
Λέβητες βιομάζας
Όπως τόνισε ο κ. Ηλίας Κουτίβας, από την Υδροτεχνική, καθώς η κρίση στη χώρα συνεχίζεται με την ίδια ένταση, τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται περαιτέρω: «Λόγω της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, έχουν προκληθεί φοβερές αναταράξεις στην κοινωνία, καθώς και αυξήσεις 30% έως 35% στον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με έρευνα κοινής γνώμης το 2011, το 70% των Ελλήνων χρησιμοποίησε το πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35% την περίοδο 2012 – 2013. Γι’ αυτό το λόγο τη φετινή χειμερινή σεζόν πολλά νοικοκυριά αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, πιο οικονομική λύση (και ταυτόχρονα πιο φιλική για το περιβάλλον και την υγεία) είναι τα συστήματα λέβητα βιομάζας, δηλαδή οι λέβητες που, αντί να καίνε πετρέλαιο, τροφοδοτούνται με πέλλετς ή ξύλα. Πέραν τούτου, καλό θα είναι ο κόσμος να αποφεύγει, με κάθε τρόπο, μη πιστοποιημένες συσκευές θέρμανσης. Με άλλα λόγια, να αποφεύγουν τους πειραματισμούς.
Όσον αφορά στις ξυλόσομπες, πέραν της καλής ποιότητας ξύλου που θα πρέπει να καταναλώνει ο χρήστης για την αποφυγή παραγωγής σωματιδίων από τη μια και για μεγαλύτερη απόδοση ενέργειας από την άλλη (άρα θερμότητας), συνιστάται και ο καλός αερισμός του χώρου. Στην περίπτωση αυτή, τα κακής ποιότητας ξύλα επιφέρουν προβλήματα ρύπανσης όχι μόνο στην ατμόσφαιρα, αλλά και στους εσωτερικούς χώρους, καθώς και μέσα στο σπίτι μας μπορεί να συγκεντρωθούν μεγάλες ποσότητες σωματιδίων, αν επιλέξουμε ακατάλληλες πηγές θέρμανσης.
Από την άλλη πάλι, οι λέβητες κεντρικής θέρμανσης, είτε ξύλου είτε πέλλετς, προσφέρουν ομοιόμορφη και σωστά διανεμημένη θέρμανση στα σώματά μας. Όμως, η κακή γνώση των ειδημόνων περί βιομάζας και η ελλιπής γνώση για τη λειτουργία των μηχανημάτων αποφέρουν στον καταναλωτή δυσάρεστα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, η μη συμμόρφωση στους βασικούς κανόνες λειτουργίας των μηχανημάτων και με κριτήριο το φθηνό μηχάνημα, μας οδηγούν πολλές φορές σε λάθος επιλογές.
Αναφορικά με τους θερμοπομπούς, κάποιο κομμάτι του πληθυσμού πιστεύει και (αναλόγως της ποιότητας) θεωρητικά και πρακτικά ότι δεν είναι συμφέρουσα η επιλογή τους. Από τη μια, δεν υπάρχει σταθερή χρέωση της κιλοβατώρας (λόγω διαφόρων παγίων και χρεώσεων) και, από την άλλη, λόγω των συνεχών αυξανόμενων τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Από την άλλη τώρα, όσοι τα προηγούμενα χρόνια προτίμησαν την τοποθέτηση ενός ενεργειακού τζακιού, έναντι ενός φθηνότερου συμβατικού, είναι σίγουρο πως σήμερα τρίβουν τα χέρια από ικανοποίηση. Οι διαφορές μεταξύ των δύο είναι πολλές, με πρώτη αυτή της μεγάλης απόδοσης, σε σχέση με την κατανάλωση, του πρώτου (ενεργειακού), καθώς στα απλά τζάκια, είτε είναι σε λειτουργία είτε όχι, η καμινάδα ρουφάει τεράστιες ποσότητες αέρα για να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να κρυώνει το σπίτι, σπαταλώντας όλη την ενέργεια στην ατμόσφαιρα».
 
Ο κόσμος δεν έχει χρήματα
Αν και η καλύτερη λύση είναι ο κόσμος να έχει λεφτά, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Τζαμουράνης με επιχείρηση ειδών θέρμανσης, πρόσθεσε πως, έστω και με τα λίγα χρήματα που διαθέτει, προσπαθεί να δει τι μπορεί να κάνει: «Ο κόσμος έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και προσπαθεί για το καλύτερο. Από τις αξιόπιστες λύσεις είναι τα τζάκια – λέβητες που λειτουργούν, κυρίως, με ξύλο, αλλά και πέλλετς. Είναι μια λύση που συμφέρει κιόλας, καθώς σε τρία χρόνια κάνεις απόσβεση. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, το προτιμούν. Αμέσως μετά επιλέγουν το αερόθερμο τζάκι που παράγει θερμό αέρα και ο υπόλοιπος κόσμος ταλαιπωρείται με σόμπες και ξύλα. Υπάρχουν και οι σόμπες με πέλλετς, που είναι πιο καθαρή λύση, αλλά πιο ακριβή. Όλοι κοιτούν πώς θα τα βολέψουν για φέτος και, δυστυχώς, κάποιοι είναι αναγκασμένοι για θέρμανση να επιλέξουν μόνο την κουβέρτα τους. Τα πράγματα φέτος είναι χειρότερα από πέρυσι, καθώς το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ο κόσμος έρχεται με συγκεκριμένα χρήματα στα χέρια και σου λέει “τι μπορώ να κάνω με αυτά, δεν υπάρχουν άλλα”».
 
Μοναδικό κριτήριο το κόστος
Ο κ. Σταύρος, υπεύθυνος από την επιχείρηση ειδών θέρμανσης Δ. και Κ. Πανταζής, μιλώντας στο «Θάρρος», τόνισε ότι ο κόσμος προσπαθεί να μειώσει το κόστος θέρμανσης όσο γίνεται και απευθύνεται περισσότερο στο ξύλο, μιας και η περιοχή μας διαθέτει ελαιώνες και υπάρχει προϊόν.
Πιο σίγουρη θέρμανση, όμως, είναι το τζάκι – καλοριφέρ που συνδέεται με τα σώματα του σπιτιού. Όπως είπε ο κ. Σταύρος, είναι λύση διαχρονική και σε απαλλάσσει από το πετρέλαιο.
Και συνέχισε: «Η άλλη λύση είναι οι ξυλόσομπες που έχουν μεγαλύτερη κίνηση λόγω μικρότερου κόστους. Στα καινούργια σπίτια γίνεται εγκατάσταση σταθερή, αλλά στα παλιά σπίτια όλοι ψάχνουν για μικρό κόστος. Το κόστος είναι το μεγαλύτερο κριτήριο για όλους. Εμείς έχουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων, όλων των ειδών».
 
Λάθος η πώληση καυσόξυλων με το κυβικό
Ο κόσμος έχει στραφεί προς τη θέρμανση με καυσόξυλα και έτσι η ζήτηση είναι σχετικά καλή.
Ο κ. Γεώργιος Δούσης, που διατηρεί επιχείρηση και με καυσόξυλα στην περιοχή της μαρίνας, παρατήρησε ότι ήδη υπάρχει κίνηση και ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον. Ωστόσο, προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί η εφαρμογή του νέου νόμου, που απαγορεύει την πώληση πλέον με το κιλό και επιβάλλει την πώληση με το κυβικό. Μάλιστα, ο κ. Δούσης πιστεύει ότι είναι λανθασμένη αυτή η αλλαγή και πολύς κόσμος πληρώνει πλέον το ξύλο ακριβότερα.
Όπως μας εξήγησε, το κυβικό, όταν το ζυγίσεις, αντιστοιχεί το πολύ σε 350 κιλά ξερά ξύλα και περίπου 400 κιλά, αν είναι χλωρά. Στην Αθήνα πωλούν 110 ευρώ το κυβικό, στο Άργος 120 ευρώ και στην Πάτρα ακόμα και 160 ευρώ το κυβικό. Πρόσφατα δε, πολυκατάστημα πωλούσε καυσόξυλα σε κυβικό σακί. Η τιμή ερχόταν στα 0,65 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, 650 ευρώ ο τόνος!
«Πιστεύω ότι είναι λάθος το μέτρο αυτό. Όμως, εμείς είμαστε πλέον αναγκασμένοι να πουλάμε με το κυβικό. Όλοι οι παλιοί πελάτες ζητούν να τους δώσουμε με μονάδα μέτρησης τα κιλά και εμείς είμαστε σε δύσκολη θέση. Η κίνηση, πάντως, ήδη άρχισε και σε εμάς έρχονται πολλοί καινούργιοι πελάτες, γιατί, όπως μας λένε, πέρυσι άλλα αγόραζαν και άλλα τους πήγαιναν. Πάντως, όλοι προτιμούν το ξύλο πλέον για θέρμανση. Πετρέλαιο κανένας».
 
70% κάτω η κατανάλωση πετρελαίου
Πέρυσι, οι πωλήσεις πετρελαίου στη Μεσσηνία, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, παρουσίασαν μείωση κατά 70%, όπως τόνισε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Μεσσηνίας, Γιώργος Καπερώνης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για περαιτέρω μείωση: «Μέχρι τώρα ο καιρός δε βοήθησε. Δεν υπάρχει έντονη ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης. Με τα πρώτα κρύα θα φανούν οι προθέσεις του κόσμου. Ακόμα ο κόσμος προμηθεύεται μικρές ποσότητες, αν και η τιμή είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ή και λίγο παρακάτω. Είναι καλό αυτό που έγινε με την αύξηση στην επιστροφή φόρου, καθώς το πετρέλαιο έρχεται πιο οικονομικά στον κόσμο, αλλά το όριο των 600 λίτρων είναι πολύ μικρό για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός νοικοκυριού. Βέβαια, αρκετός κόσμος έχει καταθέσει αίτηση προς το υπουργείο για να εγκριθεί η επιστροφή φόρου. Πάντως, παρά το γεγονός πλέον ως ούτε το ξύλο είναι ιδιαίτερα φθηνό, ο κόσμος συνεχίζει να βγάζει έξω τους καυστήρες και να βάζει σόμπες και άλλα είδη θέρμανσης. Ούτε καν οι πολυκατοικίες βάζουν πετρέλαιο, διότι δε συμφωνούν οι ένοικοι. Άλλες χρονιές, τέλος Νοεμβρίου όλοι είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο, τώρα ούτε καν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Πάντως, αν μειωθεί κι άλλο η κίνηση πετρελαίου, θα είναι καταστροφικό για εμάς τους επαγγελματίες».
 
Στεγνοί οι λέβητες
Ο κ. Ηλίας Πετρόπουλος, από το γραφείο καθαρισμών και έκδοσης κοινοχρήστων «Ίριδα», σημείωσε ότι οι ένοικοι πολυκατοικιών δεν έχουν ενδιαφερθεί ακόμα για πετρέλαιο: «Όταν πιάσουν τα κρύα θα δούμε τι θα γίνει. Πάντως, σε πολλές πολυκατοικίες ούτε και πέρυσι είχαν βάλει πετρέλαιο και, δυστυχώς, φέτος είναι χειρότερα τα πράγματα. Το ζήτημα, φυσικά, είναι καθαρά οικονομικό. Ολόκληρες πολυκατοικίες δεν έχουν καν αγγίξει το θέμα πετρέλαιο. Στις περισσότερες πολυκατοικίες που έχουν κάνει γενικές συνελεύσεις αποφάσισαν ότι δε θα βάλουν καθόλου πετρέλαιο. Το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει φαίνεται και από τις ανεξόφλητες οφειλές κοινοχρήστων, είτε μεμονωμένα είτε από  ολόκληρες πολυκατοικίες».

Της Βίκυς Βετουλάκη