Σαν σήμερα …στις 22 Μαρτίου


 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 2013

 

Με 650 δρομείς η 3πλή αγωνιστική συνάντηση της Κυριακής

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης η καθιερωμένη συνέντευξη για τον 8ο Μαραθώνιο της πόλης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με περίπου 650 συμμετοχές στις τρεις διαδρομές του αγώνα (42,195 χλμ., 10.000 μ. και 3 χλμ.). Τα κυριότερα σημεία έχουν ως εξής:

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος σήμερα που βρεθήκαμε όλοι μαζί εδώ για να μοιραστούμε με εσάς και με όλο τον κόσμο της Μεσσηνίας την ικανοποίησή μας για την μεγάλη συμμετοχή που έχει καταγραφεί για τον 8ο Μαραθώνιο Δρόμο της Μεσσήνης.

Όπως όλοι σας γνωρίζετε ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης αποτελείται από τρεις διακριτούς αγώνες:

1.Τον Μαραθώνιο της Μεσσήνης.

2.Τον αγώνα των 10 χλμ.

3.Και τον αγώνα των 3 χλμ.

Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις συμμετοχές, για τις οποίες θα σας μιλήσουν οι έτεροι συνδιοργανωτές, γιατί εκ του αποτελέσματος ο Μαραθώνιος της Μεσσήνης έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο των υπεραποστάσεων και οφείλουμε σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε την «ψυχή» της διοργάνωσης και τεχνικό διευθυντή του αγώνα κ. Ηλία Ζαχαρογιάννη που από το 2004 ακούραστα μοχθεί για την πραγματοποίηση αυτού του αγώνα.

Ως Δήμαρχος Μεσσήνης, προσπάθησα να δώσω τρία διαφορετικά στίγματα:

Εναγκαλισμό της προσπάθειας από την τοπική κοινωνία. Η μεγάλη ανταπόκριση των εθελοντών (πάνω από 150 άτομα) πιστεύω ότι αποδεικνύει την ευόδωση αυτού του στόχου.

 

 Ανταποδοτικότητα του αγώνα προς την τοπική κοινωνία και εφαλτήριο για την τοπική ανάπτυξη.  Η προσπάθεια μας αυτή ήδη είχε θετικό αντίκτυπο, καθώς οι μονάδες φιλοξενίας της Μεσσήνης έχουν 100% πληρότητα, ενώ την πρωτοβουλία μας αυτή αγκάλιασαν και οι επαγγελματίες της πόλης, στους οποίους δώσαμε προτεραιότητα  για την προμήθεια των υλικών του Μαραθωνίου.

 

Προβολή της περιοχής του δήμου. Με πολλαπλές κινήσεις προσπαθήσαμε να πετύχουμε δύο στόχους: ο πρώτος ήταν η προβολή και η αναγνωρισιμότητα του ιδίου του Μαραθωνίου ως αγώνα. Ο δεύτερος ήταν η προβολή της περιοχής του καλλικρατικού δήμου Μεσσήνης, της μεγάλης ιστορίας του, των φυσικών ομορφιών του και του απαράμιλλου αρχαιολογικού του πλούτου. Όσοι αθλητές ενδιαφέρονται θα γνωρίσουν από κοντά την Αρχαία Μεσσήνη, αλλά και το Πολυλίμνιο.

Να υπογραμμίσω ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις συμμετοχές των δρομέων θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μεσσήνης.

Τους συμμετέχοντες θα υποδεχθούμε με γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων, με ελαιόλαδο Καλαμάτας, βρώσιμες ελιές, σύκα, τυροκομικά προϊόντας, τοπικά κρασιά, και πολλά άλλα.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω δημόσια να εξάρω τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την πραγματοποίηση αυτού του Μαραθωνίου και να τους ευχαριστήσω για αυτό, οι έτεροι εκ των συνδιοργανωτών: τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας και τον πρόεδρο του κ. Ζάννη Αλέξη και τον πρόεδρο του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ κ.Βινατσέλα για την τεχνική υποστήριξή που μας παρέχουν.

Επίσης, οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Γεώργιο Μπέζο για την πλήρη και αμέριστη βοήθεια του ως προς την υγειονομική κάλυψη του αγώνα και τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Μελιγαλά για την υποστήριξη τους σε θέματα οδικής ασφάλειας, καθώς και τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας Μεσσήνης και τον υπεύθυνο Κώστα Ρούτση. 

 

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΑ ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Ζαχαρογιαννης είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι συμμετοχές φέτος ήταν αυξημένες και πιο συγκεκριμένα έχουμε έως 20 Μαρτίου 2013, διακόσιες είκοσι συμμετοχές στον Μαραθώνιο, διακόσιες πενήντα συμμετοχές στα δέκα χλμ και 180 στα τρία χιλιόμετρα. Έχουμε δεκαπέντε συμμετοχές από ξένους αθλητές στον Μαραθώνιο και είκοσι στα δέκα χλμ. Στον αγώνα του Μαραθωνίου θα πάρει μέρος και ο διακεκριμένος Σουηδός συγγραφέας και δημοσιογράφος Henrik Jan Swan.

Θα έχουμε ιδανικές καιρικές συνθήκες 9-18 βαθμούς θερμοκρασία με ελαφριά συννεφιά που ενδείκνυται για υψηλές ατομικές επιδόσεις.

Ο αγώνας θα γίνει σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΑΙΜS  και είναι υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, ενώ θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική χρονομέτρηση και στους τρεις δρόμους.

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

O 8ος Μαραθώνιος  Μεσσήνης αφιερώνεται στον Μαραθωνοδρόμο Σταύρο Μανωλόπουλο, ο οποίος κατάγεται από τον Καλαμαρά της δημοτικής ενότητας Ανδρούσας του δήμου μας.

Ο Σταύρος Μανωλόπουλος κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στον Μαραθώνιο Δρόμο που είχε διοργανώσει ο Πανιώνιος Γυμναστικός Σύλλογος Σμύρνης στις 20 Σεπτεμβρίου 1925 με επίδοση 3 ώρες, 47 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα.

Το 1926 ανακηρύχθηκε Πανελληνιονίκης καθώς κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο στους Πανελληνίους Αγώνες που είχαν διοργανώσει η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, με επίδοση  3 ώρες και 22 λεπτά. 

Ο Σταύρος Μανωλόπουλος έτρεχε για προπόνηση την ίδια  διαδρομή στον άξονα της 7ης Επαρχιακής Οδού που τρέχουν και οι Μαραθωνοδρόμοι σήμερα.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις του Μαραθωνίου θα υπάρξει και Έκθεση με σπάνιο υλικό της εποχής εκείνης –δημοσιεύματα τύπου, κλπ), καθώς και τα πρωτότυπα μετάλλια και έπαινοι του Μαραθωνοδρόμου που μας παραχωρεί ευγενικά ο εγγονός του Σταύρος Μανωλόπουλος.  Ο κ. Μανωλόπουλος κάτοικος Αθηνών θα παρευρεθεί την Κυριακή 24 Μαρτίου στην έναρξη του Μαραθωνίου Αγώνα.

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΖΑΝΝΗΣ

Ο πρόεδρος του ΣΔΥΜ Αλέξης Ζάννης ευχαρίστησε το δήμο Μεσσήνης για την διοργάνωση του Μαραθωνίου Μεσσήνης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για έναν απλό αγώνα, αλλά είναι ένας αγώνας που απαιτεί προσπάθεια και θέληση για να φθάσει στο τέρμα και είναι ένας αγώνας που δεν υπάρχουν ηττημένοι. Στο τερματισμό όλοι μοιράζονται την νίκη. «Για αυτό καλούμε όλους να συμμετάσχουν στον αγώνα με το χειροκρότημά τους στον τερματισμό και κατά τη διάρκεια της διαδρομής σε διάφορα σημεία του καλλικρατικού δήμου Μεσσήνης», είπε ο κ. Ζάννης και ευχαρίστησε τους εθελοντές για την βοήθεια τους που είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση του αγώνα, καθώς και την αστυνομία για την βοήθεια στην ασφαλή πραγματοποίηση του Μαραθωνίου.

 

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Στη συνέντευξη παρέστησαν εκ μέρους των εθελοντών η Θεοδώρα Θεοδωροπούλου του  Πολιτιστικού Συλλόγου «Θαμυρις» και ο Βασίλης Παπαδογιωργάκης από το Τοπικό Παράρτημα της ΕΣΕ Μεσσηνίας. Ο τελευταίος ανέφερε ότι η παρουσία όλων των εθελοντών στον Μαραθώνιο έχει ως κίνητρο την ανιδιοτελή προσφορά προς τον συνάνθρωπο και η κα Θεοδωροπούλου ανέφερε όλους τους συλλόγους και φορείς που έχουν συμβάλει στην διοργάνωση του Μαραθωνίου Μεσσήνης ως εξής:

ΚΕΑΔΗΜ, Δημοτική Φιλαρμονική Μεσσήνης, Ωδείο Μεσσήνης Ματούλα Φίλου, Πολιτιστικός Σύλλογος Μάδαινας, Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, Σύλλογος Γυναικών Μεσσήνης και Περιχώρων, Αθλητικός Όμιλος «Πάμισος», Γυμναστικός Σύλλογος Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαθίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Χράνων “Αγ. Κωνσταντίνος”,  ΕΛΠΙΔΑ Αριος Volleyball Team, Σύλλογος Γυναικών Αριος,  Ποδοσφαιρικός Σύλλογος ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ, Σύλλογος Μαγγανιακού, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Αθλητικός Σύλλογος Ανδρούσας, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλύρας «Ο Θαμύρις», Τοπική Κοινότητα Πανιπερίου από την Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία – Τοπικό Παράρτημα Μεσσηνίας, Σύλλογος Αντισφαίρισης Μεσσήνης, Σύλλογος «Η Χαρά του Παιδιού», Ακαδημία Χορού «Απόλλων και Αρτεμις» ΕΛΠΑΣ Καλαμάτας,  Αθλητικός Σύλλογος Πλατύ,  Παιδικός Σταθμός Ανδρούσας,  Θεατρικός Σύλλογος «Οδύσσεια» και με δωδεκαμελή ομάδα τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

 

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν επίσης τους χορηγούς και υποστηρικτές του αγώνα: ΣΥΚΙΚΗ, ΟΠΑΠ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Εταιρεία «Asics», Ζαχαροπλαστείο «Απόλαυση»,  “Runner” (κατάστημα αθλητικών ειδών Ζώη Βασίλη από την Μεσσήνη),  Αμπελώνες Βλαχοδημητρόπουλου, Τυροκομική Μεσσηνίας ΑΦΟΙ Πετρόπουλοι ΑΒΕΕΤ, Militsa Olive Oil Χαρίτος Σωτήρης, Αγροτικός Συνεταιρισμός ΣΤΕΡΝΑΣ, Τυροκομική ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ, ΑΦΟΙ ΣΚΙΑΔΑ «Το γόνιμον», Λουκούμια Μπακόγιωργας, ΡΑΔΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗ, Σνακ – Καφέ «Κόκκους», Ταβέρνα «Οινοσοφίες» κ.α.