Έναντι αμοιβής προσφέρθηκε ο 39χρονος Καλαματιανός να «βοηθήσει» με τη βόμβα στη Λάρισα


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Μόλις 15 ημέρες πριν ο 39χρονος Καλαματιανός είχε  γνωρίσει τον 44χρονο συνεργό του, ο οποίος του ζήτησε να τοποθετήσουν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στην πολυκατοικία που διαμένει η εισαγγελέας Τρικάλων στην Λάρισα.
Λεπτομέρειες για την υπόθεση δόθηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας.
Επισημαίνεται ότι ο 39χρονος έχει καταγωγή από την Καλαμάτα, αλλά διαμένει στην Αθήνα.
 
Πριν 15 ημέρες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, οι δύο δράστες γνωρίστηκαν πριν από 15-20 ημέρες σε περιοχή της Αττικής. Ο 44χρονος πρότεινε έναντι αμοιβής στον 39χρονο Καλαματιανό να μεταβούν στη Λάρισα και να τοποθετήσουν εκρηκτικά στην πολυκατοικία όπου διαμένει η εισαγγελέας Σοφία Πετράκη, η οποία χειρίζεται τις πρόσφατες υποθέσεις απόπειρας απόδρασης του κρατουμένου Παναγιώτη Βλαστού από τις Φυλακές Τρικάλων, αλλά και απόδρασης έντεκα αλλοδαπών κρατουμένων από τις ίδιες φυλακές.
Οι δύο δράστες πήγαν από την Αθήνα στη Λάρισα τα ξημερώματα του Σαββάτου και ο 44χρονος τοποθέτησε στη ράμπα εισόδου υπόγειου πάρκινγκ της πολυκατοικίας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, αποτελούμενο από εκρηκτική ύλη άνω των πέντε κιλών, πιθανόν ζελατοδυναμίτιδα, την οποία πυροδότησε, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ισχυρή έκρηξη.
Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές σε καταστήματα, σπίτια και αυτοκίνητα στην ευρύτερη περιοχή του οικοδομικού τετραγώνου, σε ακτίνα 150 μέτρων περίπου. Συγκεκριμένα, υπέστησαν φθορές πάνω από 30 διαμερίσματα, 10 καταστήματα και 16 οχήματα.
 
39χρονος
Όσον αφορά στον 39χρονο Καλαματιανό, αυτός δεν πήγε στο σημείο τοποθέτησης και πυροδότησης των εκρηκτικών, επειδή έγινε αντιληπτός από περίοικο. Εντοπίσθηκε μετά την έκρηξη, από τους προστρέξαντες αστυνομικούς, να είναι σε παρακείμενη οδό.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας, είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συλληφθεί για αντίσταση κατά της αρχής στην περιοχή της Καλαμάτας.
Όταν αντιλήφθηκε πως οι αστυνομικοί βρίσκονται πολύ κοντά στα ίχνη τους, σε μια ύστατη προσπάθειά του επιχείρησε να εξαφανίσει τα δικά του ίχνη. Για το λόγο αυτό προσπάθησε να καταστρέψει το κινητό τηλέφωνο που είχε στην κατοχή του, ώστε να μην μπορέσουν οι αστυνομικοί να ανακαλύψουν τις συνομιλίες που είχε.
Αρχικά προσήχθη ως ύποπτος στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας και στη συνέχεια ομολόγησε και συνελήφθη.
Στην ευρύτερη περιοχή από το σημείο της έκρηξης βρέθηκε σταθμευμένο και κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του 44χρονου, με το οποίο οι δράστες πήγαν από την Αθήνα στη Λάρισα, μεταφέροντας τα εκρηκτικά επιμελώς κρυμμένα σε ηχείο «WOOFER».
Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για την ανακάλυψη του «εντολέα» και ηθικού αυτουργού της βομβιστικής επίθεσης.