Κίνδυνος για τη φύλαξη των σχολικών κτηρίων, αφού πλέον δεν υπάρχουν σχολικοί φύλακες


«Είμαστε σε αδιέξοδο για τη φύλαξη των σχολείων», ανέφερε χθες  ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσαν οι σχολικοί φύλακες που υπηρετούσαν στο Δήμο Καλαμάτας και έχουν τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η σχολική χρονιά αρχίζει σήμερα και φύλαξη των 99 σχολείων του Δήμου Καλαμάτας και των 12.500 περίπου μαθητών, δεν υφίσταται πλέον. Το δήμαρχο φοβίζουν τα ενδεχόμενα βανδαλισμών, διάδοσης των ναρκωτικών και άλλων παρανόμων πράξεων, που η απουσία σχολικής φύλαξης οπωσδήποτε θα διευκολύνει.
Ανέφερε, δε, ότι οι Δήμοι δεν έχουν χρήματα για να αναθέσουν σε ιδιωτική αστυνομία τη φύλαξη των σχολικών κτηρίων και πως αυτή η προοπτική δεν επιλέγεται.
Ο κ. Νίκας δήλωσε κατά των οριζόντιων καρατομήσεων και των απολύσεων, ιδίως μάλιστα εκείνων των εργαζομένων οι οποίοι τήρησαν το νόμο και υπηρέτησαν ευόρκως το Δημόσιο.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, μίλησαν ο Σπύρος Σαρδέλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Μεσσηνίας και εκ μέρους των πρώην Σχολικών Φυλάκων, ο Παναγιώτης Κάρκαλης.
Ο πρώτος υποστήριξε ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι δημοτικές υπηρεσίες αδυνατούν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο στο δημότη. «Ο θεσμός των σχολικών φυλάκων κρίθηκε απαραίτητος από το κράτος, αλλά και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία αντιδρά στο συγκεκριμένο μέτρο.
Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες, με μικρά και μεγάλα προβλήματα. Πρώτο της μέλημα θα πρέπει να ήταν να μην παίζει με τις ζωές τους. Να μην τις καταργεί με μια απόφαση», συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Π. Κάρκαλης σημείωσε ότι, «εκτός από τα τυπικά καθήκοντα, οι σχολικοί φύλακες ήταν και ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές, θυρωροί, επιβλέποντες και ρυθμιστές της λειτουργίας των σχολικών κτηρίων.
Στα δε σχολικά κτήρια υπάρχει εξοπλισμός μεγάλης αξίας: εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών, φορητοί υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, μικροφωνικές εγκαταστάσεις, φωτοτυπικά μηχανήματα.  
Ο εξοπλισμός αυτός τίθεται σε κίνδυνο, τη στιγμή που ούτε ο Δήμος ούτε τα αρμόδια υπουργεία έχουν την οικονομική δυνατότητα να τον αντικαταστήσουν, αν κλαπεί.
Είναι πρωτοφανής και αδιανόητος ο τρόπος αντιμετώπισής μας. Την απαξίωση τη ζούμε τις τελευταίες ημέρες σε όλο της το μεγαλείο. Δεν είμαστε νούμερα πάνω σε μια σελίδα που τα αλλάζουν, τα σβήνουν, τα ξαναγράφουν ανάλογα με το τι συμφέρει. Θα αγωνιστούμε με όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να μην απολυθεί κανείς», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη