Δύο θετικές αποφάσεις για «βασανισμένα» υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δύο θετικές αποφάσεις  για «βασανισμένα» υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Θετικές αποφάσεις για δύο πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών δημοσιοποίησε το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, μετά τη συζήτηση των σχετικών αιτήσεων.
Στη μία περίπτωση, προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών με χαμηλή μηνιαία καταβολή και στη δεύτερη περίπτωση ορίσθηκαν μηδενικές καταβολές μέχρι την επαναξιολόγηση της υπόθεσης σε νέα δίκη.
 
Χαμηλές μηνιαίες καταβολές
Η πρώτη υπόθεση αφορά μία 38χρονη μητέρα με ανήλικο παιδί, στην οποία η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Μέσα σε μια χρονιά έχασε το σύζυγό της σε τροχαίο δυστύχημα, καθώς και την εργασία της από επιχείρηση όπου εργαζόταν για πάνω από μια δεκαετία.
Για ένα χρόνο μετά την απόλυσή της ελάμβανε επίδομα ανεργίας, καθώς και ένα μικρό βοήθημα από το ΙΚΑ, ύψους 478 ευρώ. Το κόστος διαβίωσης της ίδιας και του παιδιού υπολογίσθηκε από το Δικαστήριο στα 812 ευρώ το μήνα. Σε μάνα και ανήλικο παιδί ανήκει η κατοικία που διαμένουν, ενώ διαθέτει ένα μικρό αυτοκινητάκι.
Σε ό,τι αφορά τις οφειλές της, υπάρχει ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 64.445,04 ευρώ, ένα δεύτερο στεγαστικό δάνειο 23.342,53 ευρώ και μία πιστωτική κάρτα 3.407,39 ευρώ. Συνολικά οι οφειλές της φτάνουν στα 91.194,96 ευρώ.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι περιήλθε σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής χωρίς δόλο, ενώ η οικονομική της κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους διαβίωσης της εποχής. Έτσι, αποφάσισε τη ρύθμιση των οφειλών της για μια τετραετία. Για το σύνολο των οφειλών θα καταβάλλει κάθε μήνα συνολικά 90 ευρώ. Με τη συμπλήρωση της 4ετίας θα έχει καταβάλει  4.260 ευρώ.
Επειδή, όμως, η κύρια κατοικία είναι προσημειωμένη για το ένα δάνειο και προκειμένου να τη διασώσει, το δικαστήριο αποφάσισε μετά την 4ετία να ξεκινήσει την εξόφλησή του, καταβάλλοντας για 20 χρόνια το ποσό των 159,50 ευρώ μηνιαίως.
 
Μηδενικές καταβολές
Η δεύτερη περίπτωση αφορά μια 37χρονη άνεργη, η οποία τα τελευταία χρόνια πάσχει από μανιοκατάθλιψη. Μαζί με το σύζυγό της, από τον οποίο εξαρτάται απόλυτα, δηλώνουν εισόδημα 4.247,14 ευρώ, ενώ έχουν μια ισόγεια οικίας αξίας 54.900 ευρώ.
Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης τους ανέρχεται σε 750 ευρώ, ενώ οι συνολικές τους οφειλές για δύο στεγαστικά δάνεια είναι 93.517,98 ευρώ.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι προκύπτει μόνιμη αδυναμία της 37χρονης να ανταπεξέλθει στο σύνολο των οφειλών της. Η οικονομική της, δε, κατάσταση δεν εμφανίζει προοπτική βελτίωσης. Επίσης, αποφάσισε ότι η κύρια κατοικία του ζευγαριού πρέπει να εξαιρεθεί, χωρίς ταυτόχρονα να υποχρεωθεί να ικανοποιήσει τους πιστωτές με την καταβολή χρηματικού ποσού.
Μάλιστα, το Δικαστήριο έκρινε πως, ακόμα και αν της εγκριθεί η σύνταξη που είχε αιτηθεί, είναι πενιχρή και είναι αποδεδειγμένη η αδυναμία να επιβιώσει από αυτή, λόγω και της φύσης της παθήσεως.
Γι’ αυτό όρισε μηδενικές καταβολές για όλους τους πιστωτές και επαναπροσδιορισμό τους σε νέα δικάσιμο το Φεβρουάριο του 2014.

Της Βίκυς Βετουλάκη