Άνοιξε χθες, έπειτα από 6 χρόνια, το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας

Άνοιξε χθες, έπειτα από 6 χρόνια, το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας

Έπειτα από σχεδόν 6 χρόνια αδράνειας, χθες άνοιξε και πάλι η πόρτα του Γραφείου Επιμελητών Ανηλίκων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, ξεκινώντας τη λειτουργία του.
Μετά τη συνταξιοδότηση το 2011 των δύο επιμελητριών που το στελέχωναν, το Γραφείο παρέμενε κλειστό, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στην αντιμετώπιση υποθέσεων που αφορούν στην παραβατικότητα των ανηλίκων.
Παρά το γεγονός ότι είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια πλείστες προσπάθειες για τη στελέχωσή του, καμία δεν είχε ευοδωθεί, μέχρι πριν από λίγο καιρό που εγκρίθηκε η μετακίνηση της κοινωνικής λειτουργού, Αγγελικής Ρουμελιώτου, από το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης στο Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων Καλαμάτας.
 
Έργο
Χθες ήταν η πρώτη ημέρα που το γραφείο άνοιξε επίσημα και πλέον θα μπορούν να υποστηριχθούν υποθέσεις που αφορούν ανηλίκους, σε μια εποχή που η παραβατικότητα στις μικρές ηλικίες ανθεί.
Οι υπηρεσίες επιμελητών αποτελούν τον κύριο δημόσιο φορέα εξωϊδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων, 8-18 χρόνων, που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Επίσης, ασχολούνται με την πρόληψη εμπλοκής ανηλίκων σε αδικήματα. Πριν από την εκδίκαση μιας υπόθεσης ο επιμελητής συντάσσει και παραδίδει εμπιστευτική έκθεση που μόνο ο δικαστής έχει δικαίωμα να διαβάσει. Σε αυτή προτείνεται ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του ανηλίκου και το μέτρο που πρέπει να του επιβληθεί. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής διαμορφώνει άποψη για την εν γένει προσωπικότητα του ανηλίκου, που πηγάζει από τις οικογενειακές συνθήκες, τον τρόπο ζωής κ.λπ.
Ο επιμελητής είναι ο μόνος αρμόδιος για να ασκήσει το αναμορφωτικό μέτρο της επιμέλειας. Συνεργάζεται με τον ανήλικο και την οικογένειά του, ώστε να μην επαναλάβει την ίδια ή άλλη παραβατική πράξη.
Επίσης, οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων λειτουργούν σε ένα ευρύτερο δίκτυο συνεργασιών με διάφορους φορείς. Ειδικότερα συνεργάζονται:
-με τα σχολεία και τα κατά τόπους γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
-με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμους) και τους τοπικούς φορείς
-με διάφορους Δημόσιους Οργανισμούς ή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ανάλογα με τις ανάγκες του ανηλίκου και της οικογένειάς του.
 
Έμφαση στην πρόληψη
Από το 2011 που σταμάτησε να λειτουργεί το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων στο  Πρωτοδικείο Καλαμάτας, την εκδίκαση υποθέσεων στα δικαστήρια ανηλίκων προσπαθούσαν να υποστηρίξουν επιμελητές από την αντίστοιχη υπηρεσία της Πάτρας. Όμως κι αυτό τους τελευταίους μήνες σταμάτησε, καθώς ήταν μεγάλα τα έξοδα μετακίνησης για την υπηρεσία της Πάτρας. Τώρα η μετακίνηση της κας Ρουμελιώτου θα δώσει «μεγάλη ανάσα».
Προτεραιότητα θα δοθεί πλέον στην πρόληψη της ανήλικης παραβατικότητας, ενώ έντονα αναμένεται να απασχολήσουν το γραφείο δύο σημαντικοί τομείς: η ασφάλεια των ανηλίκων στο διαδίκτυο και ο διαδικτυακός εκφοβισμός, καθώς και η παραβατικότητα των ανήλικων Ρομά.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη