«Καταφθάνει» η γρίπη στην Ελλάδα


 

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έλθει στην Ελλάδα η γρίπη. Μέχρι σήμερα, η κυκλοφορία του ιού της γρίπης κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας. Ωστόσο, οι αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σημειώνουν ότι αναμένεται αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης – όπως κάθε χρόνο στην Ελλάδα – από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου.
Αντίθετα, στις ΗΠΑ παρατηρήθηκε φέτος νωρίτερα η έναρξη της περιόδου αυξημένης κυκλοφορίας της γρίπης, η οποία βρίσκεται τώρα στο υψηλότερο σημείο της έντασής της, κυρίως στις Ανατολικές και Μεσοδυτικές Πολιτείες.

 

Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυξανόμενη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναφέρεται ήδη από τις Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την πρόβλεψη ότι η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

 

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009pdm, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.
Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.