Σήμερα απόφαση για τους σχολικούς φύλακες Καλαμάτας


Να επιστρέψουν στην εργασία τους, εντός 48 ωρών, ζητούν 29 σχολικοί φύλακες του Δήμου Καλαμάτας που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας.
Χθες συζητήθηκε το αίτημα της προσωρινής διαταγής και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, η οποία και θα καθορίζει τι θα γίνει.
Κατά τη διαδικασία ως μάρτυρας υπεράσπισης της εργασίας των σχολικών φυλάκων κατέθεσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος έδωσε έμφαση στο έργο που προσφέρουν, επισημαίνοντας πως από την τοποθέτηση των φυλάκων και μετά μειώθηκαν σημαντικά οι κλοπές και οι βανδαλισμοί στα σχολεία.
 
Αντισυνταγματικός νόμος
Το αίτημα των σχολικών φυλάκων, όπως εξήγησε ο δικηγόρος τους Δημήτρης Δρακόπουλος, είναι να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός δύο ημέρων και με τους ίδιους εργασιακούς όρους.
Οι φύλακες έχουν βγει σε διαθεσιμότητα από τις 23 Ιουλίου 2013 και λαμβάνουν το 75% των αποδοχών τους. Κανείς δεν μπορεί να τους διαβεβαιώσει τι θα γίνει όταν τελειώσει το Μάρτιο του 2014 το καθεστώς διαθεσιμότητας, κι αν θα εργασθούν ή θα απολυθούν.
Τα νομικά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν από την πλευρά του κ. Δρακόπουλου, είναι κυρίως πως ο νόμος για τη διαθεσιμότητα είναι αντισυνταγματικός, γιατί προσβάλλει την προσωπικότητα των εργαζομένων, καθώς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα χωρίς καμία αξιολόγηση και κριτήριο. Επίσης, προσβάλλει την αρχή της αναλογικότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και την αρχή της ορθολογικής διάρθρωσης των υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς το μοναδικό κριτήριο με το οποίο τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ήταν η ειδικότητά τους και χωρίς να έχει συνταχθεί οργανόγραμμα για τις ανάγκες του Δήμου.
Επιπλέον, καταπατάται το δικαίωμα αξιοπρεπούς διαβίωσης του εργαζομένου, αφού με τα χρήματα που τώρα παίρνουν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους και των οικογενειών τους. Αυτό, μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Δρακόπουλος, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη επιστροφής στις δουλειές τους.
 
Κατάθεση δημάρχου
Καταθέτοντας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, προασπίσθηκε το δικαίωμα των σχολικών φυλάκων για εργασία, τονίζοντας ότι προσφέρουν έργο από το 2001, ενώ από το 2006 με διάταγμα του Προκόπη Παυλόπουλου έγιναν αορίστου χρόνου.
Επίσης, υπογράμμισε ότι μειώθηκε η εγκληματικότητα σε σχολικούς χώρους και έχουν σταματήσει οι βανδαλισμοί, καθώς η φύλαξη είναι 24ωρη. Εξήγησε δε ότι στα σχολικά συγκροτήματα της  Καλαμάτας υπάρχει ακριβός εξοπλισμός (υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, εξοπλισμός εργαστηρίων, κ.λπ.), κι αν συμβεί κλοπή ή βανδαλισμός, θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση και επισκευή από το Δήμο Καλαμάτας και τέτοιες δαπάνες ισοδυναμούν με το μισθό των σχολικών φυλάκων.

Της Βίκυς Βετουλάκη