Ρωσικά, η γλώσσα του αυξανόμενου πληθυσμού τουριστών στην Καλαμάτα


Φεστιβάλ με προσκεκλημένο τον κορυφαίο μουσικό Ross Daly και άλλα συγκροτήματα διοργανώνει το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, με ελεύθερη είσοδο.
Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο χώρο του Πατινάζ, όπου θα συμμετέχουν τέσσερα μουσικά σύνολα από την Καλαμάτα, καθώς και ο δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας Ross Daly με την Κέλλυ Θωμά από την Κρήτη, που θα συμπράξουν με καλλιτέχνες της πόλης και τα μέλη του Καλλιτεχνικού Στεκιού, Νίκο Παλαιολόγο (ούτι) και Γιώργο Κλάδη (κρουστά).
Για το Καλλιτεχνικό Στέκι, τον πολιτιστικό οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εδώ και τέσσερα χρόνια αποτελεί σημαντική πρόταση στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας, μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπός του, Νίκος Ηλιόπουλος.
Αναφέρθηκε στις παραστάσεις, τις μουσικές και λογοτεχνικές βραδιές που διοργανώνει, πάντα δωρεάν για το κοινό. Όλες οι δράσεις, όπως είπε, πραγματοποιούνται ανιδιοτελώς, «με μόνο κίνητρο το μεράκι των μελών και την αγάπη τους για τις τέχνες».
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν: έκθεση από την ομάδα φωτογραφίας του Καλλιτεχνικού Στεκιού, εικαστικά δρώμενα και προβολή ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το έργο «Σαν τον αέρα που αναπνέω… μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη», το οποίο έχει αποσπάσει τρία βραβεία σε Ελλάδα και Αγγλία, ενώ έχει προβληθεί σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού. Το δικαίωμα προβολής του ντοκιμαντέρ είναι προσφορά του σκηνοθέτη Γιώργου Ζέρβα και της παραγωγού Τζίνας Πετροπούλου.
Στην πορεία του Ross Daly αναφέρθηκε χθες το μέλος του Καλλιτεχνικού Στεκιού, Νίκος Παλαιολόγος: Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ο Ross Daly ταξίδεψε μαζί τους σε πολλές χώρες. Το πρώτο του όργανο ήταν ένα τσέλο, ενώ στα 12 του, στην Ιαπωνία, ξεκίνησε τη μελέτη της κιθάρας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο. Έχοντας βιώσει την πειθαρχία, αλλά και το κλίμα ελευθερίας και πειραματισμού της εποχής, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη μουσική παράδοση της Ανατολής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρήκε στην ινδική κλασσική μουσική και αργότερα στη μουσική του Αφγανιστάν. Το 1975 ταξίδεψε στην Κρήτη. Έπειτα από μια εξάμηνη περιήγηση από χωριό σε χωριό, όπου ήρθε σε επαφή με λαϊκούς μουσικούς, εγκαταστάθηκε στα Χανιά και ξεκίνησε να μελετά την κρητική λύρα με το μεγάλο δάσκαλο Κώστα Μουντάκη. Η μαθητεία του διήρκεσε πολλά χρόνια. Την ίδια περίοδο επισκεπτόταν συχνά την Τουρκία, όπου μελετούσε την Κλασσική Οθωμανική, καθώς και τη λαϊκή τουρκική μουσική. Έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 25 δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με δικές του διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Η Κρήτη εξακολουθεί να αποτελεί βάση για την προσωπική και μουσική του έρευνα, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο δίνοντας συναυλίες.
 
Σάββατο 29 Ιουνίου
8.30 μ.μ. Ross Daly και Κέλλυ Θωμά. Συνοδεύουν: Νίκος Παλαιολόγος, Γιώργος Κλάδης
10.15 μ.μ. «Σαν τον αέρα που αναπνέω… Μουσικοί του κόσμου στην Κρήτη». Ένα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα με θέμα τις παραδοσιακές μουσικές του κόσμου και με σημείο αναφοράς τον Ross Daly
11.15 μ.μ. Παραδοσιακοί κρητικοί χοροί από το Σύλλογο Κρητών Μεσσηνίας
 
Κυριακή 30 Ιουνίου
8.00 μ.μ. Μουσικό Σύνολο «Καλλιτεχνικό Στέκι»
9.00 μ.μ. Juke Box
10.00 μ.μ. The Freak Brothers Quartet
11.00 μ.μ. «The Karamazov Project»
 
Παράλληλες εκδηλώσεις:
-Έκθεση φωτογραφίας
-Έκθεση χειροποίητων αντικειμένων
-Εικαστικά δρώμενα: ζωγραφικό happening για μικρούς και μεγάλους
-Διαδραστική φωτογραφία / βίντεο (σε συνεργασία με το Festival Μηδέν),
-Σεμινάριο κατασκευής papier masse
-Δρώμενα από το Κέντρο Νέων
-Δρώμενα από την ομάδα Re:Think
Σάββατο, Κυριακή: 19.00 – 24.00

Της Μαρίας Νίκα