Η Καλαμάτα η πιο ακριβή πόλη της περιφέρειας στα ενοίκια


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Επιφυλακτικός ως προς τις ανακοινώσεις του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικ. Δένδια, για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νικ. Τζώρτζης.
Ο κ. Τζώρτζης αναρωτήθηκε αν θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού για να γίνει δεκτός ο δήμαρχος από τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε πως δεν ακούστηκε κάτι ουσιαστικό, παρά μόνον υποσχέσεις, που θα ακούγονταν και από τους γενικούς γραμματείς.
Ακολούθως, στράφηκε κατά του υπουργού, λέγοντας πως δεν έχει δώσει δείγματα γραφής ότι αντιμετωπίζει σοβαρά το πρόβλημα και, ως εκ τούτου, η συμπεριφορά του δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το θέμα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για την παραβατικότητα, αλλά για το τι πρέπει να κάνει ο Δήμος. Ίσως χαθεί χρόνος έως τη δημιουργία των ειδικών τμημάτων και το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα. Υπάρχουν συνεχώς νέα κρούσματα. Πρέπει να είναι εντονότερη η παρουσία των ειδικών τμημάτων, να ενισχυθεί άμεσα το Αστυνομικό Τμήμα και στην πορεία να λυθούν και τα άλλα θέματα. Ο δήμαρχος έκανε σημαία το ΤΑΕ και χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αντί να ασχολούμαστε με άλλα θέματα επί της ουσίας».
Πρότεινε δυναμική ενέργεια σε δημοκρατικά πλαίσια και έθεσε τη μειοψηφία στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής για να καταθέσει τις προτάσεις της, αν υπάρχει συμφωνία με την πλειοψηφία.
Επισήμανε, όμως, και το γεγονός ότι μπορεί δικαιολογημένα να κινούνται διαδικασίες διοικητικής αποβολής των αθίγγανων από την Αγία Τριάδα, αλλά το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για τη μεταστέγασή τους, με μεγάλη πιθανότητα ένα μεγάλο μέρος τους να φτάσει στη Μεσσήνη, διογκώνοντας το πρόβλημα που υπάρχει. Παρατήρησε πως δε φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και αναρωτήθηκε αν τα έχουν αναλογιστεί αυτά η Πολιτεία και τα συναρμόδια υπουργεία.
 
Καρναβάλι Μεσσήνης
Ο κ. Τζώρτζης στη συνέχεια ευχαρίστησε φορείς και δημότες οι οποίοι συμμετείχαν στη διοργάνωση του καρναβαλιού της Μεσσήνης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, για ένα καρναβάλι που στηρίζεται, όπως είπε, στα έθιμα και τις παραδόσεις και δε σχετίζεται με άλλα, που βασίζονται σε λάτιν εκδοχές.
Παρατήρησε πως οι δημότες πήραν στην πλάτη τους το θέμα της στήριξης των παραδόσεων, κάτι που μαρτυρά ότι τέτοιες διοργανώσεις που στηρίζονται στην παράδοση και τους δημότες, δε σβήνουν. «Τρανή απόδειξη προς τούτο, είναι τα 153 χρόνια ζωής του καρναβαλιού της Μεσσήνης», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, συνεχάρη το Σύλλογο Γυναικών που αναβίωσε το έθιμο της «Βάμμαινας», δίνοντας άλλο χρώμα και τόνο την ημέρα του καρναβαλιού, το Σύλλογο Εθελοντών Μεσσήνης που με τη μαντολινάτα που διοργάνωσε έδωσε χρώμα παλαιότερων εποχών με τις καντάδες στους δρόμους της Μεσσήνης, αλλά και την Περιηγητική Λέσχη, που διοργάνωσε τον τελευταίο χορό της Αποκριάς, κάνοντας ό,τι δεν έχει κάνει δύο χρόνια τώρα η Φιλαρμονική, αν και ο χορός της τελευταίας ήταν θεσμός.
Τέλος, ζήτησε να στηρίξει ο Δήμος πιο δυναμικά το έθιμο με τις φωτιές στις γειτονιές της Μεσσήνης κι όχι μόνο στα κεντρικά σημεία.
 
Αναθέσεις μελετών
Συνεχίζοντας σχολίασε το ζήτημα της ανάθεσης μελετών, λέγοντας πως θα πρέπει να προτιμώνται όσοι ζουν ή εργάζονται στο Δήμο Μεσσήνης, αλλά και να υπάρχουν σχετικές προσφορές από περισσότερους από έναν ενδιαφερόμενους. «Βλέπουμε», συνέχισε, «τη Δημοτική Αρχή να το δέχεται, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και στην πράξη».
 
Μόνιμος χώρος για τα Θεοφάνεια
Επίσης, αναφέρθηκε στην εορτή των Θεοφανείων, όπως και στην κάθε χρόνο προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, με διάφορες δικαιολογίες, να αλλάξει το χώρο της τελετής, αλλά να αποσύρει τελικά την πρόταση.
Έτσι, πρότεινε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος χώρος 150 μέτρα νότια και βόρεια από τη γέφυρα του Παμίσου, που να αναπλαστεί και να διαμορφωθεί κατάλληλα σε χώρο περιπάτου και αναψυχής, όπου να τιμάται η εορτή όπως της αρμόζει.
 
Άλλα θέματα
Με αφορμή δε την παρουσία δύο γυναικών από το Δήμο Μεσσήνης και συγκεκριμένα των Βασιλικής Λαμπροπούλου και Πολυτίμης – Μαρίας Αναγνωστοπούλου (μάνας και κόρης) στην έκθεση Energy Athens, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής Τέχνης και Περιβαλλοντικών Μελετών, σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum Μουσείο Αρχιτεκτονικής και Design, σχολίασε πως τιμά το Δήμο αυτή η συμμετοχή. Πρότεινε δε, να κληθεί να παρουσιάσει η δεύτερη τη μελέτη με την οποία συμμετείχε στην έκθεση για «Κέντρο φιλοξενίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Αρσινόη», με στόχο την ανάδειξη και προστασία του ορεινού περιβάλλοντος και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. «Είμαι σίγουρος πως η παρουσίαση της μελέτης θα ωφελήσει, επειδή ο Δήμος έχει στρέψει την προσοχή του στην ανάπτυξη της περιοχής», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο και στους αγώνες των 3 και 10 χιλιομέτρων, διατυπώνοντας τις παρατηρήσεις τους για καλύτερη διοργάνωση. Ζήτησε δε από την Οργανωτική Επιτροπή να προσέξει, προκειμένου να μη δημιουργούνται προβλήματα και οι αθλητές να την εμπιστεύονται.