«Σάλπισμα λευτεριάς» στο Ελαιοχώρι


 

Της Μαρίας Νίκα

 

Αίτημα ακύρωσης του σήματος «ΠΟΠ Καλαμάτα» στην ελιά Καλαμών κατέθεσε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας agrotypos.gr.

Η ΠΕΜΕΤΕ, που ζητεί επέκταση της ονομασίας σε όλη τη χώρα, υποστηρίζει ότι το ΠΟΠ (αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο στη Μεσσηνία) δεν έχει λειτουργήσει σύμφωνα με τον προορισμό του και δεν έχει ωφελήσει τους παραγωγούς και την εθνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Στις 22/03/2013 κατατέθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ), στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αίτημα ακύρωσης της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) επιτραπέζιας ελιάς: “Καλαμάτα” – ελιά Καλαμάτας, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι μεταποιητές, δε λειτούργησε σύμφωνα με τον προορισμό της και δεν ωφέλησε τους παραγωγούς ή την εθνική οικονομία.

Όπως ανέφεραν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΤΕ, “η ελιά Καλαμάτας στις αγορές του εξωτερικού έχει ταυτιστεί με την ποικιλία. Αυτή τη στιγμή η ετήσια παραγωγή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς “Καλαμάτα” ανέρχεται σε μόλις 800 – 1.000 τόνους. Όλοι οι ελαιοκομικοί νομοί που παράγουν ελιές ποικιλίας Καλαμών (Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα κ.α.), έχουν καταθέσει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ για ένα εθνικό ΠΟΠ. Αν γίνει το ΠΟΠ με βάση την ποικιλία και όχι τη γεωγραφική περιοχή, τότε η ετήσια παραγωγή θα ανέλθει στους 40.000 τόνους”.

Όπως επισημαίνει η ΠΕΜΕΤΕ, “από το 2003 καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προς την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς και προς κάθε αρμόδιο φορέα για την ανεύρεση λύσης, σχετικά με την ομαλή διακίνηση της ταυτόσημης – δημοφιλούς εμπορικής ονομασίας Kalamata olives, που κυκλοφορεί νόμιμα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα στις αγορές του εξωτερικού.

Δυστυχώς, λόγω των τελευταίων εξελίξεων κατέστη σαφές ότι το Αίτημα Ακύρωσης της Π.Ο.Π. “Καλαμάτα” – ελιά Καλαμάτας αποτελεί την αναγκαία και σύννομη λύση, προκειμένου να μην αυξηθούν τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις εξαγωγές του προϊόντος το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα:

(1) Τη μείωση του εισερχόμενου συναλλάγματος από τις πωλήσεις του στις διεθνείς αγορές

(2) Το διαφαινόμενο κίνδυνο απαξίωσης του προϊόντος, με άμεσο αντίκτυπο στους Έλληνες αγρότες – ελαιοπαραγωγούς

(3) Την απώλεια της προστιθέμενης αξίας από τη χώρα μας, καθώς την καρπούνται άλλες χώρες κάνοντας τη μεταποίηση, τυποποίηση, επεξεργασία και συσκευασία του προϊόντος εκτός Ελλάδας

(4) Την παρακώλυση της ελεύθερης κυκλοφορίας του προϊόντος σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού».

 

ΕΑΣ Μεσσηνίας

 

«Άλλο ΠΟΠ Καλαμάτα

και άλλο Ελιά Καλαμών»

 

Από την πλευρά της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που έχει καταθέσει αίτηση για επέκταση του ΠΟΠ από τη Μεσσηνία και στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, ο πρόεδρος Κώστας Κατσούλης, απαντά: «Η ΠΕΜΕΤΕ ζητά επέκταση του ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλη τη χώρα. Μα είναι ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε όλη την Ελλάδα; Η ελιά Καλαμών ως ποικιλία μπορεί να καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, όμως το ΠΟΠ Καλαμάτα είναι άλλο πράγμα».

Ο κ. Κατσούλης σημειώνει ότι ο φάκελος που έχει κατατεθεί για επέκταση της ονομασίας στους γειτονικούς νομούς της Μεσσηνίας έχει επιχειρήματα και θεωρεί ότι το ΠΟΠ Καλαμάτα στην Ελιά δεν κινδυνεύει.

Και συμπληρώνει: «Το οξύμωρο είναι ότι στις άλλες ενστάσεις που έχουν γίνει κατά της επέκτασης του ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία για το ελαιόλαδο, υποστηρίζεται ότι δεν είναι ίδια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του λαδιού σε όλο το νομό. Αντίθετα στην ελιά, λένε ότι πρέπει να γίνει επέκταση σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, στην ελιά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα;».