Στα… δύο για την προσάρτηση της Αβίας Επίθεση Νίκα σε δήθεν «Μανιατάρχες…»


Του Αντώνη Πετρόγιαννη

«Μία απ’ όλα» ήταν η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας με θέμα το ομόφωνο αίτημα της  Τοπικής Κοινότητας Αβίας (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια), το οποίο συνοδευόταν από υπογραφές κατοίκων,  να προσχωρήσει στο Δήμο Καλαμάτας.
Μέχρι να φτάσουμε, όμως, στην – κατά πλειοψηφία – θετική απόφαση, ακούστηκαν διάφορες κατηγορίες από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την τακτική της Δημοτικής Αρχής, καθώς δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν για παράνομη διαδικασία, μεθοδεύσεις και αντιδεοντολογική συμπεριφορά προς το Δήμο Δυτικής Μάνης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, τόνισε ότι σύμφωνα με το νόμο πρώτα έπρεπε να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης και ακολούθως αυτό της  Καλαμάτας.
Μάλιστα, διερωτήθηκε πώς θα αντιδρούσε ο δήμαρχος Καλαμάτας εάν ένας γειτονικός Δήμος αποφάσιζε να πάρει μια κοινότητα της Καλαμάτας, χωρίς να έχει αποφασίσει το Δ.Σ.
Σχετικά με τις υπογραφές, ανέφερε ότι οι περισσότερες προέρχονται από άτομα που δεν περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ κάποιοι έχουν υπογράψει δύο φορές. Εκτίμησε, δε, ότι μόνο το 30 με 40% των κατοίκων συμμετείχε στην όλη διαδικασία.
Ακόμη υποστήριξε ότι παράγοντας, τον οποίο θα αποκαλύψει μελλοντικά, ενέπλεξε σε αυτή την υπόθεση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Με τη σειρά του, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, είπε ότι το θέμα που θα έπρεπε να κινητοποιεί τους κατοίκους είναι ο ίδιος ο νόμος του «Καλλικράτη» και όχι το χωροταξικό, που είναι δευτερεύον ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ώστε να εκφραστεί καθαρά η βούληση των κατοίκων της περιοχής. Πριν από το δημοψήφισμα, όμως, τόνισε ότι οι δύο Δήμοι θα πρέπει να αφουγκραστούν τους κατοίκους και να προσπαθήσουν  να επιλύσουν τα προβλήματά τους.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αβίας στο Δήμο Καλαμάτας, διότι αυτή είναι η βούληση των κατοίκων.
Το αίτημά τους για ένταξη στο Δήμο Καλαμάτας υπερασπίστηκαν ο πρόεδρος της Αβίας, Δημήτρης Αβράμης, ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Βασίλης Κοζομπόλης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρογιαλίου, Επαμεινώνδας Γεωργουλέας.
«Όταν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…», απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υποστήριξαν ότι δεν μπορεί ακόμη το Δ.Σ. Καλαμάτας να αποφασίσει για την προσάρτηση της Αβίας.
Επιπρόσθετα, ο δήμαρχος έκανε αναφορές σε «ιδιοτελείς ανθρώπους οι οποίοι φωνασκούν, παριστάνουν τους Μανιατάρχες και λένε ένα σωρό ανοησίες, με ακραία ρητορεία η οποία βλάπτει την περιοχή». Κλείνοντας μίλησε και για τον ύμνο της Μάνης, τονίζοντας ότι αυτός που έχει ύμνο διαφορετικό από τον ύμνο της πατρίδας είναι ιδιοτελής.