Έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις με αφορμή τα σκουπίδια οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας

Έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις με αφορμή  τα σκουπίδια οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 

 
Το δρόμο των κινητοποιήσεων είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας, προκειμένου να εκφράσουν, όπως αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου, τη διαμαρτυρία τους για τη φημολογούμενη εγκατάσταση στην περιοχή της Καλλιρρόης σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
Σε μηδέν χρόνο ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ακούσουν τόσο το δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη όσο και τους αντιδημάρχους, αλλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Σωτήρη Παναγιωτόπουλο, να δηλώνουν πως και αυτό το περιστατικό δε θα «περάσει», με κάποιους να απειλούν ακόμη και με αιματοχυσία.
 
Αιφνιδιασμός
Πριν από την έναρξη της συνέντευξης ο κ. Μπάμης δέχθηκε τηλεφώνημα από τη γ.γ. του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, σε απάντηση κλήσης του που είχε προηγηθεί, η οποία του γνωστοποίησε πως δεν έχει ιδέα για το τι συμβαίνει και αν έχει επιλεγεί ιδιωτικός χώρος στην περιοχή της Καλλιρρόης για την εγκατάσταση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Ο κ. Μπάμης μίλησε για αιφνιδιασμό, τον οποίο πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες. Γνωστοποίησε ότι λόγω της σοβαρότητάς του το θέμα θα συζητηθεί την Τετάρτη, κατά την επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πρόσθεσε πως δεν είναι υποχρεωτικό για το Δήμο, που παράγει μόλις το 3% των απορριμμάτων του νομού, να φιλοξενεί όλα τα απορρίμματα, ενώ η μόνη επιβεβαίωση που έχει, είναι από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, ο οποίος δήλωσε πως το χτήμα του πουλήθηκε στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή».
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Δεν ξέρω τι σκέπτονται, να πάρουμε απόφαση αντίδρασης, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους δημότες, καθώς το ζήτημα αφορά όλο το Δήμο κι όχι μόνο την Καλλιρρόη».
Σε άλλο σημείο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση και πρόσθεσε πως ποτέ δεν είναι αργά για οτιδήποτε, αφού δεν είναι γνωστό αν, τελικά, λειτουργήσει ο χώρος ως Σταθμός Μεταφόρτωσης. Όπως είπε, «μπορεί και να προλάβουμε ή να προτείνουμε κάτι άλλο». Κατέληξε λέγοντας πως «ο δήμαρχος τα μαθαίνει τελευταίος. Δεν το ήξερε κανείς, εκτός από τον άνθρωπο που πούλησε το χτήμα του».
Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς αναφέρθηκε στις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να αποτραπεί η εναπόθεση απορριμμάτων στο «Παλιοροβούνι». Προειδοποίησε πως ο Δήμος θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πρόσθεσε πως γνωρίζει ότι δεν έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια για την αγορά του χώρου. Κάλεσε δε τον ιδιοκτήτη «να καταλάβει ότι θα έχει την κύρια ευθύνη. Αν δεν πουληθεί ο χώρος, δε θα έχουμε απορρίμματα. Πιέστε το δημότη από όλες τις κατευθύνσεις να μην πουλήσει την περιουσία του».
Ο αντιδήμαρχος Γ. Δαβίλλας ανέφερε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μίλησε και αυτός για αιφνιδιασμό και πρόσθεσε πως ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να αποτρέψει την κατάσταση που πάει να δημιουργηθεί. «Όπως κάναμε για το Παλιοροβούνι, έτσι θα κάνουμε και τώρα το καθήκον μας να μην έρθουν σκουπίδια στον τόπο», είπε καταλήγοντας.
Η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου κάλεσε σε κοινό αγώνα, για να μην πάνε σκουπίδια στο Δήμο. «Η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μη δώσει τους περιβαλλοντικούς όρους στην ΤΕΡΝΑ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αν λειτουργήσει εκεί Σταθμός, βρίσκονται σε μικρή απόσταση πέντε οικισμοί και απειλείται ο υδροφόρος ορίζοντας και, κατά συνέπεια, η ζωή των κατοίκων.
«Είναι πρωτάκουστο ό,τι συμβαίνει», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ηλίας Σακελλαριάδης, λέγοντας πως «η εξουσία και τα συμφέροντα θέλουν να φέρουν τα σκουπίδια στον τόπο μας. Ο Δήμος δεν είχε ενημέρωση».
Υπογράμμισε δε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να έχει κυρίαρχη άποψη, όπως και οι δημότες, ενώ δήλωσε πως θα είναι απέναντι στις όποιες ενέργειες επιχειρηθούν να επιβληθούν αυθαίρετα στον τόπο, συγκεντρώνοντας τα χειροκροτήματα των παριστάμενων.
 
«Να περάσουν πάνω
από τα πτώματά μας»
Ο πρόεδρος της Καλλιρρόης, Αντ. Διαγούπης, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της, ο Δήμος να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να στηρίξει την περιοχή με όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου να μη δοθεί περιβαλλοντική έγκριση. Γνωστοποίησε πως σε απόσταση 700 μέτρων υπάρχουν δύο γεωτρήσεις κι εκτός από την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, θα καταστραφεί η ατμόσφαιρα. «Τι θέλουν να κάνουμε; Να φύγουμε από τα χωριά μας; Στην Καλλιρρόη δε θα το επιτρέψουμε αυτό. Μας οδηγούν σε θάνατο. Τι θέλουν; Πρέπει να μεταναστεύσουμε; Ντροπή τους», σημείωσε και υπογράμμισε: «Πρέπει να περάσουν πάνω από τα πτώματά μας».
Λίγο αργότερα, απευθύνθηκε στον ιδιοκτήτη της έκτασης, λέγοντας: «Αν κάποιος έχει συμφέρον, πρέπει να σκεφθεί ότι οδηγεί σε θάνατο όλα τα χωριά της περιοχής. Δεν έχει τίποτε μέσα του; Δεν έχει ψυχή; Δε θα μείνει έτσι, θα χυθεί αίμα».
 
Σ. Παναγιωτόπουλος
Ο περιφερειακός σύμβουλος Σωτ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε πως θα καταθέσει μαζί με το συνάδελφό του, Αρ. Σταθόπουλο, επείγουσα επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Μίλησε και αυτός για αιφνιδιασμό, πρόσθεσε πως όταν διάβασε το σχετικό δημοσίευμα επικοινώνησε με την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, που του έδειξε πως αγνοεί το θέμα, αλλά δεν τον ενημέρωσε επίσημα.
Κατήγγειλε όσα συμβαίνουν, αφού κανείς δε γνωρίζει τις πρωτοβουλίες της εταιρείας, πρόσθεσε πως για το θέμα των απορριμμάτων συζήτησε η μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου και ανέφερε σχετικά ότι υπάρχει παντού στην Πελοπόννησο η ίδια αγωνία. «Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε, να ενημερωθούμε και να δρομολογήσουμε τις επόμενες κινήσεις μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία της μονάδας στο περιβάλλον ολόκληρης της περιοχής.
Δήλωσε ακόμη πως «θα αγωνιστούμε για την περιοχή με όλες μας τις δυνάμεις», επισήμανε πως υπάρχουν κι άλλες περιοχές στη Μεσσηνία που θα μπορούσαν να υποδεχθούν τα απορρίμματα, και κατέληξε σημειώνοντας: «Αν δεν πρυτανεύσει η λογική, θα είμαστε δυναμικά αντίθετοι τόσο απέναντι στην ΤΕΡΝΑ όσο και σε όσους εμπλέκονται».
Στις βλάβες που θα προκαλέσει στο περιβάλλον η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Πολίχνης Γ. Αργυρόπουλος, ο πρώην πρόεδρος Καλλιρρόης Ι. Αλεξόπουλος, ο πρόεδρος του Βασιλικού Φωτ. Παπαδήμας και κάτοικοι της περιοχής.