Προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης για το καρναβάλι από τον αντιδήμαρχο Μεσσήνης Γ. Δαβίλλα


 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Σαφή προσπάθεια να «πέσουν» οι αντιδράσεις που προκάλεσε η γνωστοποίηση της διοργάνωσης καρναβαλιού στην Καλαμάτα κατέβαλε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Γ. Δαβίλλας. Σε συνέντευξη Τύπου ευχαρίστησε το δήμαρχο Καλαμάτας, Παν. Νίκα, για την επιστολή που έστειλε στο δήμαρχο Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλο, με την οποία εύχεται καλή επιτυχία στο καρναβάλι, ενώ καλεί και τους Καλαματιανούς να παραστούν και να συνδράμουν τις εκδηλώσεις, όπως θα πράξει ο ίδιος. Επίσης, δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις της Καλαμάτας δε θα είναι ανταγωνιστικές της Μεσσήνης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους της Μεσσήνης με τη διοργάνωση καρναβαλιού στην Καλαμάτα, αλλά η επιστολή του κ. Νίκα ήταν επεξηγηματική. «Θέλουμε», σημείωσε, «αγαστή συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας, που μέχρι τώρα συμπαρίσταται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αρχαία Μεσσήνη».

Μίλησε, επίσης, για την πρότασή του να αποκτήσει παμμεσσηνιακό χαρακτήρα το καρναβάλι της Μεσσήνης, με διάφορες δράσεις, λέγοντας πως μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αναβάθμισης, αλλά και να αποτελέσει συνεκτικό εργαλείο των πόλεων και να φέρει κόσμο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στη ζωή της πόλης.

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Ακολούθως, παρουσίασε το μέχρι στιγμής πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που ξεκινούν την Κυριακή του Ασώτου, στις 3 Μαρτίου, στη μικρή πλατεία της Μεσσήνης.

Την Τσικνοπέμπτη, 7 Μαρτίου, το άρμα του μπεκρή θα ξεκινήσει το μεσημέρι την παρέλασή του στους δρόμους της Μεσσήνης και θα καταλήξει με τραγούδια και μουσική στην κεντρική πλατεία.

Στις 10 Μαρτίου θα γίνει η παρέλαση των μικρών καρναβαλιστών, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνονται διάφορα δρώμενα στο χώρο της πλατείας από συλλόγους και φορείς.

Στις 16 Μαρτίου θα ξεκινήσει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, που θα ολοκληρωθεί μια ημέρα αργότερα.

Στις 17 Μαρτίου, στις 9.00 το βράδυ, θα ανάψουν οι καθιερωμένες φωτιές σε διάφορα σημεία της Μεσσήνης, με μουσική από μαντολινάτα και άλλες εκπλήξεις, ενώ την Καθαρά Δευτέρα, 18 Μαρτίου, οπότε και κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, η ημέρα θα ξεκινήσει με την αναπαράσταση του απαγχονισμού της γριάς Συκούς από τον Ιμπραήμ, δρώμενο που έχει τις ρίζες του σε πραγματικό γεγονός την περίοδο της Τουρκοκρατίας και θα αποδοθεί από μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου.

Θα ακολουθήσει η παρέλαση των καρναβαλιστών με άρματα, πεζοπόρα τμήματα και μαζορέτες, ενώ καυστικός αναμένεται να είναι ο λόγος του βασιλιά καρνάβαλου, που θα εξελίσσεται ταυτόχρονα.

Για τις εκδηλώσεις θα υπάρχει σχετική πληροφόρηση από την ιστοσελίδα του Δήμου Μεσσήνης (www.messini.gr) και τη σελίδα που διατηρεί στο facebook.