Το υπ. Οικονομικών καλεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής


Επίσκεψη του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών του νομού στο Δημαρχείο

Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Τους τελευταίους μήνες, με ιδιαίτερη ένταση μάλιστα, ο πρωθυπουργός, οι δύο άλλοι εταίροι της τρικομματικής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και οι προσκείμενοι προς αυτούς βουλευτές, προσπαθούν να μας πείσουν σε κάθε ευκαιρία ότι εμφανίστηκε φως στο βάθος του οικονομικού τούνελ που βρίσκεται η χώρα και πολύ σύντομα θα μιλάμε για ανάπτυξη! 
Μόνο που η πραγματικότητα συνέχεια τους διαψεύδει…
«Το λίπος στο χώρο της Υγείας έχει τελειώσει. Τώρα τρώμε τις σάρκες μας». Με τον τρόπο αυτό περιέγραψαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας και ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Μεσσηνίας, Μαν. Μάκαρης, την κατάσταση που επικρατεί στη δημόσια περίθαλψη στη Μεσσηνία και ειδικότερα στα δύο Νοσοκομεία, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
«Ειλικρινά λυπούμαι για το γεγονός ότι η υγεία δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση ή είναι στη χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια», είπε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μετά τη συνάντηση στο γραφείο του με τον καρδιολόγο Μανώλη Μάκαρη.
Ο κ. Μάκαρης επισκέφθηκε το δήμαρχο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα προβλήματα στο νοσοκομείο και στην υγεία. Όπως δήλωσε ο ίδιος, υπάρχουν τεράστια κενά ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με τουλάχιστον το 35% των θέσεων να είναι κενές. Επίσης, σημείωσε ότι οι εφημερίες «δεν είναι ασφαλείς», διότι υπάρχουν κλινικές που εφημερεύουν χωρίς γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Άλλο σοβαρό πρόβλημα, τόνισε ο κ. Μάκαρης, είναι οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού από το Νοσοκομείο Καλαμάτας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο να υποστηρίξει ένα άλλο ακόμη πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο.
Αναφέρθηκε ακόμη στο ζήτημα της ασφάλειας και των κλοπών που σημειώνονται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στο θέμα του μικρού αριθμού συμβεβλημένων ιατρών στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να κατευθύνεται όλο και περισσότερος κόσμος στο νοσοκομείο, όπως και στην αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη της Καλαμάτας.
Κατά τον κ. Μάκαρη, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη κατάσταση, παρ’ ότι, όπως αναγνώρισε, δεν της έχει εκχωρηθεί η θεσμική αρμοδιότητα που θα έπρεπε.
Από την πλευρά του, ο κ. Νίκας, αφού τόνισε ότι τον λυπεί η κατάσταση που παρουσιάστηκε, σημείωσε πως οι Δήμοι δεν έχουν ούτε λόγο ούτε ρόλο στα θέματα της υγείας, αν και επισήμανε πως ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, έκανε αποδεκτό το αίτημά του για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των νοσοκομείων και ενός εκπροσώπου των ΟΤΑ.
Τέλος, παρατήρησε ότι υπάρχουν τομείς, όπως η υγεία, που πρέπει να προστατεύονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ ανακοίνωσε πως θα θέσει τα ζητήματα που παρουσίασε ο Μανώλης Μάκαρης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.