Ντίμη Κουτράκη: Από την Καλαμάτα, αεροσυνοδός στα Εμιράτα

Ντίμη Κουτράκη: Από την Καλαμάτα, αεροσυνοδός στα Εμιράτα

Από σήμερα ξεκινά στο «Θάρρος» μια νέα στήλη, στην οποία θα παρουσιάζονται Καλαματιανοί που άφησαν την Καλαμάτα για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.
Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, εμείς όμως ξεκινάμε με τη Δήμητρα (Ντίμη για τους φίλους) Κουτράκη, μια κοπέλα που σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα, έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο και κατέληξε στα Εμιράτα, όπου δουλεύει στην Emirates ως αεροσυνοδός.

 
-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Κοντεύω να κλείσω τα δύο χρόνια. Σε έναν κόσμο χωρίς ημερολόγια, βέβαια, θα σου έλεγα 2-3 μήνες μόνο… Τόσο γρήγορα μου φαίνεται ότι κυλάει ο χρόνος με τους ρυθμούς ζωής που έχω!
 
-Δυσκολεύτηκες στην εύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Στη δουλειά αυτή απλά συνέβη και βρίσκομαι. Δεν το είχα σχεδιάσει και, μάλιστα, εκείνη την περίοδο είχα ξεκινήσει να ψάχνω για δουλειά στο Λονδίνο σχετική με το αντικείμενο που σπούδασα. Μια μέρα άκουσα ότι η Emirates έχει ημέρα καριέρας και με ώθηση ότι αγαπώ τα ταξίδια, πήγα. Από τότε όλα άλλαξαν.
 
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Where are you from? Oh Greece! Athens, Acropolis, Souvlaki, feta, Mykonos, Santorini, sea, sun, paradise… Oh Kalamata, really? Black olives!
Στα Εμιράτα υπάρχει απόλυτα θετική αντιμετώπιση και ουδέν σχόλιο για κρίση. Μάλιστα, μας ξεχωρίζουν ως λαμπρά μυαλά και δουλευταράδες.
 
-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Τα Εμιράτα είναι ένα πολύ διαφορετικό μέρος για τον Έλληνα, με κουλτούρα που δύσκολα θα μεταφερόταν στη χώρα μας, και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο η θρησκεία. Αυτό που αγαπώ στο Ντουμπάι είναι το πόσο πολυπολιτισμικό μέρος είναι. Άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη ζουν μαζί, εργάζονται, διασκεδάζουν, δημιουργούν. Το Ντουμπάι δεν είναι μόνο Εμιράτο, είναι και Ευρώπη και Αμερική και Ασία και Αφρική μαζί. Αυτό θα ήθελα να μεταφέρω στην Ελλάδα.
 
-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Τo Burj Khalifa, το κτήριο που νομίζεις ότι αγγίζει τον ήλιο, με τα χορευτικά σιντριβάνια γύρω του. Το Burj al Arab, το ξενοδοχείο σε σχήμα ιστιοφόρου μέσα στη θάλασσα, με τα ταξί Rolls Royce απέξω, πετυχαίνοντας εντυπωσιακή θέα από την υπαίθρια αγορά Souk Madinat. Και φυσικά την έρημο, κάνοντας σαφάρι και για τους πιο τολμηρούς διανυκτερεύοντας κιόλας σε σκηνή, με αναμμένη φωτιά απέξω και τις καμήλες δεμένες κάπου πιο δίπλα…
 
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Η φυσική ομορφιά της, χειμώνα – καλοκαίρι, και οι άνθρωποί μου. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, και τι δε θα ‘δινα για ένα ποτήρι μοσχοφίλερο με θέα το Μεσσηνιακό κόλπο!
 
-Η σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Υπάρχει πάντα η σκέψη και η λαχτάρα για επιστροφή. Μακάρι! Να σου πω την αλήθεια τη ζωή μου τη φανταζόμουν πολύ διαφορετικά και αν μου έλεγε κάποιος δύο χρόνια πριν ότι θα βρεθώ στο Ντουμπάι, θα γελούσα. Τα σχέδιά μου ήταν άλλα. Οπότε όλα είναι πιθανά!
 
Η Δήμητρα μιλά για τον εαυτό της
Το όνομά μου είναι Δήμητρα Κουτράκη, αλλά οι φίλοι μου με φωνάζουν Ντίμη. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Καλαμάτα. Σπούδασα φιλόλογος στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο, στον τομέα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι ως αεροσυνοδός στην Emirates με έδρα το Ντουμπάι. Ταυτόχρονα, ασχολούμαι με τη μικρή επιχείρηση ενοικιαζόμενων δωματίων που έχω στο χωριό μου, τη Φοινικούντα, μαζί με τα αδέλφια μου. Στον ελεύθερο χρόνο μου γράφω στο προσωπικό ιστολόγιο: Four Passion fashion and travel blog, μαζί με τρεις φίλες μου.

Των Κώστα Γαζούλη, Παναγιώτη Μπαμπαρούτση