Διάσπαρτα καλώδια από ρευματοκλοπή περιμένουν τα θύματά τους!

Διάσπαρτα καλώδια από ρευματοκλοπή περιμένουν τα θύματά τους!

Ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη η κατάσταση στη Μεσσηνιακή ύπαιθρο

Διάσπαρτες παγίδες θανάτου σε δεκάδες σημεία της υπαίθρου, με ηλεκτροφόρα καλώδια να περνούν μέσα από χωράφια, χαντάκια με νερό και οικήματα, περιμένουν ανυποψίαστα θύματα. Είναι θαύμα, με τα όσα καταγράψαμε ότι συμβαίνουν σε χωριά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Καλαμάτας, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί κάποιο τραγικό περιστατικό. Κι αν συμβεί κάτι, είναι σίγουρο ότι θα θρηνήσουμε θύματα.

Μπορεί το αδίκημα της ρευματοκλοπής να είναι σοβαρό, όμως οι κίνδυνοι που καραδοκούν από την ενέργεια αυτή, στην οποία επιδίδονται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια οι Ρομά, έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μάρτυρας οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα από περιοχές όπως η Άνθεια, η Μικρομάνη κι άλλες, όπου τα καλώδια με τα οποία κλέβουν ρεύμα έχουν θαφτεί μέσα σε χωράφια, ενώ έχουν σκάψει ακόμα και δρόμους!

Άμεσος κίνδυνος

Οι τεχνικοί της ΔΕΗ έχουν εντοπίσει ακόμα και καλώδιο μέσα σε υδάτινο χαντάκι, δημιουργώντας ένα ηλεκτροφόρο πεδίο μήκους 300 μέτρων. Οι ρευματοκλοπές από τσιγγάνους έχουν αυξηθεί υπερβολικά τα τελευταία χρόνια και πλέον καθημερινά η αστυνομία σχηματίζει δικογραφίες για τέτοια αδικήματα. Η μεθοδολογία γνωστή: απευθείας από το δίκτυο της ΔΕΗ κλέβουν ρεύμα με αυτοσχέδια άγκιστρα που είναι είτε λυγισμένες πρόκες, είτε κομμάτι χαλκός. Στη συνέχεια, το κατεβάζουν με καλώδια και το περνάνε μέσα από κτήματα, νερά, δρόμους κ.λπ. Τα καλώδια μεταξύ τους συνδέονται απλά και το σημείο επαφής τους είναι γυμνό και εκτεθειμένο, αποτελώντας άμεσο κίνδυνο για τον οποιονδήποτε.

Είναι τραγικό να σκεφθεί κανείς τι θα γίνει  αν κάποιος αγρότης με τρακτέρ ή φρέζα ακουμπήσει σε καλώδιο που μπορεί να έχει θαφτεί εν αγνοία του μέσα στο κτήμα. Μέχρι σήμερα, καθαρά από τύχη, δεν έχουμε θρηνήσει θύμα. Κι όπως εξηγούν οι τεχνικοί της ΔΕΗ, όποιος ακουμπήσει ένα τέτοιο καλώδιο θα χάσει τη ζωή του, γιατί αυτά έρχονται απευθείας από το δίκτυο και δεν υπάρχει  ασφάλεια.

Πριν μερικά χρόνια στην Ασπροπουλιά, κυνηγόσκυλο ακολουθούμενο από το αφεντικό του, πήδηξε μέσα σε χαντάκι που είχε νερό για να πιάσει το θήραμα. Το σκυλί σκοτώθηκε ακαριαία, καθώς μέσα στο χαντάκι περνούσε καλώδιο που είχαν κόψει Ρομά και είχε διαρροή ρεύματος.

Να γίνει κακούργημα

Πρόεδροι κοινοτήτων στις περιοχές αυτές, ανησυχούν ότι αργά ή γρήγορα θα θρηνήσουμε θύματα από αυτή την ιστορία, ενώ εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να έχουν συμβεί ατυχήματα με Ρομά που κλέβουν ρεύμα, αλλά κανείς δε έμαθε ποτέ τίποτα.

Επίσης, τονίζουν ότι το αδίκημα της ρευματοκλοπής πρέπει από πλημμέλημα να μετατραπεί σε κακούργημα, διότι ακόμα κι αυτοί που συλλαμβάνονται μετά από λίγες ώρες είναι ελεύθεροι, επαναλαμβάνοντας τις παράνομες συνδέσεις, τις οποίες συνδέσεις αποκαθιστά η ΔΕΗ όταν τις εντοπίζει.

Της Βίκυς Βετουλάκη