Ξεκινά αύριο το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ξεκινά αύριο το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ξεκινά αύριο Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Καλαμάτα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, η δημιουργική πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ που έγινε θεσμός. Διοργανωτές και εθελοντές βάζουν τα καλά τους και υποδέχονται στις 8.00 το βράδυ τους φίλους του ντοκιμαντέρ, για να δώσουν μαζί την εκκίνηση της 6ης κατά σειράς διοργάνωσης, που φέρνει την άνοιξη.

Για 11 ημέρες το κοινό θα αγκαλιάσει τον κόσμο γνωρίζοντάς τον μέσα από 96 δημιουργίες από 28 συνολικά χώρες, με 34 πανελλήνιες πρεμιέρες. Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 49 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, παρουσία πλήθους καλεσμένων σκηνοθετών, και 22 εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ.

Εκτός από την Καλαμάτα, μέρος του προγράμματος θα παρουσιαστεί σε άλλες 8 πόλεις της Πελοποννήσου: Πάτρα, Άργος, Τρίπολη, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο, Αμαλιάδα και Ξυλόκαστρο.

Dolphin Man

Επίσημη ταινία έναρξης έχει οριστεί το πολυβραβευμένο “Dolphin Man” του Λευτέρη Χαρίτου, ένα κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του μυθικού Γάλλου πρωταθλητή άπνοιας Ζακ Μαγιόλ, ο οποίος ενέπνευσε την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», και το οποίο θα προβληθεί, παρουσία του δημιουργού, αμέσως μετά την τελετή έναρξης.

Το πρόγραμμα προβολών της Παρασκευής 17/1 αρχίζει βεβαίως από τις 3.00 μ.μ. με τρία πολύ αξιόλογα ντοκιμαντέρ:

«Απομεινάρια – Μετά  την Οδύσσεια»

Στις 3.00 μ.μ. θα προβληθεί το “The remains – After The Odyssey / Απομεινάρια – Μετά  την Οδύσσεια” της  Nathalie Borgers (88’, Αυστρία 2018).

Τι συμβαίνει όταν ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο αφήνει δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους πρόσφυγες; Το ντοκιμαντέρ της Nathalie Borgers «Τα Απομεινάρια» ακολουθεί δύο παράλληλες πλοκές. Η μια εστιάζει στους ανθρώπους που διαχειρίζονται τις σορούς στο νησί της Λέσβου. Το άλλο ακολουθεί μια οικογένεια από τη Συρία που θρηνεί για τους 13 αδικοχαμένους συγγενείς της, οι οποίοι δε βρέθηκαν ποτέ. 

«Η υπόθεση της Τζοάνα Λάνγκφελντ»

Αμέσως μετά, στις 4.30 μ.μ., θα προβληθεί «Η υπόθεση της Τζοάνα Λάνγκφελντ/ The Case of Johanna Langefeld» των Władysław Jurkow, Gerburg Rohde-Dahl (90′, Πολωνία 2019), μια ταινία που παρουσιάζει την άγνωστη ιστορία της Johanna Langefeld, αρχηγού των φρουρών των SS στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Ravensbruck, που απέδρασε από τη φυλακή στην Κρακοβία το 1946, καθώς περίμενε για τη δίκη της. Η φυγάδευσή της οργανώθηκε από τα πρώην θύματά της, Πολωνούς κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ravensbruck. Για ποιον λόγο οι Πολωνοί επιζώντες του Ravensbruck βοήθησαν μια γυναίκα των SS να γλιτώσει τη θανατική ποινή;

«Λαβύρινθος»

Στις 6.00 μ.μ. ο Δημήτρης Αθανίτης θα παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ του «Λαβύρινθος», που βουτάει στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, όπου υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από τα νέον. Είναι μια πόλη που, αφού έζησε σ’ αυτό το παράξενο φως για δεκαετίες ολόκληρες, μπορεί να βουλιάξει πια οριστικά στο σκοτάδι, μπορεί να χαθεί.

Να σημειωθεί πως σήμερα στις 6.00 μ.μ. ο Δημήτρης Αθανίτης θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Μυστικές Συναντήσεις» στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Μουσική εκδήλωση

Μετά την προβολή του “Dolphin Man” θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση: Σόλο βιολοντσέλο από τη Μελίντα Κωνσταντινίδη, σπουδάστρια στην τάξη βιολοντσέλου του Διονύση Κοτταρίδη, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

IEK DELTA 360 Καλαμάτας

Στο πλευρό των διοργανωτών του φεστιβάλ θα σταθεί φέτος το IEK DELTA 360 Καλαμάτας, για να βοηθήσει όσο μπορεί από την πλευρά του στον τόσο επιτυχημένο θεσμό: Σπουδαστές των Τμημάτων Μαγειρικής/ Ζαχαροπλαστικής του εκπαιδευτικού ιδρύματος, που  ξεκίνησε τη λειτουργία του στην Καλαμάτα το Μάιο του 2018, διευρύνοντας τους εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς ορίζοντες των νέων στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, θα προσφέρουν κεράσματα και γλυκά κατά τη διάρκεια των τελετών έναρξης και λήξης.