Η Ευρώπη ζητάει καρπούζι Τριφυλίας


Το μεγαλύτερο ποσοστό των παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσσηνίας διαθέτουν εξαιρετικής ποιότητας νερά κολύμβησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) το 2012. Οι μετρήσεις αφορούσαν 38 παραλίες.  Γενικότερα, στο 93% των παραλιών στην Ελλάδα τα νερά έχουν «εξαιρετική» ποιότητα.

Από τις 29 χώρες που εξετάστηκαν, μόνο η Κύπρος (100%), η Μάλτα (96,6%) και η Κροατία (95,3%) παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 93% των σημείων που ελέγχθησαν ικανοποιούν τα ελάχιστα στάνταρτ.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τα νερά κολύμβησης στις 27 χώρες της Ε.Ε., συν την Κροατία και την Ελβετία, παρουσιάζονται σε διαδικτυακή υπηρεσία της ΕΕΑ που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τις περιοχές όπου σκέφτονται να παραθερίσουν. Μπορούν, μάλιστα, να κατεβάσουν τα στοιχεία για την Ελλάδα σε αρχείο .kml για το Google Earth.
Η ταξινόμηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης σε τέσσερις κατηγορίες («εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «φτωχή») βασίζεται σε δεδομένα που στέλνουν οι κυβερνήσεις για τα περιστατικά ρύπανσης, για άλλα συμβάντα που «επηρεάζουν την ποιότητα του νερού», καθώς και σε μετρήσεις δύο μικροβιολογικών παραμέτρων, των εντερόκοκκων και του κολοβακτηρίδιου E.coli.
Στην Ελλάδα ελέγχονται συνολικά 2.155 σημεία, από τα οποία τα έξι σε λίμνες.
Δεδομένου ότι η έκθεση καλύπτει 22.184 σημεία ελέγχου στην Ευρώπη, η έκθεση υπολογίζει ότι η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 10,3% του συνόλου των υδάτων κολύμβησης.