Ανοχύρωτες περιοχές απέναντι στις πλημμύρες η Καλαμάτα, ο Μεσσηνιακός κάμπος και ο Μελιγαλάς


Εν μέσω θέρους στην κυριολεξία και υπό την… απειλή επερχόμενου καύσωνα είναι λίγο παράδοξο να αναφέρεσαι σε περιοχές της Μεσσηνίας οι οποίες είναι ανοχύρωτες σε πλημμύρες.
Σύμφωνα, λοιπόν, με έκθεση αξιολόγησης που υπέβαλε το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανοχύρωτο στις πλημμύρες είναι ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Συγκεκριμένα, 123 περιοχές χαρακτηρίζονται ως ζώνες υψηλού κινδύνου και απειλούνται τα επόμενα χρόνια με μεγάλες πλημμύρες, αφού η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αστάθμητος παράγοντας και τα έντονα καιρικά φαινόμενα «χτυπούν» πολλές περιοχές.
Στο «κόκκινο» βρίσκεται στην κυριολεξία, μεταξύ άλλων, η πόλη της Καλαμάτας. Πυρκαγιές, εκχερσωμένες εκτάσεις, αυθαίρετη δόμηση, έλλειψη έργων υποδομής, αλλά και κακοτεχνίες συνθέτουν την εικόνα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση, στο… έλεος των καιρικών φαινομένων, εκτός της Καλαμάτας, είναι ο κάμπος της Μεσσηνίας και του Μελιγαλά.
Η χώρα μας είναι υποχρεωμένη, πάντως, έως το 2015 να ολοκληρώσει μελέτες για τον καθορισμό αντιπλημμυρικών έργων, χρήσεων γης και σχεδίου πολιτικής προστασίας. Βέβαια, το πιο κρίσιμο σημείο δεν είναι ο σχεδιασμός, αλλά το μετά, όταν θα πρέπει να υλοποιηθούν τα έργα και να θεσμοθετηθούν οι χρήσεις γης. Έως τότε η χώρα γενικότερα, αλλά και η περιοχή μας ειδικότερα, θα είναι ουσιαστικά στο… έλεος του καιρού.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη