Θέατρο, ποίηση, λογοτεχνία και σεμινάρια από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μεσσηνίας


 

Θεατρικές εξορμήσεις για παραστάσεις στην Αθήνα, λογοτεχνικά απογεύματα, εκπαιδευτικά σεμινάρια και άλλες δράσεις έχει προγραμματίσει για τους επόμενους μήνες ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας.

 

Μετά την ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τον καθηγητή Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάλτερ Πούχνερ την περασμένη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η Λέσχη Ανάγνωσης του δραστήριου Συνδέσμου οργανώνει εκδρομή στην Αθήνα για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Η φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το έργο παίζεται στο Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, με την Μπέτυ Αρβανίτη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 40 άτομα.

 

«Έχουμε κλείσει ένα λεωφορείο, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 10 θέσεις ακόμη» μας λέει η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων, Μαρία Τσαγκαράκη, με την οποία μπορεί να επικοινωνήσει όποιος ενδιαφέρεται σχετικά στο τηλέφωνο 697 2685031.

 

Η θεατρική εκδρομή θα γίνει την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου το απόγευμα, ενώ η τιμή συμμετοχής είναι 26 ευρώ για όλα (εισιτήρια λεωφορείου και παράστασης). «Φροντίσαμε η τιμή να είναι εξαιρετικά χαμηλή. Πρόθεσή μας είναι να το επαναλάβουμε και με άλλη παράσταση. Θα δούμε πώς θα πάει τώρα και θα το συζητήσουμε».

 

Εν τω μεταξύ, ο Σύνδεσμος προγραμματίζει να προσκαλέσει στην Καλαμάτα και ένα θεατρικό σχήμα, το οποίο παρουσιάζει μια αξιόλογη παράσταση στην Αθήνα. «Δεν μπορώ προς το παρόν να ανακοινώσω το όνομα, γιατί δεν έχει κλείσει το θέμα, αλλά όταν γίνει, θα έχει εισιτήριο σχετικά φθηνό, μόνο για να πληρωθούν οι άνθρωποι που θα έρθουν να παίξουν» προσθέτει η κα Τσαγκαράκη.

 

Αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ετοιμάζει ένα πλήρες αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, με αφορμή το φετινό Έτος Καβάφη και τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου.

 

Τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν τα «Ε΄ Πολυδούρεια», που διεξάγονται τα τελευταία χρόνια αφιερωμένα στην Καλαματιανή ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη, με το ομώνυμο βραβείο ποίησης.

 

Όσο για τις εκπαιδευτικές ημερίδες – σεμινάρια, η πρώτη θα αφορά στη Δημιουργική Γραφή στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα γίνει τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, ενώ η δεύτερη τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία. «Με τα καινούργια προγράμματα σπουδών, οι μαθητές πρέπει να παράγουν κείμενα, που δε θα είναι έκθεση πια, αλλά ας πούμε λογοτεχνικά, με τα παιδιά να εκφράζονται σε ένα ελεύθερο θέμα. Αυτό, λοιπόν, ονομάστηκε Δημιουργική Γραφή και πρέπει να το διδάξουμε, αλλά δεν ξέρει κανένας μας τον τρόπο. Δεν το έχουμε ξανακάνει. Έτσι, θα επιχειρήσουμε μια ημερίδα με εγγραφές και κάποια συμμετοχή. Επίσης, επειδή οι φιλόλογοι δεν έχουν εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες, θα κάνουμε μια ημερίδα για το πώς ένας φιλόλογος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία, ώστε να κάνει ένα power point, να μπει σε διάφορες διευθύνσεις για να βρει πληροφορίες, να οργανώσει ηλεκτρονικά ένα μάθημα κ.λπ. Γενικά, οι συνάδελφοι δείχνουν ενδιαφέρον για τα δρώμενα που οργανώνουμε, αν κρίνω και από το βιωματικό εργαστήριο που είχαμε κάνει για το παραμύθι, όπου υπήρξαν 30 συμμετοχές. Ήδη ρωτάνε πολύ για τη Δημιουργική Γραφή».

 

Τέλος, σχεδιάζεται να συνεχιστούν οι διαλέξεις από σημαντικούς ανθρώπους του Θεάτρου, στο πλαίσιο της ενότητας «Λογοτεχνικά Απογεύματα», αν και, όπως συμπληρώνει η κα Τσαγκαράκη, η συνέχεια των δράσεων του Συνδέσμου θα κριθεί και από τα οικονομικά του.

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του: users.sch.gr/synfime/.

Της Μαρίας Νίκα