Εκδικάστηκε χθες αγωγή για μείωση ενοικίου κατά 60%!


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας, Παν. Μπαμπαρούτσης
 
 Απρόβλεπτες μπορεί να είναι οι εξελίξεις, αν συνεχιστεί η κόντρα που ξεκίνησε η «Χρυσή Αυγή» με τους τσιγγάνους. Μια κόντρα που μπορεί μεν να κρατά από παλιά, τότε που ο βουλευτής της Δημ. Κουκούτσης, είχε μιλήσει στους κατοίκους του Αντικαλάμου για την παραβατικότητα, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνους τους τσιγγάνους, αλλά η πρώτη τετ α τετ αντιπαράθεση, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο νοσοκομείο Καλαμάτας.
Εκεί, επικράτησε ένταση, αφού, λόγω του τραυματισμού 22χρονου ομοφύλου τους, στο κέντρο της Μεσσήνης, από τρεις αγνώστους, είχαν συγκεντρωθεί τσιγγάνοι, αλλά και δύναμη της ΟΠΚΕ.

Τα μέλη της «Χ.Α.» βρέθηκαν εκεί, με επικεφαλής τους το βουλευτή, θέλοντας να διενεργήσουν «αυτοψία» και έλεγχο για τις αποκλειστικές νοσοκόμες.
Όταν συναντήθηκαν οι δύο πλευρές, ο Δημ. Κουκούτσης φώναξε: «Έξω οι γύφτοι από τη Μεσσηνία» και αυτοί τρομαγμένοι αποχώρησαν από την είσοδο του νοσοκομείου.
Κατά την έξοδο της «Χρυσής Αυγής» από το νοσοκομείο, ο Δημ. Κουκούτσης κατευθύνθηκε προς το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι τσιγγάνοι κι άνοιξε διάλογο μαζί τους, τονίζοντας ότι γι’ αυτούς είναι ανεπιθύμητοι στη Μεσσηνία και ολοκλήρωσε με την απειλή ότι πολύ σύντομα θα τα ξαναπούν, για να αποχωρήσει αμέσως μετά.
Καθώς τα πνεύματα είχαν οξυνθεί, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων δεν επέτρεψε περαιτέρω ένταση. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν οργισμένοι οι τσιγγάνοι, φωνάζοντας ότι «τώρα αρχίζει ο πόλεμος».  
 
«Αν μαζευτούμε όλοι, μόνο ξύλο θα φάνε»
Χθες, σε ένα τσιγγάνικο καταυλισμό, βρήκαμε τη Βασιλική και την Καλλιόπη, δύο τσιγγάνες που είχαν απομείνει να προσέχουν τα παιδιά τους, όσο οι άντρες τους είχαν βγει για το μεροκάματο. Ζωή στα παραπήγματα, τις μπαράγκες, όπως τις αποκαλούν, μέσα στις λάσπες, παιδιά να τριγυρίζουν γυμνά, κάποια ζώα να γυροφέρνουν, είναι  το ντεκόρ της καθημερινότητάς τους.   
Φάνηκαν πρόθυμες να μας μιλήσουν, αλλά όχι και να φωτογραφηθούν, φοβούμενες τυχόν επίθεση από αγνώστους. Είναι άλλωστε και δύο τα περιστατικά βίας, το τελευταίο προχθές με τον 22χρονο ομόφυλό τους να δέχεται επίθεση από αγνώστους και το άλλο, προ ημερών, με τον εμπρησμό φορτηγού που ανήκε σε τσιγγάνο, οπότε είναι δικαιολογημένη η αντίδρασή τους.
Ρωτήσαμε την άποψή τους για το προχθεσινό επεισόδιο στο νοσοκομείο με τη «Χρυσή Αυγή» και η απάντηση ήταν: «Η “Χρυσή Αυγή” το παίζει μάγκας. Αν μαζευτούμε όλοι οι τσιγγάνοι, δε θα καταφέρουν τίποτε. Μόνο ξύλο θα φάνε και καλό θα είναι να σταματήσουν να μας πειράζουν». Όταν δε ρωτήσαμε αν μπορούν να ξεπεραστούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των διάφορων οικογενειών, σε περίπτωση που    συμβεί κάτι, η απάντηση ήταν θετική. 
Όπως ισχυρίστηκαν, «δεν είναι σωστό ό,τι κάνουν οι άλλοι, να τα φορτώνουν σε εμάς. Δεν το κάνουμε μόνο εμείς, υπάρχουν Βούλγαροι, Αλβανοί και μπαλαμός, που κλέβουν. Εμείς έχουμε μικρά παιδιά και σκεφτόμαστε άλλα πράγματα. Τι να κάνουμε; Να πάμε να κλέψουμε; Έχουμε από τρία παιδιά, πουλάμε μαναβική, παλιοσίδερα και ψάχνουμε για σιδερένια κουτάκια στη χωματερή για να πουλήσουμε. Το μεροκάματο βγαίνει, ώστε να μην πεινάνε τα παιδιά κι αν και πάλι δε βγει, μένουμε εμείς νηστικοί για να φάνε αυτά».
Η Καλλιόπη, ανέφερε στη συνέχεια πως «αν χρειαστούμε την Αστυνομία δεν μας προστατεύει. Μας έχει βάλει στο μάτι. Πώς θα δουλέψει ο άντρας μου για να φέρει φαί στο σπίτι, όταν οι αστυνομικοί του έχουν πάρει τις πινακίδες από το αυτοκίνητο, επειδή δεν έχει ασφάλεια; Δε χρειάζονται κάποιες μέρες για να μαζέψει τα λεφτά της ασφάλειας, όταν έχει τελειώσει;      
Επειδή είμαστε γύφτοι θα πρέπει οπωσδήποτε να κλέβουμε; Οι Βούλγαροι, οι Ρουμάνοι, τι κάνουν;» και τη συμπληρώνει η Βασιλική, λέγοντας πως «εσείς (οι λευκοί) κλέβετε και τα ρίχνετε σε εμάς, τους γύφτους».
«Αν χτυπήσουν τον άντρα μου», συνεχίζει η Καλλιόπη «και δεν μπορεί να πάει να πουλήσει, τι θα κάνω εγώ; Δεν θα πάω να κλέψω λίγο γάλα για να φάνε τα παιδιά μου;», ενώ η Βασιλική διακόπτει: «ούτε στο μάρκετ (αναφέρει την επωνυμία) δεν μπορούμε να πάμε, να αγοράσουμε γάλα και μπεμπιλίνα (πάνες) για τα παιδιά. Μας αφήνουν να μπούμε ένας- ένας, μας παρακολουθούν δύο άτομα τι θα πάρουμε. Όμως, μας κάνουν ρεζίλι στους κουμπάρους μας. Εμείς, είμαστε άνθρωποι με μπέσα, γιατί μας κάνουν ρεζίλι; Αν κλέβαμε, θα ήταν αλλιώς. Θα είχαμε και σπίτι να μένουμε κι όχι σε αυτές τις παράγκες και να ζούμε εδώ, όπως ζούμε. Μόνο εμείς ξέρουμε τι τραβάμε εδώ, τα βράδια. Τι μας περνούν;»
Γεμάτη νόημα όμως ήταν κι η αναφορά τους στο επεισόδιο με τον εμπρησμό του φορτηγού του ομοφύλου τους. «Ποιος το έκανε; Μάθατε τίποτε; Θα μάθουμε εμείς ποιος έκαψε το αμάξι» και η φράση έμεινε μετέωρη σαν απειλή…