Απάντηση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη


 

ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ, ΦΟΡΟ ΣΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ

 

Απάντηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας στους ισχυρισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη

 

Διευκρινίσεις για την άποψη που διατύπωσε σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη σχετικά με τη μισθοδοσία των ιερέων δίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Tάσος Kουράκης. Υπεραμύνεται της θέσης του ότι θα μπορούσε να επιβληθεί ειδικός φόρος, ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία από όσους πολίτες δηλώνουν χριστιανοί ορθόδοξοι, και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματός του.

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Ν.Δ. στην ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο στη Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (22-23 Ιανουαρίου) με θέμα «Εκκλησία και Αριστερά», ο κ. Κουράκης παραθέτει το σχετικό απόσπασμα, που έχει ως εξής: «Προτείνουμε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος. Είναι προφανές ότι, όταν ζητούμε το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, δε νοείται μισθοδοσία ιερέων οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος από την Πολιτεία.

Θα έλεγα ότι εάν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε μια εναλλακτική πρόταση. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιβληθεί ειδικός φόρος σε όσους πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και ο οποίος θα αποδίδεται στην Εκκλησία. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες θα πρέπει να είναι απολύτως ενημερωμένοι ότι η δήλωσή τους ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι συνεπάγεται την επιβολή αυτού του φόρου».

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε σε ισχύοντα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία και υπογραμμίζει ότι στην ίδια ομιλία του έκανε λόγο για εξαντλητικό διάλογο με την Εκκλησία.

«Πρέπει να σας πω ότι αυτή η λύση δεν είναι καινοφανής, δεν την ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάρα πολλές αστικές δημοκρατίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε μισθοδοτούν τους κληρικούς. Συγκεκριμένα, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ιρλανδία) δεν τους μισθοδοτούν διόλου, έχουν όμως επιβάλει το λεγόμενο “εκκλησιαστικό φόρο”, που καταβάλλουν οι δεδηλωμένοι πιστοί και τον αποδίδει το κράτος στις αντίστοιχες Εκκλησίες. Πρέπει να σας πω ότι η Αγγλία περιορίζεται αποκλειστικώς και μόνο στο να συντηρεί με κρατική δαπάνη τους ναούς που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά μνημεία. Στη δε Γαλλία, όχι μόνον δε μισθοδοτούνται οι κληρικοί, αλλά και η πάσης φύσεως επιχορήγηση προς τις Εκκλησίες απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα».

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρυσόστομος Σαββάτος, ο οποίος ήταν επίσης εισηγητής στο συνέδριο, εξήγησε στα «ΝΕΑ» ότι το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών έχει παρερμηνευτεί.

«Ο κ. Κουράκης θεωρεί ότι η μισθοδοσία των κληρικών καλύπτεται από τη φορολόγηση των πολιτών. Δεν ισχύει, όμως, κάτι τέτοιο. Με βάση τη νομοθεσία (ισχύει από το 1945), η μισθοδοσία καλύπτεται από τους φόρους που επιβάλλει το κράτος στην Εκκλησία». Όπως συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόστομος, η πρόταση του κ. Κουράκη δεν είναι υλοποιήσιμη. Για να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ολόκληρη νομική διαδικασία. «Να υπάρχει επίσημη λίστα (μητρώο) αναγνωρισμένων θρησκειών». Σε εμάς, τονίζει, η αναγνωρισμένη επικρατούσα θρησκεία είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

Αν οποιαδήποτε κυβέρνηση αποφασίσει να διακόψει τη μισθοδοσία των κληρικών, θα πρέπει να επιστρέψει στην Εκκλησία τη δημευθείσα περιουσία της. Αυτό έχει διατυπώσει με κατηγορηματικό τρόπο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσα από το βιβλίο του «Εκκλησιαστική Περιουσία και Μισθοδοσία του Κλήρου», το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι. Στη σελίδα 121 γράφει: «Ακούγονται σήμερα πλείστες όσες φωνές από διάφορους χώρους για διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου εκ μέρους του Δημοσίου. Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει την επιστροφή στην Εκκλησία όλης της δημευθείσης περιουσίας της (…)».